پیش‌بینی تولید ۱۵ میلیون قلمه شناسنامه‌دار صنوبر تا سال آینده

بازدید: 76 بازدید

توسعه جنگلکاری با تاکید بر جنگلکاری اقتصادی با مشارکت مردم یکی از سیاست‌های کلی است که سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری در برنامه ششم توسعه کشور دنبال می‌کند.  حفظ جنگل‎ها، رفع نیاز صنایع کشور به چوب و اشتغالزایی از عوامل مهمی است که ارزش زراعت چوب را صد چندان می‌کند. شناسایی و معرفی ارقام مختلف صنوبر که سازگاری بیش‌تری با شرایط اقلیمی مناطق مختلف کشور داشته و به لحاظ تولید چوب هم از عملکرد بالایی  برخوردار باشد، از اهدافی است که موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور در  راستای مسیر دستیابی به  سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه دنبال می‌کند.

سازگاری کلون‌های مختلف صنوبر از عوامل مهمی است که تاثیر به سزایی بر توسعه زراعت چوب دارد.

در ارتباط با سازگاری کلون‌های صنوبر از ده‎ها سال ‌قبل  اقداماتی انجام گرفته است. از حدود سی سال پیش گونه‌ها و کلون‌های مختلف صنوبر در ایستگاه‌هایی با شرایط اقلیمی متنوع مورد آزمایش قرار گرفته است.  یکی از اولویت‌های مهم در مورد سازگاری درختان صنوبر عملکرد بالا در تولید چوب است نتیجه آزمایش‌های محققان طی ده‌ها سال کلون‌هایی است که عملکرد مناسبی به لحاظ تولید چوب از خود نشان داده ‎اند.

محققان موسسه تحقیقات جنگل‎ها و مراتع کشور طی سال‌ها کلون‌های بسیاری را با ویژگی تولید چوب قابل توجه و سازگار با شرایط اقلیمی هر استان معرفی کرده‌اند. این گونه‌ها پس از آزمایش و بررسی‌های فراوان نامگذاری و معرفی می‎شوند. چندین گونه صنوبر با ویژگی‌ سازگاری و عملکرد بالا  از جمله گیلدار، رحمتی و البرز آزادسازی شده اند و چندین رقم دیگر هم به زودی  آزادسازی خواهد شد.

آزمایش و معرفی  ارقام جدید سازگار با شرایط اقلیمی مختلف پس از گذشت ‌سال‌ها همچنان ادامه دارد. این آزمایشات در استان‌های شمالی و همچنین استان‌های خارج از شمال با هدف معرفی ارقام بیشتر و با قابلیت‌های بالاتر انجام می‌شود. ارقام جدید به منظور توسعه زراعت چوب و گام مثبتی در جهت اشتغالزایی و رفع بخشی از نیاز کشور به چوب  در اختیار بهره برداران قرار می‌گیرد.

در برنامه توسعه ملی زراعت چوب که یکی از برنامه‌های مهم سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور است، مساحی صنوبرکاری‌های کشور یکی از کارهای مهمی به شمار می‌رود که بر عهده موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور گذاشته شده است . مشخص شدن مساحت اراضی زیر کشت صنوبر و بررسی این مناطق از ملزوماتی است که به توسعه صنوبرکاری در مناطق مختلف کشور کمک می‌کند.

تا پایان سال ۱۳۹۹حدود ۳۵ هکتار از اراضی ایستگاه‌های تحقیقاتی کشور زیرکشت خواهد رفت.

در ارتباط با برنامه  توسعه ملی زراعت چوب،سه وظیفه مهم به موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور واگذار شده که از آن جمله می توان به تولید قلمه‌های شناسنامه‌دار صنوبر اشاره کرد.  موسسه با تولید قلمه‌های شناسنامه‌دار آن‌ها در اختیار بخش‎های خصوصی و دولتی می‌گذارد تا  این قلمه ها را در سطح انبوه به نهال تبدیل کنند و در اختیار بهره برداران قرار دهند.

با تولید قلمه‌های شناسنامه‌دار جای امیدواری است که در آینده‌ای نزدیک اراقمی که به دست مردم می‌رسد ارقام شناسنامه‌داری باشد که حاصل دستاوردهای  تحقیقاتی محققان بسیاری است.

در حال حاضر در هشت ایستگاه تحقیقاتی کشور، تولید قلمه در سطحی معادل ۱۰ تا ۱۲ هکتار انجام میشود. پیش‌بینی می‌شود تا سال آینده حدود ۲۴ هکتار دیگر هم به این سطح اضافه شود که در کل تا پایان سال ۱۳۹۹حدود ۳۵ هکتار از اراضی ایستگاه‌های تحقیقاتی کشور زیرکشت خواهد رفت.  با تولید قلمه در این سطح بیش از ۱۵ میلیون قلمه در سال تولید خواهیم داشت که می‌توان از این طریق نیاز مراکز اجرایی و صنایع کشور را به میزان قابل توجهی تامین کرد.

مساحی صنوبرکاری‌های کشور با استفاده از اطلاعات تصاویر ماهواره‎ای در ۱۹ استان کشور در حال انجام است که تا پایان ماه جاری به اتمام خواهد شد علاوه بر این در دو استان گیلان و آذربایجان غربی که قطب صنوبرکاری های کشور هستند تهیه نقشه صنوبرکاری ها با استفاده از پیمایش زمینی هم  انجام شده که در واقع این کار صحت سنجی مساحی با داده های ماهوراه‌ای است. نقشه‌های کاداستر شده از دقت بالاتری نسبت به تصاویر ماهواره ای برخوردارند. صحت سنجی در استان گیلان دقت خوبی را نشان داده است.

پیشرفت خوبی در  کار مساحی صنوبرکاری‌ها انجام شده است. پتانسیل‌یابی و کاداستر صنوبرکاری‌ها در استان گیلان در مراحل پایانی کار قرار دارد.

دسته‌بندی اخبار صفحه اصلی اخبار اصلی اخبار صفحه اصلی اخبار و تازه های گونه های سریع الرشد اخبار و رویدادها
اشتراک گذاری
ورود به سایت