به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، دکتر علیزاده رئیس کمیته علمی نهضت مردمی کاشت یک میلیارد درخت در تاریخ 1402/02/17 در مصاحبه با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت برای اجرای اصولی این نهضت ملی باید به سمت تهیه و کاشت نهالهای جنگلی گواهی شده و شناسنامهدار حرکت کنیم.
دکتر علیزاده ادامه داد یکی از دغدغههای کمیته علمی، تهیه بهترین نهال است و برای تحقق آن، باید بهترین بذر آماده شود. ایشان افزود بذور هر گونه ی مرتعی و جنگلی باید از محوطههای بذری که مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع مشخص کرده، جمعآوری و به صورت اصولی کشت شود. دکتر علیزاده تصریح کرد باید به سمت نهالهای جنگلی گواهی شده از جنبه سلامت ظاهری و ژنتیکی پیش برویم و در این زمینه، با مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در تعامل هستیم تا استانداردهای لازم برای نهالهای جنگلی تدوین شود.
ایشان بر اجرای اصولی نهضت ملی کاشت یک میلیارد درخت تاکید و تصریح کرد ما باید به تناسب هر منطقه، نهالکاری کنیم و بهترین نهالها، نهالهای بومی هر منطقه هستند. ایشان ادامه داد شاخص ارزیابی ما در این نهضت ملی، صرفا تولید نهال نیست بلکه تعداد نهالهایی است که پس از دو سال کاشت در اراضی، مستقر میشوند. دکتر علیزاده گفت تاکید این کمیته، تعیین علمی عرصههای کاشت نهالها و عدم تغییر در اکوسیستمها است. ایشان توضیح داد در اجرای نهضت ملی مذکور، برای مثال به دنبال این نیستیم که عرصههای مرتعی را به جنگل تبدیل کنیم و اگر در بیابان، نهالکاری میشود باید با هدف مشخصی همچون مقابله با کانونهای گرد و غبار یا تثبیت شن باشد. وی تصریح کرد در این نهضت ملی، پیش از آن که به دنبال توسعه درختکاری باشیم باید اکوسیستمها را حفظ کنیم.
رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور درباره آب مصرفی نهالهای کاشته شده در این نهضت ملی گفت توسعه درختکاری نباید آسیبی به منابع آب کشور بزند بنابراین، باید از آبهای نامتعارف، آب باران یا آب سبز، آب شور و دریا استفاده شود و البته برای استقرار نهال، یک یا دو بار آبیاری مانعی ندارد و قابل توجیه است. وی با بیان اینکه نهضت ملی کاشت یک میلیارد درخت باید در راستای کمک به امنیت غذایی باشد، تصریح کرد عرصههایی که به کاشت محصولات زراعی و گیاهان دارویی اختصاص دارد نباید به سمت کاشت نهالهای جنگلی سوق داده شود.
رئیس کمیته علمی نهضت مردمی کاشت یک میلیارد درخت گفت برای کاشت اصولی نهالهای جنگلی، کمیته علمی، نسبت به تهیه و چاپ پنج بروشور با موضوعات “چرا بکاریم”، “چه بکاریم”، “کجا بکاریم”، “چگونه بکاریم” و “چگونه نگهداری کنیم” اقدام کرده است. وی افزود این بروشورها در سطح استانهای کشور توسط کارشناسان ادارات کل منابع طبیعی و بخش خصوصی که با این نهضت ملی مشارکت دارند، توزیع میشود. دکتر علیزاده اضافه کرد ۱۵ تا ۱۶ بروشور دیگر، برای اجرای این نهضت در حال چاپ و تعدادی نیز در حال تهیه است.