بررسی “موانع پیشرفت و توسعه برنامه زراعت چوب” در جلسه نخبگانی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

بازدید: 271 بازدید
  • در پنجمین جلسه نخبگانی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در سال ۱۴۰۳، با حضور جمعی از صاحب‌نظران و پیشکسوتان حوزه منابع طبیعی و زراعت چوب، موضوع ” بررسی موانع پیشرفت و توسعه برنامه زراعت چوب” به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.

به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در ابتدای این جلسه علی علیزاده، ضمن ابراز خوشحالی از حضور در جمع صاحب‌نظران، پیشکسوتان و فرهیختگان حوزه زراعت چوب و صنوبرکاری اظهار داشت: هدف از برگزاری این جلسه، بررسی حداقل بخشی از ابهامات، دغدغه‌ها، موانع، مشکلات، ابهامات و تردیدهای آماری و سؤال‌های حوزه زراعت چوب به ویژه، بحث صنوبر است.

رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور درخصوص نیاز سالانه چوب کشور گفت: نیاز چوبی کشور، حدود ۱۲ تا ۱۳ میلیون متر مکعب در سال است که برخی تا ۱۶ میلیون متر مکعب هم گفته‌اند. وی افزود: از این مقدار، حدود ۵.۵ میلیون متر مکعب را در داخل تولید می‌کنیم که گفته می‌شود سهم صنوبر ازآن، حدود ۲ تا ۲.۵ میلیون متر مکعب است و مابقی نیاز چوبی کشور ظاهراً از محل واردات تأمین می‌شود.

علیزاده خاطرنشان کرد: باید مشخص شود که صنایع چوب کشور چه نیازهای چوبی دارد؟ و اینکه اگر ۳۰۰هزار هکتار از اراضی کشور زیر کشت درختان سریع الرشد به ویژه صنوبر بروند، آیا می‌تواند کل نیاز شش میلیون متر مکعب صنایع چوب را برآورده نماید؟

وی ضمن اشاره به طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت گفت: در زمان شروع این طرح، قرار بود ۳۰۰ میلیون درخت به بحث زراعت چوب تخصیص یابد و در حال حاضر، از این پیش‌بینی بسیار فراتر رفته‌ایم.

رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ادامه داد: جایگاه طرح زراعت چوب و طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت همچنین ارتباط میان این دو طرح، کمی دارای ابهام است که لازم است تعیین تکلیف شوند. وی ادامه داد: طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت دارای یک مجری است و در آن، موضوع زراعت چوب و صنوبرکاری بسیار مهم است از طرفی، مجری ‌ طرح ملی زراعت چوب، جناب دکتر پورمقدم است که در این جلسه حضور دارد.

وی با اشاره به وجود زنجیره تولید صنوبر در کشور اظهار داشت: روند تولید، فروش، خرید و کاشت نهال صنوبر به صورت یک زنجیره، در کشور جا افتاده بود ولی متأسفانه، طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت به جای حمایت از این زنجیره، از نظر کیفیت و روند، قدم مثبت و قابل قبولی برنداشت. وی ادامه داد: در این طرح مردمی، نهال تولیدی ازجمله صنوبر، به صورت رایگان در اختیار مردم قرار داده می شود که این موضوع باعث شد زنجیره قدیمی تولید نهال که به تعادل رسیده بود، بهم بخورد و نهال‌کاران، انگیزه کاشت و تولید نهال را از دست بدهند.

علیزاده خاطرنشان کرد: اگر قرار است طرح ملی زراعت چوب و طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت به صورت کارشناسی و سالم، پیش بروند، نمی‌شود مجریان هر دو طرح، به این موضوع بپردازند و لازم است تکلیف این موضوع مشخص شود.

رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت تصریح کرد: در این طرح مردمی، طرح‌های پژوهشی خوب و متعددی انجام شده است و اطلاعات خوبی به دست آورده‌ایم که پشتوانه مناسبی در توسعه این طرح مردمی است.

علیزاده با اشاره به ضرورت ساماندهی یک اتحادیه برای صنوبر اظهار داشت: باید مشخص شود که جایگاه زراعت چوب در بخش زراعت و باغبانی است یا در بخش جنگل و مرتع؟ و در این صورت است که تکلیف زراعت‌کننده چوب نیز مشخص می‌شود که نیازهایش را از چه ارگانی باید تأمین کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: مجری طرح ملی زراعت چوب با توجه به اینکه از سوی وزیر محترم منصوب شده، به عنوان عالی‌ترین مقام تصمیم‌گیر این موضوع، زیر نظر وزیر تلقی می‌شود، لذا انتظار زیرمجموعه‌ها و مردم از مجری این است که او مسئول همه اتفاق‌های خوب و یا ناگوار است لذا باید سیاست‌های خود را به هرکجا که لازم می‌بیند تحمیل نماید.

علیزاده در انتها ابراز امیدواری کرد که تقاضاهای کلیدی این جلسه طی یک نامه به وزیر محترم ارسال شود تا ایشان قبل از هرتصمیم‌گیری، با نظرات این گروه نخبگانی آشنا شوند.

در این جلسه محسن کلاگري، رئیس بخش تحقیقات صنوبر و درختان سریع الرشد مؤسسه، با ارا‌ئه یک پاورپوینت با عنوان موانع پیشرفت و توسعه برنامه زراعت چوب، به برخی موضوعات قابل طرح در جلسه ازجمله: دستاوردهای تحقیقاتی در توسعه کیفی زراعت چوب، برنامه اجرایی و برنامه ملی توسعه زراعت چوب، و … اشاره کرد.

در این نشست، نظرات سایر شرکت کنندگان در ارتباط با موضوع جلسه، به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.

گفتنی است پنجمین جلسه نخبگانی، ۲۶ شهریور به صورت حضوری و برخط، در محل سالن اداری و مالی و با حضور علی علیزاده، رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور؛ ثاقب طالبی، معاون پژوهشی؛ کامران پورمقدم، مجری طرح ملی زراعت چوب و صاحب‌نظرانی از: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور؛ دانشگاه‌های تهران، گیلان، تربیت مدرس و دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان‌های: مرکزی، کردستان، لرستان، آذربایجان غربی، چهارمحال و بختیاری، تهران و مازندران، اعضای هیئت علمی بخش تحقیقات صنوبر و درختان سریع الرشد مؤسسه، صنوبرکاران نمونه گیلان، گروه ترویج منابع پایه دفتر دانش و فناوری کشاورزی، مدیریت طرح توسعه زراعت چوب کشور، بازنشستگان مؤسسه و سایر اعضا، برگزار شد.

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کلیک کنید.

 

دسته‌بندی اخبار بخش اخبار صفحه اصلی اخبار و تازه های گونه های سریع الرشد
اشتراک گذاری
ورود به سایت