به اطلاع علاقمندان به منابع طبیعی و محیط زیست میرساند شماره جدید نشریه “طبیعت ایران” (دو ماهنامه بهمن و اسفند 1400) منتشر و در سایت نشریه در دسترس است.
شماره جاری: دوره 6، شماره 5 – شماره پیاپی 30، بهمن و اسفند 1400
در این شماره از نشریه طبیعت ایران میخوانید:
“ضرورت تغییر رویکرد در مدیریت محیطهای طبیعی کشور قسمت نهم: ضرورت احیای جنگلهای طبیعی کشور با رویکرد اکوسیستمی و با تکیه بر شناخت و راهکارهای علمی” به قلم عادل جلیلی، در بخش سخن مدیر مسئول
در بخش دیدگاهها، مقالاتی با عناوین زیر را میخوانید:
1- لزوم توجه جدی به «دیمزارها» در تولید علوفه و گیاهان دارویی
2- مدیریت مرتع «تاریخچه تشکیلات اداری»
3- لزوم درنظرگیری پارامترهای ژئوتکنیکی خاک از منظر موازین محیط زیستی در توسعه مناطق شهری به منظور کاهش خسارات سیلاب
بخش نامههای علمی، این شماره نشریه شامل مطالب زیر میباشد:
1- تیره Brassicaceae (شب بو) در ایران
2- جداسازی و غربالگری سیانوباکتریها بومی بیابان سگزی از خاکهای زیر پوشش گلسنگهای خاکزی
3- اثر آتش سوزی بر تراکم و ترکیب پوشش گیاهی در اراضی جنگلی منطقه ونن خلخال
4- برخی از مهمترین آفات جنگلها و مراتع استان هرمزگان با تاکید بر آفات نوظهور
گفتگوهای چالشی
نشریه طبیعت ایران در این شماره خود در خصوص “امنیت غذایی، برنامهها و اقدامات، ارتباط با منابع پایه و تاثیر بر منابع طبیعی و محیط زیست” با جناب آقایان دکتر اسکندر زند و مهندس خداکرم جلالی این گفتگوی چالشی را برگزار نمود.
نگاهی به طبیعت ایران
در این بخش “سیمای گیاهی کوه صفه در جنوب شهر اصفهان” معرفی شده است.
رشته کوه زاگرس بزرگترین و طولانیترین رشته کوه ایران است و کوههای بزرگ و کوچک آن ازنظر غنای گونهای و گونههای انحصاری بسیار ارزشمند هستند. کوه صفه، یکی از کوههای منفک موازی با این رشته کوه عظیم، در جنوب شهر اصفهان واقع شده است. این کوه بهدلیل شرایط ویژه و قرار گرفتن درون شهر، همچنین داشتن جاذبههای گردشگری، منطقهای جذاب برای گردشگران و کوهنوردان به شمار میرود. همچنین، یکی از مراکز غنی ازنظر پوشش گیاهی شهر اصفهان محسوب میشود، به همین دلیل مورد توجه و بررسی بسیاری از گیاهشناسان مهم دنیا قرار گرفته و ازنظر گیاهشناسی دارای اهمیت تاریخی است. پوشش گیاهی آن بیشتر به دو صورت خودرو و گیاهان کاشتهشده است. تیپ اصلی در این کوه،Artemisia sieberi-Stipa hohenackeriana-Acantholimon scorpius است. کوه صفه رویشگاه گونههای گیاهی متعددی است که تعدادی از آنها انحصاری ایران هستند. فعالیتهای انسانی ازجمله هتلسازی، ایجاد جاذبههای گردشگری و احداث مسیرهای مختلف برای عبور کوهنوردان و بازدیدکنندگان، این گونههای گیاهی را در وضعیت بسیار ناپایداری قرار داده است، بنابراین، حفاظت از کوه صفه و گونههای ارزشمند آن و نیز مطالعه پوشش گیاهی و فلورستیک این کوه ضروری است.
ستونها
1- هشدار به دولتمردان جدید، توسعه و مسیری که باید طی شود (قسمت سوم) تغییر اقلیم و انفعال خواسته یا ناخواسته ما
2- تغییر اقلیم و توسعه پایدار
3- مهمترین چالشهای گیاهان دارویی در کشور
دانشمندان ایرانی
مهدی زهدی در معرفی دانشمندان ایرانی این شماره طبیعت ایران به معرفی زندگینامه “دکتر مصطفی اسدی، مجری طرح ملی فلور ایران” موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور میپردازد.
معرفی گونههای گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران
جایگاه حفاظتی گونه انحصاری Scrophularia isphahanica
جایگاه حفاظتی گیاه نعنای گربه بلوچستانی Nepeta balouchestanica Jamzad & Ingr.
مقالات منتشر شده در بخش “اخبار علمی و تحلیلی”
1- ظهور تراکتورهای هوشمند تمام الکتریک، انقلابی در صنعت کشاورزی
2- دانشمندان اسرار ژنتیکی درختان مانگرو مقاوم به تنش را فاش کردند.
3- چگونه گیاهان برای مبارزه با عفونتها، بهسرعت واکنش نشان میدهند؟
نقد کتاب
تحلیل کتاب “فلور ایران تیره چتریان (Umbelliferae)” به قلم مهرنوش پناهی
و در ادامه، “تصاویری از زیبایی های باغ گیاهشناسی ملی ایران و طبیعت زیبای ایران” را به شما تقدیم کردهایم.
نشریه “طبیعت ایران” به منظور توسعه دیدگاهها و دانش سیاستمداران، سیاستسازان، پژوهشگران، اساتید، دانشجویان، کارشناسان، بهرهبرداران و سایر علاقمندان به منابع طبیعی ایران از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه شماره ۹۴/۲۴۷۷۹ در تاریخ ۱۳۹۴/۱۱/۱۰ مجوز نشر دریافت کرده است. این نشریه متمایز از سایر نشریات علمی کشور است و در دوازده بخش بهشرح زیر مقالات و مطالب را چاپ خواهد کرد:
سخن سردبیر Editorial، دیدگاهها Scientific Views، نامههای علمیScientific Letters، اخبار علمی و تحلیلی Scientific News، نگاهی به طبیعت ایران Overlooking Iranian Nature، گفتگوهای چالشی Challenging Talks، تصاویری از طبیعت ایران Photos of Iran Nature، معرفی گونههای گیاهی نادر و در معرض انقراض ایرانRare and Endangered Plant Species of Iran، ستونها Columns، نقد کتاب Book Review، دانشمندان ایرانی Iranian Scientists