رئیس بخش تحقیقات حفاظت و حمایت: حفظ تعادل پايدار و تنوع زيستي در گستره جنگل‌ها و مراتع ايران، اهداف اصلی این بخش پژوهشی است.

بازدید: 263 بازدید
  • رئیس بخش تحقیقات حفاظت و حمایت، در راستای تبیین دستاوردها، اهداف و برنامه های بخش تحقیقات حفاظت و حمایت در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور گفت: این بخش پژوهشی، با هدف حفظ تعادل پايدار و تنوع زيستي در گستره جنگل‌ها و مراتع ايران، تدوين برنامه‌هاي لازم براي حفظ عرصه‌هاي منابع طبيعي كشور را سرلوحه برنامه‌ها، اهداف و فعاليت‌هاي تحقيقاتي خود قرار داده است.

به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سیّده معصومه زمانی، در ابتدای اظهاراتش ضمن اشاره کوتاه به تاریخچه تشکیل این بخش گفت: در سال 1370 بخش تحقیقات حفاظت و حمایت در مؤسسه تحقيقات جنگلها و مراتع کشور، تاسيس گـرديد و از همان زمان، عهده‌دار انجام تحقيقات پايه‌ای و كاربردي مرتبط با انواع بندپايان مفيد، عوامل زنده و غيرزنده مضر و مخرب در عرصه جنگلها و مراتع كشور شد.

رئیس بخش تحقیقات حفاظت و حمایت افزود: این بخش با سه گروه تخصصی شامل: گروه تحقيقات آفات جنگل و مرتع؛ گروه تحقيقات بيماريها و بهداشت جنگل و مرتع و  گروه تحقيقات كنترل بيولوژيك، وظایف خود را پیگیری می کند.

وی انجام مطالعات فونستيك و شناخت روابط حاكم بين اجزاء زنده و غيرزنده را نخستین اقدام برای رسیدن به اهداف بخش دانست و افزود: برای این منظور، طرح‌های مطالعه‌ فونستیک جنگل‌ها و مراتع کشور همواره از فعالیت‌های محققین این بخش بوده؛ به طوریکه این نوع مطالعات از سال‌های گذشته شروع شده و تاکنون در قالب طرح‌های تحقیقاتی دیگر، ادامه یافته است.

زمانی با اشاره به دستاوردهای پژوهشی بخش گفت: دستاورد اجراي اين طرح‌ها، شناخت تنوع زيستي (Biodiversity) جانوري اكوسيستم‌هاي تجديد شونده طبيعي كشور، به منظور حمايت و حفاظت از گونه‌هاي مفيد و نادر حشرات می‌باشد و در قالب اجرای این طرح‌ها، تاكنون صدها گونه براي اولين بار در دنياي علم توصيف شده‌اند.

وی ادامه داد: ماحصل این طرح‌ها، تأسیس و ارتقاء دائمی موزه بندپايان در بخش حفاظت و حمایت مؤسسه به منظور حفظ ذخایر ژنتیکی کشور بوده که بالغ بر 30000 نمونه حشره كدگذاري شده در این موزه، نگهداري می‌شود و در حال حاضر، اين موزه جايگاه اصلي نگهداري حشرات جنگل و مرتع در ايران محسوب مي‌شود.

رئیس بخش تحقیقات حفاظت و حمایت در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: از دیگر اقدامات مهم بخش حفاظت و حمایت در سال‌های گذشته و همچنین برای برنامه‌های سال‌های پیش رو، اجرای طرح‌های پایش آفات و بیماری‎های جنگلها و مراتع کشور است. وی ادامه داد: بر همين اساس، بخش حفاظت و حمایت براي استقرار سيستم پايش در جنگل‌ها و مراتع کشور، اقدام به تعيين ایستگاه‌های نمونه‌برداری ثابت و سيار و بازديدهاي مداوم ميداني و برداشت اطلاعات نموده و این اطلاعات به طور مداوم از سال 1397 در تمامی استان‌های کشور ثبت می شود.

زمانی افزود: در اين طرح که در نواحی رویشی مختلف کشور( ایران-توران، زاگرس، صحارا-سندی، ارسباران و هیرکانی) صورت می‌گیرد، ضمن اينکه وضعيت بیش از 100 آفت و بیماری کليدي پايش می‌شود، وضعيت عوامل خسارتزاي نوظهور نيز بررسي و در صورت ضرورت به مراجع اجرايي ذی‌ربط منعکس و توصیه‌های لازم در جهت مديريت کنترل عامل مورد نظر، اعلام می‌گردد.

رئیس بخش تحقیقات حفاظت و حمایت با اشاره به اجرای طرح‌ پایش آفات و بیماری‌های درختان سریع الرشد در کشور افزود: این طرح نیز از سال 1397 با هدف حفاظت و حمایت از کشت گیاهان صنوبر و بید و افزایش بازدهی زراعت چوب در کشور، در رویشگاه‌های طبیعی و مزارع آنها در سراسر کشور در حال اجرا است. تاکنون در قالب اجرای این طرح های تحقیقاتی، ضمن مشخص کردن مهمترین آفات و بیماری‌های این گیاهان سریع الرشد در هریک از استان های مورد مطالعه، دستورالعمل‌های مناسب برای مدیریت کنترل آفات کلیدی به بخش اجرا و بهره‌برداران ارائه شده است.

