صنوبر “البرز” مناسب شمال غرب، غرب و استانهای مرکزی کشور

بازدید: 140 بازدید

به دنبال طرح تنفس جنگل های شمال کشور به دلایل زیست محیطی و فرصت احیاء به این جنگل ها، کاشت گونه های تند رشد به ویژه صنوبر در استان های مختلف کشور تحت عنوان زراعت چوب به طور چشمگیری افزایش یافته است. صنایع چوب کشور نیز تهیه مواد اولیه خود را عمدتا براساس درختان صنوبر بنا نهاده است. در چنین شرایطی معرفی کلن‌های صنوبر با عملکرد تولید چوب بالا و نیز سازگار به شرایط اقلیمی می تواند علاوه بر کاهش فشار برجنگل های طبیعی، بخشی از مواد اولیه صنایع چوبی کشور را تأمین نماید. کلن جدید صنوبر البرز از طریق کمیسیون بین المللی صنوبر وابسته به فائو به کشور وارد و طی انجام آزمایش های سازگاری در خزانه و کشت های فاصله ای، عملکرد تولید چوب آن نسبت به سایر کلن-ها مقایسه شد.

 

از ویژگی های بارز کلن جدید صنوبر البرز میانگین تولید چوب تا ۳۱ متر مکعب در هکتار در سال می باشد. نسبت به کلن ۷۸/۴۲ شاهد،۷/۷ متر مکعب و نسبت به کلن ۵۳/۴۲ شاهد،۲/۶ متر مکعب در هکتار در سال افزایش عملکرد تولید چوب دارد. سرعت رشد این کلن، تولید چوب در دوره های بهره برداری کوتاه مدت (۶ سال) برای مصارف تهیه خمیر کاغذ و نئوپان و میان مدت (۷ تا ۱۰ سال) در صنایع چوب، مبلمان و ساختمانی را ممکن می‌سازد. کلن جدید صنوبر برخلاف اغلب کلن های نیگرا در برابر آفت مکنده شته مومی کاملا مقاوم می باشد از ویژگی های مثبت آن می باشد. این کلن قابلیت کشت در سطحی حدود ۲۰ هزار هکتار از صنوبرکاری های اغلب مناطق شمال غرب، غرب و استان های مرکزی کشور با آب و هوای نیمه خشک سرد و معتدل را دارا می‌باشد.

توجیه اقتصادی
با توجه به سطح زیر کشت پیش بینی شده (۲۰۰۰۰ هکتار) میزان افزایش عملکرد تولید چوب کلن جدید نسبت به شاهد (۱۴۰۰۰۰ متر مکعب) و نیز قیمت هر کیلوگرم چوب در بازار (۸۰۰۰ ریال)، ارزش تولید ناخالص فعلی چوب کلن جدید ۷۲۸ میلیارد ریال برآورد شده است.

مقایسه صفات ویژه کلن صنوبر البرز با شاهدها

دست اندرکاران معرفی دستاورد

این دستاورد، نتیجه تلاش های محققین ارزشمند گروه تحقیقات صنوبر و درختان سریع الرشد مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در ستاد و مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استانی می‌باشد. از جمله این عزیزان؛ آقایان و خانم‌ها؛

علیرضا مدیررحمتی، رفعت‌اله قاسمی، فرهاد اسدی، رضا‌ باقری، احمد‌ همتی، حیدرعلی‌ دانشور، غلامرضا گودرزی، آزاده صالحی، فاطمه احمدلو، ابوالفتح سالاری، محمود طالبی، جمشید مختاری، علی بزرگمهر، غلامعلی غلامی، طه مجیدی، محمدقاسم نبئی، بایزید یوسفی، فتحعلی نوری، مسعود یوسفی، مصطفی زارعی لطفیان، حسین فامیلیان، فرهاد جهانپور و اردشیر اشرفی می باشند.

مسئولیت معرفی این دستاورد را آقای محسن کلاگری بر عهده داشته‌اند.

دسته‌بندی اخبار صفحه اصلی
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت