همزمان با گرامیداشت روز جهانی مقابله با بیابانزایی در کشور،“نشست علمی روز جهانی مقابله با بیابانزایی” روز سهشنبه 1402/3/29 با حضور جمعی از مسئولان، استادان، صاحبنظران، نخبگان، پژوهشگران، متخصصان و پیشکسوتان این حوزه در محل سالن مرکز اطلاعرسانی باغ ملی گیاهشناسی ایران برگزار شد. میزبانی و برنامهریزی این نشست توسط بخش تحقیقات بیابان مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با همکاری و حمایت معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، انجام شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در این نشست که به صورت حضوری و مجازی (از طریق شبکه اینترنتی برکت) برگزار شد، ضمن پرداختن به اثرات مخرب چالش بیابانزایی و خشک سالی در ایران، نقش زنان در مدیریت پایدار سرزمین و همچنین آینده بیابانزایی در کشور از جمله تشدید گردوغبار و چالش منابع آب، با تنظیم پیشنویس بیانیهای، خواستار افزایش همکاری های بینبخشی و عزم ملی برای مقابله با این پدیده شد.
گفتنی است در این نشست، آقایان دکتر خسرو ثاقب طالبی، معاون پژوهش، فناوري و انتقال یافته های مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، دکترحسن وحید، معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، دکتر وحید جعفریان، مدیرکل دفتر امور بیابان، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، دکتر احد وظیفه، رئیس مرکز ملی خشک سالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی کشور، دکتر ابراهیمی معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترويج کشاورزی و رئیس مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی، دکتر علی محمد طهماسبی بیرگانی، مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و دبیر کمیته ملی گردوغبار، دکتر نیک کامی، رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری و تنی چند از پیشکسوتان و استادان برجسته دانشگاه تهران و خوارزمی و مؤسسات و مراکز تحقیقاتی حضور داشتند.
در ابتدای این جلسه، دکتر ثاقب طالبی ضمن خیر مقدم و گرامیداشت 27خرداد روز جهانی مقابله با بیابانزایی، در ارتباط با شعار این روز، مطالبی را بیان کردند و سپس آقای دکتر وحید به تشریح چالش بیابانزایی در سطح جهان و ایران و راهکارهای مبارزه با این چالش پرداخت. در ادامه، سه سخنرانی علمی به ترتیب زیر ارائه شد:
1-“منابع گردوغبار در ایران و راهکارهای مهار آن”، توسط دکتر حمیدرضا عباسی،عضو هیئت علمی بخش تحقیقات بیابان، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور.
2-“واکاوی چالش مدیریت منابع آب و پدیده بیابانزایی در ایران”، توسط دکترمحمد مهدوی، استاد برجسته دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران.
3-“برآورد خسارت ناشی از گرد و غبار به منابع زیستی و اقتصادی مناطق غبار خیز و همجوار”، توسط دکتر علی محمد طهماسبی بیرگانی، مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار.
پایانبخش برنامه این نشست، تشکیل پنل پرسش و پاسخ با حضور مسئولین، استادان و پیشکسوتان حوزه بیابان به منظور بیان دیدگاه های علمی شرکتکنندگان و همچنین جمعبندی مباحث مطرح شده در این گفتمان علمی بود.
گفتنی است آیین بزرگداشت روز جهانی مقابله با بیابانزایی و خشک سالی، هر سال در ۱۷ ژوئن از سوی سازمان ملل و در قالب یک فراخوان جهانی برگزار میشود و هدف آن، افزایش آگاهی جوامع و افکار عمومی نسبت به مخاطرات پدیده بیابانزایی و خشک سالی، برجسته نمودن فناوریها و روشهای مهار بیابانزایی و کاهش اثرات خشک سالی است. این روز با قطعنامه شماره A/RES/49/115مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۳۰ ژانویه ۱۹۹۵ و پس از تدوین معاهده کنوانسیون مقابله با بیابانزاییUNCCD در تقویم جهانی قرار گرفت. جمهوری اسلامی ایران سومین کشوری بود که با تصویب مجلس شورای اسلامی در دی 1375 به این کنوانسیون پیوست. شعاری که دبیرخانه اجرایی کنوانسیون برای این روز در سال 2023 برگزیده بر” نقش و حقوق زنان در مدیریت پایدار سرزمین” متمرکز شده است که بیان کننده اهمیت و جایگاه زنان به عنوان بازیگران اصلی در خط مقدم تلاشهای جهانی برای کاهش اثرات بیابانزایی و خشک سالی است.