شماره جدید نشریه “طبیعت ایران” منتشر شد. (دو ماهنامه فروردین و اردیبهشت)

بازدید: 132 بازدید

سال ۱۳۹۸ هجری شمسی سال پربرکتی برای پژوهش و مطالعه در راستای شناسایی و حفاظت از تنوع گیاهی کشور بود. در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در قالب یک طرح جامع، طرحهای ملی مانند، طرح ملی فلور ایران، طرح ملی تعیین جایگاه حفاظتی گونه های گیاهی کشور، طرح ملی بانک بذر ۱۴۰۰ (غنی سازی بانک ژن منابع طبیعی ایران) و طرح ملی غنی سازی باغ گیاهشناسی ملی ایران و باغ های اقماری آن به اجرا درآمدند که در جای خود انشاءا… گزارش نتایج تک تک این طرحهای پژوهشی ارائه خواهند شد.

یکی از مهمترین پروژه هایی که در این چند سال، با تلاش ویژه ای پیگیری می شود، توسعه باغ گیاهشناسی ملی ایران و باغهای اقماری آن است. هدف اصلی این پروژه غنی سازی این باغها از نظر تعداد گونه های گیاهی است، علاوه بر آن سعی در توسعه و احداث قطعات جدید و زیبا برای تأمین جلب رضایت مردم نیز مدنظر قرار گرفته است.
در سال ۱۳۹۸ و بعد از احداث قطعات زیبای داوودی، زنبق و غیره، در بخش شاکای باغ گیاهشناسی ملی ایران (جنگل و گردشگاه) و در میان آلاچیق ها، اقدام به طراحی و اجرای بسیار زیبای باغ لاله ها کردیم و مقرر شد با آغاز بهار سال ۱۳۹۹ و در کمال مسرت و خوشحالی، شاهد شروع به کار این پروژه زیبا به عنوان هدیه کوچکی به مردم عزیز کشور باشیم، باشد تا برای لحظه ای کوتاه هم که شده دلهای آنها را شاد و روحیه شان را جلا ببخشیم، ولی این ویروس ناقلای کرونا از راه رسید و ما را از ارائه این خدمات محروم کرد.
غصه نخوریم. انشاءا… به زودی با همت بلند مردان و زنان سرزمینمان، این مشکل نیز رفع خواهد شد و شما را در این باغ زیبا پذیرا خواهیم بود.

با این مقدمه؛ به اطلاع علاقمندان به منابع طبیعی و محیط زیست می رساند شماره جدید نشریه “طبیعت ایران” (دو ماهنامه فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۹)، منتشر و در سایت نشریه در دسترس است.

  

شماره جاری: دوره ۵، شماره ۱ – شماره پیاپی ۲۰، فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۹، صفحه ۱-۱۱۵

 

در این شماره می‌خوانید:

“ویروس کرونا و باغ گیاه‌شناسی ملی ایران” را به قلم عادل جلیلی، در بخش سخن مدیر مسئول بخوانید.

 

در بخش دیدگاه‌ها، مقالاتی با عناوین زیر را می‌خوانید:

  1. “عشایر و مراتع، چالش‌ها و راه حل‌ها” به قلم محمد فیاض
  2. “گرد و غبار دیرینه و اقلیم‌شناسی” به قلم سمیرا زندی‌فر
  3. و “نقش حذف ظرفیت‌های سیلابی در فعال شدن کانون‌های گرد و غبار استان خوزستان” به قلم سمانه رضوی‌زاده

 

بخش نامه‌های علمی، این شماره نشریه شامل مطالب زیر می‌باشد:

  1. بررسی وضعیت کمی و کیفی جنگل‌های بنه در استان کرمان و پیشنهاداتی جهت بهبود مدیریت آن‌ها
  2. تنوع‌‎گونه‎ای سوسک‎های ساپروکسیلیک (چوب‌زی) در راشستان‌های استان گیلان
  3. ارزش‌ها و کاربری‌های درختچه اِستبرق (Calotropis procera) در استان بوشهر
  4. شناسایی آفات گیاه دارویی لگجیCapparis spinosa در استان فارس

 

گفتگوهای چالشی

و اما بخش دوم موضوع “فرونشست زمین” در  گفتگوهای چالشی این شماره با مدیریت احمد رحمانی، به راهکارهای این معضل پرداخته است.

