نشست خبری مهم رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

بازدید: 108 بازدید

دکتر علیزاده در راستای تبیین مواضع و دیدگاه­های رسمی این مؤسسه در قبال “طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور”، روز چهارشنبه 1402/3/10 در یک نشست خبری با اصحاب رسانه (خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، خبرگزاری تسنیم و خبرگزاری ایرنا) شرکت کرد. به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، ایشان با اشاره به تاریخچه شروع این طرح مردمی و حمایت ­های رهبر معظم انقلاب، رئیس محترم جمهور و وزیر محترم جهاد کشاورزی از این طرح عظیم ملی، ضمن بیان توضیحات تحلیلی و مشروح درخصوص ضرورت و اهمیت اجرای علمی این طرح، به فرایند کار، ظرفیت­ها، چالش­ها و اقدامات به عمل آمده تا کنون و برنامه ­های آتی پرداخت. رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور، ضمن اشاره به ماهیت و ترکیب اعضای این کمیته، به بیان اولویت­ های موضوعی مدنظر کمیته در راستای اجرای هرچه دقیق­تر طرح مذکور در سطح کشور پرداخت.

دکتر علیزاده اظهار داشت: مقدمات طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور در سال گذشته با پیشنهاد سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و حمایت وزیر وقت جهاد کشاورزی فراهم شد و کلیات طرح، مورد حمایت رهبر معظم انقلاب و رئیس محترم جمهور قرار گرفت. براساس این طرح، مقرر شد از سال 1402 به مدت چهار سال، یک میلیارد درخت در کشور کاشته شود. ایشان ادامه داد این مؤسسه از تمام طرح­‌هایی که در راستای احیا و توسعه جنگل­ها و زراعت چوب باشند (از جمله طرح مردمی مذکور) حمایت می­کند. وی افزود برای اولین بار است که در کشور، موضوع جایگاه منابع طبیعی، مورد تاکید و حمایت همه جانبه نظام قرار گرفته است.

ایشان افزود مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور که به عنوان مسئول کمیته علمی این طرح مردمی از سوی وزیر جهاد کشاورزی انتخاب شده است، ضمن نگاه مثبت و حمایتی از این طرح ملی، سعی در بررسی­ کارشناسانه و شناسایی ایرادات فنی طرح، برای اجرای صحیح آن دارد. ایشان ادامه داد این طرح، اهداف تبلیغاتی و سیاسی ندارد بلکه به عنوان یک طرح اجرایی و عملیاتی است و با توجه به تاکید وزیر جهاد کشاورزی، تمامی مجریان طرح در سطح کشور ملزم به رعایت چارچوب­های علمی و دستورالعمل­‌های کمیته علمی خواهند بود.

رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور افزود با توجه به مطالعات و بررسی‌­های مؤسسه در خصوص احیا و توسعه جنگل­ها، “طرح کاشت یک میلیارد درخت” درصورت استفاده از معیارهای علمی، منطبق با ظرفیت های کشور و قابل دسترس است. ایشان ادامه داد عرصه­ های موجود برای توسعه جنگل­های کشور حدود دو میلیون و هفتصد هزار هکتار است لذا، اگر 400 درخت در هکتار برای توسعه جنگل نیاز باشد، به بیش از یک میلیارد درخت نیاز خواهیم داشت.

ایشان ادامه داد احتمال عدم تحقق کامل این طرح در طول چهار سال وجود دارد لذا، تاکید کمیته علمی این طرح مردمی، بر اجرای تدریجی-افزایشی آن بوده است. وی اظهار داشت تا کنون دلایل کافی علمی برای نتیجه گیری در تحقق کامل این طرح در یک مقطع زمانی چهار ساله وجود ندارد.

دکتر علیزاده در مورد روند اقدامات به عمل آمده در اجرای این طرح اظهار داشت روال علمی و بین المللی این است که ابتدا ظرفیت عرصه ­های کشور، به طور دقیق و به تفکیک مناطق تعیین شود سپس، درختان، درختچه ­ها و بوته­ های مناسب این عرصه­ ها تعیین و بذور حاصله، به عرصه­ های از پیش تعیین شده منتقل و کاشته شوند. وی ادامه داد تلاش این مؤسسه این است که این روال علمی با حداکثر دقت، طی سال­های اجرای طرح، انجام شود.

رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، ضمن اشاره به وجود اولویت­های متعدد وزارت جهاد کشاورزی در حوزه تولید محصولات غذایی، اظهار داشت منابع طبیعی، پایه اصلی در تولید محصولات مختلف غذایی است لذا برای توجه به حوزه منابع طبیعی، طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت به عنوان یک اولویت در سطح ملی مطرح است. ایشان در ادامه افزود در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، قبل از موضوعات توسعه و احیا، به موضوع حفاظت از منابع طبیعی موجود کشور، پرداخته می‌شود. در این راستا؛ دکتر علیزاده با اشاره به عوامل مختلف تخریب منابع طبیعی از جمله وجود حدود سه میلیون راس دام در جنگل­‌های کشور که موجب حذف میلیون‌ها نهال می‌شوند، قاچاق چوب، ایجاد معادن و صنایع در محیط­های جنگلی، بر اهمیت موضوع حفاظت از جنگل­ ها تاکید کرد.

در ادامه این نشست خبری، دکتر علیزاده ضمن اشاره به اعتبار حدود هجده هزار میلیارد تومانی برای اجرای این طرح افزود طرح مذکور توسط همه ارگان­های دولتی و غیر دولتی اجرا خواهد شد. ایشان ادامه داد، وزارت‌خانه ­های نفت، آموزش و پرورش، صمت، همچنین، بسیج، نهادهای مردمی، صدا و سیما، صاحبان صنایع و معادن، شهرداری‌ها، پادگان های نظامی، هلال احمر و… در این طرح ملی مشارکت دارند.

دکتر علیزاده ضمن اشاره به مسئله آب در کشور اظهار داشت بر اساس بررسی کمیته علمی، آب مورد نیاز برای اجرای این طرح ملی نباید از منابعی باشد که در کشاورزی استفاده می‌شود. ایشان منابع تامین کننده آب طرح مزبور را شامل: آب دریا، آب­های نامتعارف (مثل فاضلاب) با نصفیه جزیی و آب سبز (آب باران) اعلام کرد. وی افزود با تمهیدات متنوع و مدرن آبخیزداری و آبخوان‌داری می­توان باعث نفوذ بیشتر آب باران به خاک شده و حداکثر استفاده از آب باران را به عمل آورد.

رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور، ضمن اشاره به ماهیت و ترکیب اعضای این کمیته، اظهار داشت مشابه این کمیته، 34 کمیته علمی در مراکز استانی نیز ایجاد شده است و این کمیته­ ها به موضوعات مختلفی توجه دارند از جمله وضعیت نهال­های کاشته شده از نظر مقاومت به خشکی، شوری، آفات و بیماری­ها، تولید نهال بومی هر منطقه، تنوع در تولید نهال­ های بومی و گواهی شده، داشتن سن مناسب نهال برای انتقال، تهیه بذر از محاوط بذری تعیین شده. ایشان ادامه داد اولین هدف در این طرح ملی، تولید نهال است و کاشت نهال در زمین اصلی به عنوان دومین هدف، درنظر گرفته می شود. هدف نهایی این طرح، شمارش نهال پس از دو سال استقرار و حفاظت درازمدت از درختان کشت شده است که عمده انرژی را می­گیرد. وی ادامه داد در این راستا لازم است تمهیداتی اندیشیده شود تا انگیزه لازم برای مردم به منظور حفاظت از نهال­‌های کشت شده ایجاد شود.

دکتر علیزاده با تاکید بر اهمیت امنیت غذایی در کشور، افزود نباید منابع آبی و عرصه­ هایی که برای تامین غذای مردم مورد استفاده قرار دارند برای اجرای این طرح ملی بکار گرفته شوند. ایشان در ادامه اظهار داشت نباید این طرح ملی، موجب تغییر در اکوسیستم­‌های طبیعی کشور شود.

رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور، در پایان این نشست اظهار داشت طرح مذکور در حال اجرا است و توقع ما از دانشمندان و کارشناسان، این است که نسبت به این طرح حساس باشند و مسئولانه و فعالانه ایرادات اجرایی آن را احصاء کرده و به کمیته علمی انتقال دهند تا  اجرای طرح با کمترین ایراد به پیش برود.  

 برای آگاهی از مشروح سخنان دکتر علیزاده، به بالای صفحه مراجعه کنید.

دسته‌بندی اخبار صفحه اصلی اخبار ویژه
اشتراک گذاری
ورود به سایت