زمانی ضمن تاکید بر تحقیق در حوزه ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی کشور، این موضوع را از فعالیت‌های مهم بخش تحقیقات حفاظت و حمایت دانست و افزود: یکی از مهمترین طرح‌های سال‌های اخیر، طرح مشترک بین المللی بررسی تنوع موجودات زنده ( حشرات، قارچها و خزه‌ها) مرتبط با خشکه‌دارها می‌باشد. این طرح که به صورت مشترک با کشور آلمان در جنگل‌های هیرکانی انجام گرفت، منجر به شناسایی طیف وسیعی از ارگانیسم‎های مفید در چوب‌های در حال مرگ و یا مرده در جنگل‎های شمال کشور شد که بسیاری از آنها برای اولین بار در ایران و برخی از آن‌ها نیز برای اولین بار برای دنیای علم، معرفی شدند.

وی ادامه داد با توجه به اینکه حفظ تنوع‎زیستی لازمه توسعه پایدار می‎باشد، لذا دستیابی به شناخت تنوع‎گونه‎ای اکوسیستم‎های پیچیده جنگلی بسیار حائز اهمیت است.

رئیس بخش تحقیقات حفاظت و حمایت افزود: با دستاوردهای حاصل از اجرای این طرح، نشان داده شد بسیاری از حشرات و قارچ‌های چوبزی نه تنها مضر نیستند بلکه از عناصر اصلی اکوسیستم‌های جنگلی می‌باشند و بدین ترتیب، توصیه و توجیه علمی تغییر سیاست جنگل‌داری و بهداشت جنگل به سوی جنگل‌داری مدرن امکان‌پذیر شد.

زمانی تأکید کرد “مديريت تلفيقي” براي حفاظت و حمايت از اكوسيستم‌هاي مختلف جنگلي و مرتعي به ‌عنوان هدف عالی و غایی بخش حفاظت و حمایت، محسوب شده و در راستاي دستيابي به اين اهداف، پروژه‌هاي تحقيقاتي متعددي در سراسر كشور توسط اين بخش به مورد اجرا گذارده شده است.

وی ادامه داد: در همين راستا، اجرای طرح جامع مطالعه بيواکولوژي و عوامل کنترل بيولوژيک شب‎پره شمشاد در جنگل‌هاي هيرکاني از دیگر فعالیت‌ها مهم بخش در سال‌ گذشته بود. نتیجه اجرای این طرح جامع در سال گذشته، معرفی روش‌های مختلف کنترل آفت بود. وی افزود: در زمینه کنترل آفت برگخوار سفید بلوط نیز موفق شدیم قارچ‌هایی را تست کنیم و نیز قارچ‌های جدیدی را بیابیم که تا این تاریخ عملکرد خوبی در بیوکنترل این آفت داشته است. زمانی گفت: با تکمیل آزمایشات، در سال جاری این روش جدید به سازمان منابع طبیعی اعلام خواهد شد.

رئیس بخش تحقیقات حفاظت و حمایت در ادامه، عنوان کرد: عملکرد دیگر بخش تحقیقات حفاظت و حمایت، توسعه ارتباط مردمی برای انتقال دانش و معرفی تنوع زیستی منابع طبیعی کشور از طریق بازدید عموم از موزه حشرات باغ گیاهشناسی ملی ایران بوده است. وی افزود: هم اکنون بیش ار ۳۰۰۰ نمونه از گونه های مختلف حشرات ایران و سایر نقاط جهان در این موزه نگهداری شده و در معرض دید علاقه مندان و بازدیدکنندگان قرار گرفته است.

زمانی ضمن اشاره به برگزاری موفق سومین همایش ملی حمایت و حفاظت از جنگلها و مراتع کشور، در سال 1402 افزود: بخش تحقیقات حفاظت و حمایت در سال جدید، به منظور پیشبرد اهداف مؤسسه، برنامه‌هایی شامل: شناخت فون و ميكروفلور عوامل خسارتزا و عوامل بيولوژيك مفيد كنترل‎كننده در حوزه منابع طبيعي كشور؛ پايش كمي و كيفي عوامل خسارتزا و نوظهور در حوزه جنگل، مرتع، بيابان؛ كاهش خسارت آفات و بيمارگرهاي درختان سريع‎الرشد در جهت توليد چوب و كاهش واردات؛ بررسي تنوع زيستي، روابط و كاركردهاي اكولوژيك در حوزه حفاظت و حمايت منابع طبيعي؛ شناسايي، بررسي نقش و تعيين جايگاه و بهره‎برداري از عوامل مفيد كنترل‎كننده آفات و بيمارگرها براي مديريت پايدار در جنگل‎ها و مراتع؛ شناسايي، معرفي و ارزيابي تكنولوژي‌‎هاي نوين و غيرشيميايي براي كنترل پايدار عوامل خسارتزا در جنگل‌ها و مراتع؛ شناسايي و ارزيابي عوامل غيرزنده و تاثيرگذار روي سلامت گياهان؛ به ویژه در مباحث خشکیدگی‌های گیاهان در عرصه‌های طبیعی؛ و حفظ و نگهداری ذخائر ژنتیکی و توسعه موزه حشرات باغ گیاه شناسی ملی ایران را در قالب اجرای طرح‌های تحقیقاتی، پیگیری خواهد کرد.

دسته‌بندی اخبار صفحه اصلی اخبار و تازه های حمایت و حفاظت
اشتراک گذاری
ورود به سایت