بصورت مقدمه باید اشاره شود که، با توجه به شرایط خاص شیوع ویروس کرونا و بیماری کوید–19، گروه کاری دوم مجمع بینالدول تغییر اقلیم برای تهیه ششمین گزارش ارزیابی جهانی تغییر اقلیم (IPCC-ar6-WGII) ، جلسات خود که قرار بود بصورت حضوری و به منظور بررسی دومین پیش نویس گزارش (SOD) برگزار شود، را بصورت غیر حضوری وبیناری برگزار نمود.
این اطلاعرسانی به منظور آشنایی بیشتر اساتید و علاقمندان به موضوع تغییر اقلیم تهیه و ارائه شده است. انتظار می رود صاحبنظران از طریق آدرس لینک ارائه شده نسبت به اظهار نظر در بخش های مورد علاقه خود اقدام نمایند.
https://apps.ipcc.ch/comments/ar6wg2/sod/register.php
بنده در حال حاضر به عنوان سر مولف گروه کاری آسیا (Asia chapter – 10) و همچنین گروه کاری گزارش بین گروهی (CCP3 – Cross-Chapter Paper 3) بیابانها، مناطق نیمهخشک و بیابانزدایی (Deserts, Semi-Arid Areas and Desertification) در سه دسته از جلسات وبیناری بصورت فعال با ارائه نظرات حضور پیدا کردم.
1- گروه کاری آسیا (Asia Chapter – 10)
2- گروه کاری گزارش بین گروهی (Cross-Chapter Paper 3- CCP3) بیابانها، مناطق نیمهخشک و بیابانزدایی
(Cross- Chapter Paper 3: Deserts, Semi-Arid Areas and Desertification)
3- گروه کاری دوم مجمع بینالدول تغییر اقلیم- تهیه کننده ششمین گزارش ارزیابی جهانی تغییر اقلیم (IPCC- ar6- WGII)
دسته اول مربوط به جلسات وبیناری بود که موضوعات و آنچه در گروه کاری آسیا (Asia Chapter – 10) نیاز به هماهنگی و بررسی داشت را مورد بحث قرار داد، که لیست تعدادی از آنها در جدول شماره 1 آمده است.
در این جلسات موضوعات مختلف مربوط به تهیه گزارش ارزیابی مربوط به اسیا (Asia Chapter – 10) در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نظرات ارائه شده بر روی اولین پیش نویس گزارش (FOD) مورد بحث و بررسی قرار داده شد و نتایج حاصل از آن در تنظیم دومین پیش نویس گزارش ارزیابی (SOD) بکار گرفته شد. تنظیم و مدیریت جلسات توسط هماهنگکنندگان گروه آسیا که از کشور های ژاپن، کره جنوبی و چین هستند صورت پذیرفت.
جدول شماره 1، لیست وبینارهای گروه کاری آسیا (Asia chapter-10)
دسته دوم مربوط به جلسات وبیناری بود که موضوعات و آنچه در گروهکاری گزارش بینگروهی (Cross-Chapter Paper 3- CCP3) بیابانها، مناطق نیمهخشک و بیابانزدایی (Cross-Chapter Paper 3: Deserts, Semi-Arid Areas and Desertification) نیاز به هماهنگی و بررسی داشت را مورد بحث قرار داد که لیست جلسات و تاریخ و ساعت برگزاری آنها در جدول شماره 2 ذکر شده است.
جدول شماره 2 ، لیست وبینارهای گروه کاری بیانزدایی (CCP3)
دسته سوم که بیشترین تعداد از جلسات وبیناری را شامل می شود، مربوط به هماهنگیهای عمومی گروه کاری دوم مجمع بین الدول تغییر اقلیم- تهیه کننده ششمین گزارش ارزیابی جهانی تغییر اقلیم (IPCC- ar6- WGII) بود که مجموعه موضوعات را در بر میگرفت و لیست جلسات و ساعت برگزاری آنها در جدول شماره 3 منعکس شده است.
در این وبینارها، هماهنگ کنندهها از گروه های کاری مختلف (Chapters) افرادی برای هماهنگی انتخاب شده بودند، و یا جلسات توسط مدیران مشترک گروه کاری دوم مجمع بین الدول تغییر اقلیم (IPCC) انجام میشد.
این جلسات وبیناری توسط واحد حمایت فنی (TSU) گروه کاری دوم مجمع بین الدول تغییر اقلیم (IPCC) که آلمان مستقر است سازماندهی و هماهنگ شدند. مدیران هماهنگی جلسات از بخش های مختلف کاری انتخاب شده بودند و آنها با ارائه گزارش مقدماتی در ارتباط با موضوع در ابتدای جلسه مورد بحث، نظرات حاضرین را مورد توجه و بررسی قرار می دادند.
جدول شماره 3 ، لیست وبینارهای عمومی گروه کاری دوم مجمع بین الدول تغییر اقلیم (IPCC-ar6-WGII)
خلاصهای از دستاوردهای جلسات:
در وبینارهایی که لیست بعضی از آنها در بالا ذکر شده است، در ماه های ژوئن، جولای، و آگوست سال میلادی جاری برگزار شدند، در برخی از این جلسات بیش از 150 مولف از کشورهای مختلف حضور داشتند. موضوعات مختلف در بیش از 60 ساعت وبینار مورد بررسی قرار گرفتند.
وبینارهای مربوط به گروه کاری بین گروهی (CCP3 – Cross-Chapter Paper 3) بیابان ها، مناطق نیمهخشک و بیابانزدائی، در ماههای ژوئن، جولای و سپتامبر سال برگزار شدند. وبینارهای مربوط به گروه کاری دوم هیات بین الدول تغییر اقلیم، تهیه کننده ششمین گزارش ارزیابی جهانی تغییر اقلیم (IPCC- ar6- WGII) که بیشترین تعداد جلسات را داشته شامل 17 وبینار در ماه های آگوست و سپتامبر سال جاری میلادی بوده است.
حاصل این جلسات و تلاش نویسندگان IPCC منجر به تهیه پیش نویس دوم (SOD) برای گروه کاری دوم شد است. این گزارش هم اکنون برای اظهار نظر دانشمندان و کارشناسان و دولت ها توسط IPCC به اشتراک گذاشته شده است. لینک دسترسی به این پیش نویس و ثبت نام برای اظهار نظر در آدرس زیر قابل دستیابی می باشد:
https://apps.ipcc.ch/comments/ar6wg2/sod/register.php
شایان ذکر است با تلاش های انجام شده در طی تهیه این پیش نویس، به مواردی چون انعکاس نسبتا” مناسب اثرگذاری تغییر اقلیم در بخش های مختلف و آسیب پذیری ایران از تغییر اقلیم با استناد به مقالات معتبر علمی ایرانی پرداخته شده است.
تهیه و تنظیم: مصطفی جعفری، سر مولف ارزیابی جهانی تغییر اقلیم
(IPCC WGII ar4, IPCC WGIII ar5, IPCC WGII ar6 and CCP3)