حسین بتولی در بخش “ نگاهی به طبیعت ایران” به معرفی منطقه ای حفاظت شده «ویشنگ» پرداخته است. منطقه‌ای با تنوع گونه ای و زیستگاهی منحصربه فرد واقع در ارتفاعات کرکس.

 

ستون‌ها

  1. اقتصاد مقاومتی، چالش رویکردها و سرنوشت منابع طبیعی کشور، عادل جلیلی
  2. اهمیت انتشار دی اکسید کربن در تغییر اقلیم، مصطفی جعفری
  3. گیاهان اداپتوژن (Adaptogen)- (قسمت دوم) فاطمه سفیدکن

 

دانشمندان ایرانی

شاهرخ جباری، بانی جنگلشناسی نزدیک به طبیعت در ایران را به شما معرفی می‌کند. زندگینامه استاد محمدرضا مروی مهاجر، در بخش “دانشمندان ایرانی” نگاشته شده است.

 

معرفی گونه‌های گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران

در دو مقاله ارزشمند، جایگاه حفاظتی دو گونه انحصاری مورخوش Zhumeria majdae و Dionysia khuzistanica Jamzad در ایران در بخش معرفی گونه‌های گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران به رشته تحریر درآمده است.

مقالات انتشار یافته در بخش اخبار علمی و تحلیلی“:

  1. اگر درختان میتوانستند صحبت کنند: استفاده از تنه قدیمی درختان برای بررسی تبعات مهاجرت اروپاییان بر بومیان آمریکا
  2. چگونه تصفیه خانه های فاضلاب در ایالات متحده میتوانند داروها را از پساب خارج کنند؟
  3. چگونه سوزنی برگان در برابر خشکسالی زنده می مانند؟ ریشه های موجود مؤثر هستند، نه رشد جدید
  4. رشد دوباره جنگل های آمازون بسیار کندتر از تصورات قبلی است.

 

نقد کتاب

در بخش “نقد کتاب” این شماره، نقدی بر اطلس مناطق حفاظت شده ایران توسط افشین دانه کار ارائه شده است.

و در ادامه، “تصاویری از طبیعت ایران” زیبا را به شما پیشکش کرده‌ایم.

 

درباره مجله

شایان ذکر است که نشریه “طبیعت ایران” به‌منظور توسعه دیدگاه‌ها و دانش سیاستمداران، سیاست‌سازان، پژوهشگران، اساتید، دانشجویان، کارشناسان، بهره‌برداران و سایر علاقمندان به منابع طبیعی ایران از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه شماره ۹۴/۲۴۷۷۹ در تاریخ ۱۳۹۴/۱۱/۱۰ مجوز نشر دریافت کرده است. این نشریه متمایز از سایر نشریات علمی کشور است و در دوازده‌ بخش به‌شرح زیر مقالات و مطالب را چاپ می‌کند:

۱) سخن سردبیر (Editorial)، ۲- دیدگاه‌ها (Scientific Views)، ۳- نامه‌های علمی (Scientific Letters)، ۴- اخبار علمی و تحلیلی (Scientific News)، ۵- نگاهی به طبیعت ایران (Over looking Iranian Nature)، ۶- گفتگوهای چالشی (Challenging Talks)، ۷- تصاویری از طبیعت ایران (Photos of Iran Nature)، ۸- معرفی گونه‌های گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران (Rare and Endangered Plant Species of Iran)، ۹- ستون‌ها (Columns)، ۱۰- نقد کتاب (Book Review)، ۱۱- دانشمندان ایرانی (Iranian Scientists)

دسته‌بندی اخبار اصلی اخبار صفحه اصلی اخبار و رویدادها اخبار ویژه
اشتراک گذاری
ورود به سایت