نشست مشترک مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور با موسسه تحقیقات خاک و آب

بازدید: 92 بازدید

دکتر اسدی رحمانی رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب به همراه دکتر دواتگر، معاون پژوهشی، دکتر مستشاری معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع انسانی و دکتر مشیری، دکتر نویدی، دکتر رجالی، دکتر جمشیدی رؤسای بخش‌های تحقیقاتی مؤسسه، در روز یکشنبه 21 دی 1399 مهمان مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور بوده و در نشستی مشترک با دکتر جلیلی، دکتر خسروشاهی، دکتر پورهاشمی، دکتر خداقلی و دکتر متینی‌زاده شرکت کردند. هدف از برگزاری این نشست بررسی چگونگی آغاز همکاری‌های مشترک در موضوعاتی بود که این دو مؤسسه‌ی کهن در آن پیشرو هستند. در ابتدا دکتر جلیلی با خیرمقدم به مهمانان، با استقبال از این نشست خواستار پایه‌ریزی مناسب و تداوم آن برای همکاری‌ها شدند.
دکتر اسدی رحمانی با اشاره به تشکیل شورای راهبردی خاک در وزارت جهاد کشاورزی و سلسله نشست‌های آن، یکی از دستاوردهای آن را آشنایی بیشتر با فعالیت‌های مؤسسات ذیل سازمان تحقیقات دانستند. ایشان ضمن معرفی همکاران خود و گرایش‌های آنها اظهار داشتند که فعالیت‌های بسیاری در خصوص خاک‌های زراعی و باغی در سطح کلان صورت گرفته است. در ادامه همکاران ایشان به برخی از این فعالیت‌ها و همچنین پیشنهادهایی برای گسترش همکاری‌ها پرداختند. که از جمله می‌توان به تعیین تناسب اراضی برای گیاهان؛ بانک داده‌های مناسب نظیر بافت خاک، شوری، میزان رطوبت و لزوم تکمیل آنها در عرصه‌های طبیعی با کمک مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور؛ اطلاعات جمع‌آوری‌شده در دشت سیستان؛ لزوم تحقیق در خصوص نیازهای تغذیه‌ای گیاهان دارویی؛ نیازمندی به اطلاعات خاک برای توسعه گونه‌های مناسب جنگلی، مرتعی و بیابانی؛ وجود داده‌ها و نقشه‌های خاک (در دو مقیاس 1/50000 و 1/250000) در سه دسته محلی، منطقه‌ای و ملی؛ داشتن عرصه‌های مشترک برای برداشت داده و پر کردن خلأهای اطلاعاتی برای بهره‌گیری در آمایش سرزمین؛ تجاری‌سازی برخی تحقیقات انجام‌شده در مؤسسه؛ به اشتراک گذاشتن امکانات و تجهیزات آزمایشگاه‌ها اشاره کرد.

 

 

اعضای مؤسسه نیز با ذکر پتانسیل‌ها و فعالیت‌های انجام‌شده در تحقیقات خاک‌شناسی منابع طبیعی در سه موضوع جنگل، مرتع و بیابان مواردی را بیان کردند که می‌توان از تهیه داده‌های خاک در عرصه‌های مختلف؛ نیاز آبی گونه‌های گیاهی؛ تحقیقات گسترده در کانون‌های گردو‌غبار؛ تهیه نقشه‌های پوشش گیاهی برای کل کشور با مقیاس 1/50000؛ تهیه الگوی کشت در مراتع؛ انجام تحقیقات پایش در سطح وسیعی از عرصه‌های طبیعی؛ بیولوژی خاک و شناخت میکروارگانیسم‌ها و شاخص‌های زیستی خاک و توانمندسازی گیاهان برای انتقال به عرصه نام برد.
در این جلسه دکتر جلیلی نیز ضمن معرفی تعدادی از فعالیت‌های موسسه که می‌تواند زمینه همکاری مشترک دو موسسه در راستای اهداف کلان کشور و حذف چالشی از مشکلات در خصوص منابع طبیعی باشد گفت: با وجود موسسات بسیاری که در وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد و برخی اهداف مشترک میان آنها، می‌توان با همکاری و تبادل نظر با یکدیگر گامی در جهت رفع مشکلات کلان برداشته شود، در حالی که متأسفانه این‌گونه نیست. جلیلی گفت: در جنگل و مرتع خاک، بستر اصلی اکوسیستم است و با توجه به اینکه در تمامی رشته‌ها و لایه‌های مرتبط به نوعی با خاک درگیر هستیم باید برای اکوسیستم اطلاعات بیشتر و مفیدتری پیش‌ را داشته باشیم، برای نمونه ما در بیابان بحث‌هایی تحت عنوان ریزگرد، بیابان‌زایی و فرسایش را داریم که همه اینها به نوعی به خاک بر می‌گردد یا چند سالی است که روی پایش رویشگاه‌های مختلف فعالیت‌های بسیاری صورت گرفته و دسترسی به نقشه یا داده‌های خاک این رویشگاه‌ها می‌تواند نوعی همکاری دوجانبه باشد.

رئیس مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور با توجه به مباحث مطرح شده تاکید کرد که با در اختیار ‌داشتن نقشه‌های خاک موسسه آب و خاک و نقشه‌های پوشش گیاهی موسسه و بهره‌گیری از آنها می‌توان تحلیل‌های بهتری را برای رسیدن به اهداف کلان‌تر شاهد بود. ایشان پیشنهاد کردند بر این اساس می‌توان با رویکرد جهانی فائو با محوریت دو موضوع پهنه‌بندی و تحقیقات سایت‌محور پیش رفت تا با کارکردن بر روی هر دو مورد که نتیجه آن یک محصول واحد است ثمره بهتری حاصل ‌شود. در واقع باید داده‌های اصلی وجود داشته باشد تا براساس آن، جهت‌گیری‌ها هدفمند باشد و همه این موارد در قالب کارگروه‌ مشترک امکان‌پذیر خواهد بود.

رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب گفت در این موسسه سامانه‌ای در زمینه نیاز آبی کشور در حال راه‌اندازی است که توسط آن می‌توان شاهد نتایج مثبتی برای حفظ و کشت بسیاری از گونه‌های گیاهی باشیم. دکتر اسدی رحمانی همچنین ضمن تایید صحبت‌های دکتر جلیلی، در خصوص هدفمند‌بودن واحدهای کاری در سطوح کلان خواستار تشکیل کارگروهی از متخصصین دو موسسه شدند. بر این اساس مقرر شد کارگروهی با مسئولیت معاونان پژوهشی مؤسسات و با حضور دو متخصص از هر مؤسسه تشکیل شده و برای بررسی چگونگی انجام همکاری‌های مشترک برنامه‌ریزی کنند.

پس از این نشست رئیس مؤسسه تحقیقات خاک و آب و همکاران ایشان از تعدادی از قطعات باغ گیاه‌شناسی ملی ایران بازدید نمودند.

 

دسته‌بندی اخبار صفحه اصلی
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت