موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
به عنوان ناظر عالی طرح جامع کنترل گردوغبار خوزستان کار نظارت بر پروژه های اجرایی در مقابله با کانون های گردو غبار را آغاز کرده است
مطالعات جامع کنترل گردوغبار در کانوهای داخلی خوزستان توسط موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور انجام شده است که نتایج این تحقیق منجر به عملیاتی شدن پروژه های مختلفی در زمینه کنترل کانونهای بحرانی و مقابله با اثرات گردوغبار خوزستان با مشارکت بخش خصوصی، دولت و جوامع محلی گردید.
در حال حاضر نظارت عالیه بر پروژه های اجرایی طرح مذکور نیز به موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور واگذار گردیده است. با استفاده از ظرفیت های فنی و لجستیکی این موسسه کار نظارت از شهریور ماه سال جاری آغاز شده است.
گروههای نظارتی مورد نظر با محوریت بخش تحقیقات بیابان موسسه می باشد که نظارت بر عملیات اجرایی شامل مرطوب سازی، آبشویی، مدیریت چرای دام، ذخیره نزولات (احداث فارو و گوراب)، بوته کاری، غنی سازی، مالچ پاشی و احداث بادشکن در حاشیه مزارع و بزرگراه ها را آغاز کرده است. در این مرحله تیم نظارت، متشکل از تعدادی از متخصصان موضوعی به عنوان سرناظر، تعدادی ناظر و کاردان فنی سازماندهی و در منطقه مستقر شده اند.
منظور از نظارت عالیه بر پروژه ها، فرآیندی است که از طریق آن عملیات انجام شده با فعالیت های برنامه ریزی شده تطبیق داده می شود و میزان درصد پیشرفت در جهت تحقق اهداف را نشان می دهد.
فعالیت احیایی مورد ارزیابی در گام اول، نهالکاری های انجام گرفته با گونه های منتخب بوده و شاخص ارزیابی مورد نظر، درصد زنده مانی (سبزینگی) این گونه ها می باشد. ناظرین امر ضمن پیمایش صحرایی، نسبت به برداشت اطلاعات شامل تعداد چاله حفر شده، تعداد نهال سبز، تعداد نهال خشک شده، تعداد نهال با رشد مجدد، تعداد نهال واکاری، گونه های بومی همراه، ارتفاع متوسط نهال ها و متوسط درصد پوشش گیاهی عرصه، اقدام می نمایند و در ادامه با ارزیابی های انجام گرفته، پیشنهادات لازم را منعکس می کنند.
خاطرنشان می نماید ارزیابی و نظارت بر اقدامات سایر پروژه ها نیز در مرحله برنامه ریزی است.