مجموعه فلور ایران، راهی که پایان ندارد.

بازدید: 195 بازدید

سرمایه اولیه و پایه اساسی کارهای گیاهشناسی ایجاد هرباریوم است. هم زمان با هرباریومی که در سال ۱۳۴۸ در موسسه گیاه شناسی ایران و به موازات ان در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ایجاد شد ، نیاز به ارائه نتایج حاصل از جمع آوری گیاهان و فعالیت‌های پژوهشی حس می‌شد که با این هدف نشریه ای به نام مجله گیاهشناسی ایران منتشر شد.

مجله گیاهشناسی ایران محتوی کارهای پژوهشی افرادی بود که در هرباریوم و خارج از آن به معرفی و شناسایی گیاهان می‌پرداختند.

در سال ۱۳۵۳ مجله علمی-پژوهشی تحت عنوان مجله گیاهشناسی ایران منتشر شد و کارهای پژوهشی محققانی که در تشکیل و توسعه هرباریوم فعالیت می کردند در این مجله پژوهشی انتشار یافت. با توجه به این که مجله گیاهشناسی ایران یک مجله علمی-پژوهشی است در نتیجه افراد بسیاری از خارج و داخل کشور برای انتشار کارهای پژوهشی خود شروع به بارتاب نتایج تحقیقات خود در این مجله کردند. مجله گیاهشناسی ایران محتوی کارهای پژوهشی افرادی بود که در هرباریوم و خارج از آن به معرفی و شناسایی گیاهان می‌پرداختند.

این مجله به زبان انگلیسی و با خلاصه فارسی چاپ می شود تا برخی گونه ها که به عنوان گونه جدید شناسایی می‌شوند، به زبان علمی دنیا معرفی و برای محققان بین المللی نیز قابل استفاده باشند. معرفی گونه‌های جدید اصول خاصی در علم گیاهشناسی دارد در گذشته گونه‌ها حتما باید به زبان لاتین منتشر می‌شد ولی در حال حاضر این قانون تغییر کرده و به زبان انگلیسی هم می توان یک گونه جدید را معرفی کرد. مجله گیاهشناسی ایران همچنان به انتشار خود ادامه داده است.

در حال حاضر۱۴۹ شماره از مجموعه کتاب های فلور ایران منتشر شده است.

در سال ۱۳۶۷ با توجه به این نیاز که معرفی گیاهان جمع آوری شده و گونه‌های جدید یک امر ضروری است، چاپ مجموعه کتاب‌های فلور ایران در دستور کار قرار گرفت.
از گذشته دور معرفی گیاهان یک کشور یا منطقه به صورت مجموعه ای از کتاب‌ها به نام فلور انجام می‎گرفته است. برای معرفی گیاهان کشور در مجموعه فلور فراهم شدن سرمایه اولیه(هرباریوم مرکزی ایران) طی سال‌ها توانست به انتشار این مجموعه ختم شود.

در سال ۱۳۶۷ طرحی برای تدوین کتاب های فلور ایران نوشته شد. با گذشته ها ده ها سال از زمان شروع نوشتن کتاب های فلور ایران هنوز این مجموعه در حال توسعه و انتشار است. برخی از افراد که زمان شروع انتشار این مجموعه هنوز به دنیا نیامده بودند در حال حاضر برای نگارش این کتاب همکاری دارند و این خاصیتی است که کتاب‌های فلور دارند و همواره در حال تکمیل، توسعه و معرفی گونه‌های جدید هستند.

در حال حاضر ۱۴۹ شماره از مجموعه کتاب های فلور ایران منتشر شده است و به احتمال زیاد حدود ۳۰ جلد کتاب دیگر هم از این مجموعه منتشر خواهد شد. مجموعه منتشر شده معادل ۷۷ درصد گیاهان کشور است.پژوهش برای تکمیل شماره‌های باقی‌مانده ادامه دارد.

در تحقیق و تهیه فلورهای چاپ شده تاکنون تعداد ۶۶ نفر از گیاه‌شناسان موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان‌های مختلف و برخی گیاه‌شناسان از دانشگاه‌های مختلف کشور مشارکت داشته‌اند. فلورهای چاپ شده شامل توصیف گیاهان، کلیدهای شناسایی، نمونه‌های مطالعه‌شده، تصاویر نقاشی‌شده است و درون بیشتر این کتاب ها نقشه‌هایی گنجانده شده.

ایران جزو کشورهایی است که فلور آن به زبان رسمی کشور خودش نگارش شده است.

ایران جزو کشورهایی است که فلور آن به زبان رسمی کشور خودش نگارش شده. این در حالی است که وقتی فلور ایران که به زبان فارسی در دسترس همگان قرار دارد، با کتب فلور کشورهای همسایه که توسط دانشمندان سایر کشورها تهیه شده و به زبان انگلیسی است، مقایسه می‌شود متوجه می‌شویم که این مجموعه تا چه حد ارزشمند است.فلور ایران به لحاظ دقت و جامع بودن قابل مقایسه با فلور کشورهای منطقه نیست.

گونه های که توسط گیاهشناسان کشور به علم دنیا معرفی شده نزدیک به هزار گونه است.

تدوین مجموعه کتاب های فلور در واقع مستند سازی تنوع زیستی گیاهی کشور است و تکمیل مجموعه فلور ایران محل جغرافیایی انتشار گیاهان ایران را به طور دقیقی نشان می دهد.
انجام مطالعات گیاهشناسی در زمینه های مختلف مانند شناخت ژنتیک گیاه و بر رسی کروموزم، آناتومی یا مشخصات گرده در اغلب موارد نیاز به اطلاعات پایه در مورد فلور و اسامی گیاهان است تا بتوان از ان برای تفسیر نتایج بهره گیری نمود.
طی مطالعاتی که تا به حال در زمینه شناسایی گونه‌های جدید در موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور انجام شده، گونه های جدیدی به علم گیاهشناسی معرفی می‌شود.برخی گونه‌ها که در کشور شناسایی می‎شود نه تنها در ایران که در دنیا گونه جدیدی محسوب می‌شود.

تعداد زیادی از گونه‌های کشف شده توسط گیاهشناسان کشور گونه جدید محسوب شده است و در مجله گیاهشناسی ایران و یا مقالات علمی این محققان معرفی شده است.گونه های که توسط گیاهشناسان کشور به علم دنیا معرفی شده نزدیک به هزار گونه است.در برخی مواقع بسیاری از گونه‌های جدید از کشورهای مجاور معرفی شده اند و برای اولین بار در ایران جمع آوری و شناسایی می‌شوند.

کشور ما پهناور است و تنوع اقلیمی و پوشش گیاهی متنوعی دارد. با هر بازدید گونه های جدید پیدا می‌شود مثلا در برخی کشورهای اروپایی در دهه ها سال ممکن است تنها یک گونه کشف شود اما ما در هر سفر می توانیم چندین گونه جدید را شناسایی کنیم که این مساله نشان می دهد تا چه حد باید در این زمینه کار شود.

با توجه به تنوع اقلیمی بالا و پوشش گیاهی منحصر به فرد در ایران گونه های بسیار زیادی هنوز شناسایی و معرفی نشده است.

در حال حاضر با توجه به تنوع اقلیمی بالا و پوشش گیاهی منحصر به فرد در ایران گونه های بسیار زیادی هنوز شناسایی و معرفی نشده است.شناسایی گونه های جدید به پدید آمدن مجموعه ‎های فلور بیش‎تر و جامع تر کمک می کند.
با توجه به گستردگی گونه های گیاهی در ایران حتی اگر مجموعه فلور ایران تکمیل شود، هنوز هم جای معرفی گونه‎های جدید وجود دارد. برخی از کشورهای پیشرفته در دنیا که از سیصد سال پیش شروع به تدوین فلور کشورشان کرده اند هر چند سال یک بار به علت معرفی گونه های جدید، فلور خود را به روز می کنند.

با انتشار یک مجموعه فلور نمی توان گفت کار شناسایی و معرفی کل گونه های گیاهی تمام می شود بلکه باید اطلاعات جدید همواره به این مجموعه ها اضافه شود.در این کشورها هنوز روند تدوین فلور متوقف نشده و هر چند سال یک بار فلور مورد تجدید نظر و به روز رسانی قرار می‌گیرد.

دسته‌بندی اخبار صفحه اصلی اخبار اصلی اخبار صفحه اصلی اخبار و تازه های گیاه شناسی اخبار و رویدادها
اشتراک گذاری
ورود به سایت