معرفی رویشگاه جنگلی ارس کندرق خلخال

بازدید: 10 بازدید

یونس رستمی­‌کیا، عضو هیئت علمی بخش تحقیقات منابع طبیعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل

رویشگاه جنگلی ارس کندرق با مساحت5100 هکتار، در ناحیه رویشی ایرانی-تورانی، در فاصله حدود 25 کیلومتری جنوب­‌غربی شهرستان خلخال و120 کیلومتری جنوب­ شهرستان اردبیل واقع شده‌است. میانگین ارتفاع از سطح دریا 1540متر، ميانگين بارش سالانه(اغلب در فصل زمستان و بهار) 330 میلي‌­متر، میانگین دمای سالانه 11 درجه سانتي‌گراد، کمترین درجه حرارت 17- (در بهمن ماه) و بیشترین درجه‌حرارت 38 درجه سانتي‌گراد (در مرداد‌ماه) است. تعداد روزهای خشک سال در منطقه نیز 120روز (از اواسط خرداد تا اواسط مهرماه) است. به­‌دلیل شرایط خاص جغرافیایی و قرار‌گرفتن در مجاورت رودخانه قزل‌اوزن، این رویشگاه تنوع گونه­‌ای زیادی دارد، اما گونه غالب آن ارس (Junipers excelsa M.Bieb.) است(شکل‌1). تعداد و تراکم درختان ارس، مقدار زادآوري جنسي و غيرجنسي (شکل‌2) ‌و همچنين پوشش علفي زير‌اشكوب در این رويشگاه در مقایسه با سایر رویشگاه­‌های جنگلی شهرستان خلخال بیشتر است.

از ویژگی­‌های بارز درخت ارس، بردباري در شرايط سخت زمين­‌شناسي، اقليمي و هيدرولوژي است. با­‌اینکه ارتباط مشخصي بين پراكنش اين گونه با جهت‌­های جغرافيايي وجود ندارد و به‌تقريب در تمام جهات پراكنش دارد، ولي به‌دلیل سرشت نورپسندي خود، در شيب­‌هاي20 تا 60 درصد جنوبي و غربي، تمايل بيشتري براي تشكيل تيپ با ساير گونه‌­هاي جنگلي از قبیل بنه(Pistacia atlantica) و کیکم(Acer monspessulanum)دارد(شکل‌3). از مهم­‌ترین گونه‌­های درختچه­‌ای همراه ارس در این رویشگاه می­‌توان به تنگرس(Amygdalus lycioides)، شن/پلاخور(Lonicera iberica)، شیرخشت(Cotoneaster nummularioides)، راناس(Cerasus microcarpa)، سیاه­‌تلو(Paliurus spina-christi)، ریش‌بز(Ephedra major)، زرشک(Berberis vulgaris)، سنجدتلخ(Hippophae rhamnoides) و یاسمن‌زرد (Jasminiuum fruticans) اشاره کرد.

مهم­‌ترین چالش­‌های این رویشگاه، عبارتند از تغییر کاربری اراضی جنگلی، چرای مداوم دام در عرصه­‌های جنگلی و آتش­‌سوزی. آتش‌­سوزی در این منطقه، مشکلاتی مانند کاهش ارزش منظر و ارزش­‌های گردشگری، آسیب به خاک جنگل و جوامع گیاهی و جانوری را ایجاد کرده است، اما با‌توجه به رویش گونه ارس در مکان­‌هایی كه سایر گونه‌­ها توانایی استقرار، زنده­‌مانی و رشد را ندارند و تحمل  شرایط بسیار سخت رویشگاهی از قبیل دامنه­‌های سنگی، سنگلاخی و آهکی در شیب­‌های بسیار تند، این گونه نقش بسیار مهمی در تثبیت بستر دامنه‌­ها، پایداری خاك، جلوگیری از فرسایش و تخریب خاك در مناطق كوهستانی دارد و می­‌تواند به‌­عنوان یکی از گونه­‌های مهم در برنامه‌­های احیاء بیولوژیکی در طرح­‌های آبخیزداری و توسعه جنگل‌­کاری در اراضی تخریب شده درنظر گرفته شود. از این­‌رو، پیشنهاد می­‌شود تولید و تکثیر این گونه (شکل 4) با هدف توسعه جنگل­‌كاری، احیاء جنگل­‌های مخروبه و توسعه رویشگاه­‌های باارزش آن، توسط سازمان­‌های اجرایی مورد توجه قرار گیرد.

شکل 1- رویشگاه ارس کندرق خلخال (عکس: یونس رستمی‌­کیا، مردادماه 1399)

شکل 2- نهال نورسته ارس در پناه تخته‌سنگ در رویشگا­ه کندرق خلخال (عکس: یونس رستمی­‌کیا، تیرماه 1401)

شکل 3- آمیختگی ارس با سایر گونه‌­های پهن‌­برگ در دامنه جنوبی رویشگاه کندرق (عکس: یونس رستمی­‌کیا، بهار 1400)

شکل 4- تولید نهال گلدانی ارس در ایستگاه تحقیقات کندرق خلخال (عکس: دولت محمدی، تابستان 1398)

 

 

دسته‌بندی اخبار بخش اخبار و تازه های جنگل
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت