روابط عمومی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، به اطلاع علاقمندان به منابع طبیعی و محیط زیست میرساند شماره جدید نشریه “طبیعت ایران” (دو ماهنامه مهر و آبان 1403) منتشر و در سایت نشریه در دسترس است.
شماره جاری: دوره 9، شماره 4 – شماره پیاپی 47، مهر و آبان 1403
در این شماره از نشریه طبیعت ایران میخوانید :
در بخش سخن روز : “ ضرورت توجه به هوش مصنوعی و الزاماتش در حوزة منابع طبیعی کشور“
در بخش دیدگاهها، مقالاتی با عناوین زیر را میخوانید:
1- راهبردهای گذشته و آینده کشور در حوزه کشاورزی و غذا
2- آفات نوظهور در گیاهان (تعریف، اهمیت و علل بروز)
3- تمدن اکولوژیک در جمهوری خلق چین: ارزشها، اقدامات و نیازهای آینده
بخش نامههای علمی، این شماره نشریه، شامل مطالب زیر میباشد:
1- معرفی رقم جدید آویشن بومی دنایی (Thymus daenensis Celak) با نام تجاری “رایحه” برای کشت در مناطق سرد و معتدل کشور
2- پراکنش و ارزیابی خطرزایی گیاه آروجیا (Araujia sericifera Brot.) در استان گیلان
3- بررسی نیاز آبی گیاه دارویی گاوزبان براساس تبخیر آب از تشتک تبخیر در شرایط کاربرد قارچ مایکوریزا
گفتگوهای چالشی
احمد رحمانی، گفتگوی چالشی این شماره نشریه طبیعت ایران را با موضوع “چالشهای بیابانزایی در ایران با تأکید بر سیاستهای منابع آب بخش اول“ با علی طالبی، حسن احمدی، غلامرضا زهتابیان، محمد خسروشاهی، مهدی ضرغامی، علی صالح پور، باقر قرمز چشمه، غلامرضا هادربادی، محمد دانش، خسرو ثاقبطالبی، حمیدرضا عباسی، سیدجعفر سیداخلاقی، آرزو اشرفیزاده و سمانه رضویزاده برگزار نمود.
نگاهی به طبیعت ایران
در این بخش، “چشمانداز توصیفی روددرههای پنهان تهران” معرفی شده است.
با نگاه به چشمانداز طبیعت شهر تهران، چگونگی درک و تعامل مردم با طبیعت در زمان حال آشکار میشود. روددرههای شهر تهران، دالانهای طبیعی و زیستگاههای آبی هستند که چشمانداز سرزندهای را برای شهر تهران فراهم میکنند، همچنین نقش مهمی در مسائل زیستمحیطی، اجتماعی و فرهنگی ساکنان تهران و توسعه چشمانداز شهری در منطقه خود دارند. در حال حاضر، ساختار و عملکرد این عناصر ارزشمند بهدلیل رشد غیربرنامهریزیشده و نادیدهانگاری موضوعات زیستمحیطی در مدیریت شهری و برنامهریزی منظر، که به شبکه کانال رواناب یا پساب تبدیل شدهاند، از بین رفته است. رودخانههای اصلی تهران عبارتند از وردآورد، کن، فرحزاد، درکه، دربند،گلابدره، ولنجک، دارآباد و سرخهحصار. هدف این نوشتار تشریح ساختارهای طبیعی روددرههای تهران با درنظرگرفتن 9 روددره و آشنایی با مسیر عبور درههای رودخانههای شهری تهران از محلههای تهران و برخی از مناطق پرخطر در هنگام وقوع سیلاب است که بهروشنی مشخص خواهد شد. مطالعه این مطلب به درک دیدگاه طراحان و برنامهریزان پروژههای عمرانی و درنهایت به ارزیابی انتقادی روش آنها در احیای روددرهها کمک میکند.
ستونها
«تغییر اقلیم» و «عوامل مؤثر با عمر کوتاه»
دانشمندان ایرانی
سارا تیموری، در معرفی دانشمندان ایرانی این شماره طبیعت ایران به معرفی “زندگینامه استاد فرهیخته «مجید مخدوم فرخنده» پدر دانش نوین محیطزیست ایران” میپردازد.
معرفی گونههای گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران
جایگاه حفاظتی گونه انحصاری Astragalus ovigerus (Fabaceae)
مقالات منتشر شده در بخش “اخبار علمی و تحلیلی”
1- گیاهانِ تقریباً مرده، زنده شدند: کلیدهای پیری پنهان در برگها
2- این مطالعه تأیید میکند، گونههای گیاهان استوایی بیشتر از آن که از تغییرات آبوهوایی میترسند، توسط آن تهدید میشوند.
3- درختان حساس به دمای بالا، برای فرار از گرمای روزافزون ناشی از تغییرات آبوهوایی، به مناطق خنکتر و بالاتر کوهها، مهاجرت میکنند.
نقد کتاب
معرفی و نقد کتاب “نقد و بررسی کتاب «روشهای اندازهگیری تنوعزیستی»” یونس عصری.
و در ادامه، “تصاویری از زیباییهای باغ گیاهشناسی ملی ایران و طبیعت زیبای ایران” به شما تقدیم شده است.
نشریه “طبیعت ایران” بهمنظور توسعه دیدگاهها و دانش سیاستمداران، سیاستسازان، پژوهشگران، اساتید، دانشجویان، کارشناسان، بهرهبرداران و سایر علاقمندان به منابع طبیعی ایران از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه شماره ۹۴/۲۴۷۷۹ در تاریخ ۱۳۹۴/۱۱/۱۰ مجوز نشر دریافت کرده است. این نشریه متمایز از سایر نشریات علمی کشور است و در دوازده بخش بهشرح زیر مقالات و مطالب را چاپ خواهد کرد:
سخن سردبیر Editorial، دیدگاهها Scientific Views، نامههای علمیScientific Letters، اخبار علمی و تحلیلی Scientific News، نگاهی به طبیعت ایران Overlooking Iranian Nature، گفتگوهای چالشی Challenging Talks، تصاویری از طبیعت ایران Photos of Iran Nature، معرفی گونههای گیاهی نادر و در معرض انقراض ایرانRare and Endangered Plant Species of Iran، ستونها Columns، نقد کتاب Book Review، دانشمندان ایرانی Iranian Scientists
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کلیک کنید.