شناسایی و ثبت درختان کهنسال استان اردبیل

بازدید: 122 بازدید

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با اجرای پروژه شناخت، معرفی و بررسی رویشگاه های درختان کهنسال در استان اردبیل توسط دکتر رستمی کیا و همکاران تعداد ۵۵ اصله درخت کهنسال با قدمت ۳۰۰ تا ۱۲۰۰سال، شناسایی و مشخصات کمی و کیفی شامل اندازه گیری قطر برابر سینه ارتفاع کل، ارتفاع تنه، ارتفاع تاج، طول تاج پوشش درخت، تقارن تاج، سلامت تنه، شکل تنه و نیز خصوصیات کمی و کیفی بذرهای درختان کهنسال ارس شامل درصد پوکی میوه، قطرمیوه، وزن هزاردانه و درصد جوانه زنی بذر ارزیابی شد.
دکتر یونس رستمی کیا مجری پروژه مذکور اظهار داشت: این پنجاه و پنج اصله درخت کهنسال شامل بیست و شش درخت ارس (Juniperus excelsa)، سیزده درخت پسته  وحشی (Pistacia atlantica subsp mutica) در مناطق جنگلی شهرستان خلخال، پانزده درخت گردو (Juglans regia) و یک درخت چنار (Platanus orientalis) به ترتیب در مناطق غیر جنگلی (باغات قدیمی روستای قوزلو) گرمی و مشکین شهر ( روستای انار) شناسایی و اندازه گیری شدند.
وی در ادامه افزود: سن، قطر، ارتفاع، فرم و گستردگی تاج از جمله معیارهای سنجش این درختان برای معرفی به عنوان اثر طبیعی بوده است. رییس بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع مرکز اظهار داشت: درختان کهنسال در طی گذر از این زمان طولانی عمر، تنش های متعددی را پشت سر گذاشته و پایدار به زندگی خود ادامه داده و بدلیل داشتن پتانسیل بالای فیزیوژنتیک در برابر شرایط سخت محیطی به مرحله کهنسالی می رسند.
دکتر رستمی کیا گفت: در حال حاضر مهمترین تهدیدات این درختان آسیب های انسانی مانند قطع شاخ و برگ ها ، آتش افروزی، حفاری و تغییرات فیزیکی انجام پذیرفته در محدوده اطراف این درختان است . وی درختان کهنسال را در زمره مهم‌ترین ذخایر ژنتیکی گیاهی و یادمان‌های زنده هر استان برشمرد.

شایان ذکر است که مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، پروژه ملی شناخت، معرفی و بررسی رویشگاه های درختان کهنسال را با مسئولیت اجرایی آقای مهندس مصطفی خوشنویس در دست اجرا دارد و تحقیقات مربوط به استان اردبیل نیز به عنوان یکی از محل‌های اجرای این پروژه با هدایت ستاد مؤسسه و همراهی محققین ارزشمند استان اردبیل در دست اقدام می‌باشد.

در مرحله بعد، در نظر است تا با همکاری دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان اردبیل این درختان در فهرست میراث طبیعی ملی به ‌ثبت برسند.

 

دسته‌بندی اخبار مراکز
اشتراک گذاری
ورود به سایت