پروانه های مورف

بازدید: 306 بازدید

وا‍ژه مورف لغتی با ریشه ی یونانی است که در گذشته به آفرودیت، الهه ­ی عشق و زیبایی اطلاق می­شد. پروانه­ های مورف شامل تعداد زیادی از گونه­های متعلق به پروانه ­های آمریکای جنوبی و مرکزی هستند. این جنس شامل بیش از ۲۹ گونه و ۱۴۷ زیرگونه است که بیشتر در آمریکای جنوبی، مکزیک و آمریکای مرکزی یافت می­شوند. عرض این پروانه­ ها با بال باز از حدود ۷٫۵ سانتی­متر (گونه  (M. rhodopteronتا ۲۰ سانتی­متر (گونه M. hecuba) متغیر است. در واقع برخی از گونه­ های مورف در زمره­ ی بزرگ­ترین پروانه­ های دنیا قرار می­گیرند.

رنگ بال­ها

بسیاری از پروانه­ های مورف به رنگ­های فلزی با سایه­ای از آبی و سبز دیده می­ شوند. جالب است بدانید که این رنگ­ها به علت وجود رنگدانه در بال این پروانه نیست بلکه به علت بازتاب نور و ایجاد رنگ­های رنگین کمانی است که علت آن ویژگی­های ساختاری بال این پروانه­ ها است. در واقع فلس­های میکروسکوپی روی بال، نور را چندین بار به صورت تصادفی و در لایه­ های متوالی بازتاب می­ دهند که منجر به ایجاد اثر تداخلی در روی بال می ­شود که این امر به طول موج و زاویه تابش نور بستگی دارد. بنابراین به نظر می­ رسد که با تغییر زاویه دید، رنگ­های روی بال تغییر می­کنند ولی در واقع رنگ روی بال کاملا یکپارچه است. علت اصلی آن ساختار چهارضلعی فلس­ ها (الماسی شکل) و همچنین پراکندگی بیش از اندازه لایه­ های سلولی است. وی‍ژگی انعکاس آبی رنگ زاویه ­ای را می­ توان با استفاده از نانوساختارهای موجود در فلس­های بال این پروانه توضیح داد.

از ساختار لایه ­ای فلس ­های پروانه­ های مورف در تولید برخی پارچه ­ها، نقاشی­ های بدون رنگ و تکنولو‍ژی ضد جعل اسکناس­ ها استفاده می­شود. ساختارهای لایه­ای تنها در سطح رویی بال وجود دارند و سطح زیرین بال به رنگ قهوه ای با لکه­ هایی به شکل چشم دیده می­شود. در برخی گونه­ ها مانند  M. godartiسطح رویی بال به قدری نازک است که لکه­ های چشمی زیر بال دیده می­شود. جالب است بدانید که تنها بال رویی برخی از گونه­ های مورف دارای انعکاس نوری است اما همه مورف­ها در سطح زیرین بال دارای لکه­ های چشمی قهوه­ای رنگ هستند.

همچنین فلس­های روی بال ۷۰ درصد نوری که به آن­ها تابیده م ی­شود (از جمله پرتوهای فرابنفش) را بازتاب می­دهند.  چشم­های مرکب پروانه ­های مورف به شدت به پرتوهای فرابنفش حساس هستند بنابراین پروانه­های مورف قادرند از فواصل بسیار طولانی یکدیگر را تشخیص دهند. برخی از گونه ­های موجود در آمریکای جنوبی به علت بازتاب نور از سطح بالشان،  از فاصله یک کیلومتری برای انسان هم قابل تشخیص هستند.

به علاوه، بال رویی در برخی از پروانه­ های مورف نارنجی و قهوه­ای (به عنوان مثال گونه ­های M. hecuba و M. telemachus) و در برخی سفید (M. catenarius و M. laertes) است. یک گونه بسیار نادر با نام M. sulkowskyi به رنگ سفید وجود دارد که بال­های رویی آن از زوایای مختلف به رنگ­های بنفش، صدفی و قهوه­ای خیره کننده­ای دیده می­شود.

 

دو شکلی جنسی

گونه­ های مورف آبی رنگ دو شکلی جنسی دارند،  یعنی نر و ماده از نظر شکل ظاهری با یکدیگر تفاوت دارند. در برخی از گونه­ ها نرها به رنگ آبی متالیک و ماده ­ها به رنگ قهوه­ ای و زرد دیده­ می ­شوند.

دوره زندگی

دوره زندگی پروانه ­های مورف از تخم تا زمان مرگ معمولاً در حدود ۱۱۵ روز به طول می­ انجامد. موهای روی بدن لاروها سبب ایجاد حساسیت روی پوست بدن انسان می­شود و هنگامی که این لاروها تحریک شوند از غدد قفسه سینه خود ماده­ای ترشح می­کنند که بوی تند و زننده­ ی آن، یکی از راه­ های دفاعی آن­ها در برابر شکارگران است. لاروها بعد از طی دوران شفیره­ گی به پروانه بالغ تبدیل می­شوند که در حدود دو تا سه هفته عمر می­کنند. پروانه­ های بالغ برای شکارگران سمی هستند، زیرا بدن آن­ها انباشته از مواد سمی موجود در بافت­های گیاهی است که در دوران لاروی از آن­ها تغذیه کرد­ه­ اند.

در موزه حشرات باغ گیاه­شناسی ملی ایران انواع متنوع و بسیار زیبایی از این مخلوقات شگفت ­انگیز را خواهید دید.

 

دسته‌بندی دانستنی های دنیای حشرات
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت