آیدا معزیپور
کارشناس بخش تحقیقات جنگل
ششمین دوره نمایشگاه ایراناکسپو ۱۴۰۳ بزرگترین و مهمترین رویداد تجاری در راستای نمایش توانمندیهای صادراتی با بازارهای بینالمللی از سوی سازمان توسعه تجارت جمهوری اسلامی ایران در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران از تاریخ 8 اردیبهشت ماه سال جاری به مدت 5 روز برگزار شد.
در این نمایشگاه پنج روزه، محصولات و دستاوردهای متنوع در حوزههای مختلف صنعتی و کشاورزی در هفت گروه کالایی شامل صنایع غذایی، کشاورزی و شیلات، صنعت، فرش و صنایع دستی و گردشگری، دارو، تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهی، محصولات شیمیایی، آرایشی و بهداشتی، صنعت ساختمان و خدمات فنی-مهندسی و پتروشیمی عرضه شد .این نمایشگاه میزبان بیش از ۲ هزار بازرگان، سرمایهگذار و تاجر خارجی از ۱۲۰ کشور جهان بود.
عرضه محصولات فناور و دانشبنیان در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی در چنین رویدادهایی فرصتی ویژه برای معرفی محصولات، دانش فنی و خدمات مؤسسات پژوهشی فراهم می کند که میتواند در جلب مشارکتهای مردمی و ارتباط مؤثر بین صنایع و مراکز پژوهشی تاثیر بهسزایی داشته باشد. یکی از راههای مؤثر در تحقق شعار سال جاری (جهش تولید با مشارکت مردمی)، مشارکت میان مؤسسات پژوهشی با شرکتها و سرمایهگزاران خصوصی و ایجاد و تاسیس شرکتهای فناور و دانشبنیان با همکاری مؤسسات است تا بتوان تولیدات علمی و دانش فنی ایجاد شده در مؤسسات را در جهت تولید محصولات و ارائه خدمات بهکار گرفت.
در این نمایشگاه چندین طرح از واحدهای مختلفی که در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی فعالیت میکنند، حضور پیدا کرده بودند. بهعنوان نمونه، داروهای ترک اعتیاد، کمک به کاهش و درمان آلزایمر، درمان کبد چرب و لاغری و چربیسوز، فناوری تولید چهار نوع بذر هیبرید سبزی و صیفی (خیار، گوجهفرنگی، فلفل دلمهای و کاهو)، فرمولاسیون و تولید داروهای گیاهی و طبیعی جایگزین آنتیبیوتیکها در صنعت طیور، فرمولاسیون و تولید آفتکشهای طبیعی برای کنترل آفات گلخانهای سبزی و صیفی، فرمولاسیون و تولید مکملهای ورزشی پرمصرف براساس نیازهای تغذیهای ورزشکاران، داروهای گیاهی(کپسول و شربت)، کسب فناوری و تولید نیمهصنعتی پروبیوتیکهای پرکاربرد، تولید جنین منجمد از نژاد گاوهای شیری و گوشتی با ویژگیهای برتر ژنتیکی، تولید واکسنهای پرکاربرد در صنعت پرورش ماهی، بیومکمل غدایی دام، طیور و آبزیان برپایه ریزجلبکها و انواع گیاهان دارویی ازجمله محصولاتی بود که در غرفه جهاد دانشگاهی در این نمایشگاه عرضه شدند.
غرفه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی نیز یکی از غرفههای حاضر در این نمایشگاه بود که مورد استقبال بازدیدکنندگان قرار گرفت. کودهای زیستی و بیوتکنولوژی خاک مواردی مانند اکسیدکنندههای گوگرد، حلکننده های فسفر، محرکهای رشد گیاه، میکروارگانیسمهای تجزیهکننده مواد آلی و انواع مورد استفاده در زیستپالایی نفت، کیت اندازهگیری اوره در خوراک دام، توکسین بایندر نویتوکس در تغذیه دام و طیور، روستر بوستر، کاه غنیشده با پساب ناشی از پرتقالگیری، رقیقکننده هدفمند انجماد اسپرم و… ازجمله دستاوردهای پژوهشگران مؤسسات زیرمجموعه سازمان بود که در این نمایشگاه در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفت.
همچنین، در غرفه پژوهشگاه بیوتکنولوژی، محصولات تولیدشده در شرکتهای خصوصی با استفاده از دانش فنی فروخته شده از سوی این پژوهشگاه عرضه شده بود.
یکی دیگر از محصولات ارائه شده، بذر اصلاح شده چغندر بود که محصول شرکت خصوصی تاسیس شده توسط اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر بود. این فعالیت نیز بهنوعی مشارکت در عرضه تولیدات علمی با همکاری مؤسسات پژوهشی است.
در نهایت می توان امیدار بود مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور که در این نمایشگاه نیز شرکت کرده بود، با توجه به پتانسیل قابل توجهی که در عرضه محصولات فناور و دانشبنیان و خدمات فنی، علمی و آزمایشگاهی دارد، در فرصتهای آتی بتواند حضور فعالتر و مؤثرتری در چنین نمایشگاههایی داشته باشد.