تولید و تکثیر نهال جنگلی فندق (Corylus avellana L)
در نهالستان برای کاشت در عرصههای جنگلی
نوع رسانه: نشریه فنی
موضوعات: جنگل
نویسندگان: یونس رستمی کیا، محمد متینی زاده، احمد رحمانی
برچسبها: جوانه زنی، چینه سرمایی مرطوب، زمان جمع آوری میوه، فندق، نهالستان جنگلی
تاریخ انتشار: 1400
هدف از تدوین این نشریه: فندق گونه اصلی، ارزشمند و تاثیرگذار در ترکیب و تنوع عناصر رویشی ذخیرهگاه جنگلی فندقلوی اردبیل است. داشتن مشخصههایی از قبیل درختچهای بودن، تعداد فراوان جست و کوتاهی ارتفاع، قابلیت استقرار و رویش این گونه را حتی در مرز فوقانی جنگل فراهم میسازد، از این رو میتوان در احیاء، توسعه و بهبود ساختار تودههای جنگلی که مورد تخریب قرار گرفته اند از این گونه استفاده کرد.
متأسفانه این گونه بر خلاف ارزش فراوانی که از نظر کارکردهای اکولوژیکی، زیست محیطی و دارویی دارد، در کشور تاکنون ناشناخته مانده است ضمن اینکه رویشگاههای طبیعی این گونه بدلایل مختلف از قبیل تغییر کاربری، آتش سوزی، خشکسالی و تغییر اقلیم، جمعآوری و برداشت بیرویه میوه (بهدلیل خواصدارویی و ارزش اقتصادی بالا) در معرض تخریب شدید قرار دارند. بنابر این لازم است برنامه های جنگلکاری با این گونه مورد توجه جدی قرار گیرد. بنابراین ضروری است روش مناسب تکثیر، تولید و پرورش این گونه معرفی و در اختیار تولیدکنندگان نهال قرار گیرد. در این نشریه با زمان مناسب جمعآوری میوه، مشخصات بذرهای رسیده، اعمال تیمار برای شکستن خواب بذر، جوانهزنی، روش کشت بذر و تولید نهال، بافت خاک مورد نیاز و نحوه انتقال بذرهای تیمار شده به گلدانهای پلیاتیلنی در نهالستان آشنا خواهید شد