رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در اولین جلسه نخبگانی سال جاری: تأکید بر گسترش جایگاه مشارکت های مردمی در حوزه منابع طبیعی

بازدید: 285 بازدید
  • رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در اولین جلسه نخبگانی 1403، با اشاره به لزوم اهتمام به شعار سال، گفت: حوزه منابع طبیعی، زمینه ساز فعالیت های بخش کشاورزی است و درصورت توجه مناسب به منابع طبیعی، امکان تولید بهینه محصولات کشاورزی فراهم می شود.

به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، علی علیزاده در ابتدای جلسه، ضمن تشکر از حاضرین و تسلیت شهادت رئیس جمهور فقید و همراهان پرتلاش ایشان در راه خدمت به مردم، اظهار داشت: در راستای اهتمام به شعار سال و اهمیتی که موضوع مشارکت های مردمی در پژوهش های منابع طبیعی دارد، این موضوع، در اولین جلسه نخبگانی مؤسسه در سال جاری، درنظر گرفته شد.

وی ضمن تأکید بر لزوم توجه به بحث مشارکت های مردمی در دو حوزه اجرا و تحقیقات منابع طبیعی افزود: این مؤسسه از حدود دو سال پیش سعی کرده در عرصه تحقیقات منابع طبیعی، جایگاه مشارکت های مردمی را تبیین کند و با تدوین طرح های تحقیقاتی بلند مدت در حوزه های پایش، جمع آوری و شناسایی گونه های گیاهی، در این خصوص اقدام کرده است.

رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، ضمن اشاره به مفهوم سازی های جدیدی که در بحث مشارکت های مردمی ایجاد شده (ازجمله: علم جامعه، دانشمند شهروند، علم شهروندی، پایش مشارکتی، مشارکت تطبیقی و…) ادامه داد: در بسیاری از تحقیقات عرصه منابع طبیعی، به دلیل تعدد ایستگاه های نمونه برداری، سختی دسترسی به مکان های مختلف، لزوم تجهیزات لجستیک و کمبود  اعتبارات دولتی، لازم است از ظرفیت های مردمی (به ویژه مردمان بومی) در تحقیقات بلند و کوتاه مدت استفاده شود.

علیزاده افزود: استفاده از ظرفیت های مردمی نمی تواند در قالب یک طرح ثابت انجام شود بلکه باید در ابتدا، یک طرح ابتدایی نوشته شده و در ادامه، مشارکت مردمی شروع و به تدریج به تکامل لازم برسد که البته در دنیا، مکانیسم های مختلفی در این رابطه شکل گرفته است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به تجارب ارزشمند سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اظهار داشت: در حوزه مبارزه با آتش سوزی در عرصه های جنگل و مرتع همچنین، مبارزه با قاچاق چوب و تخریب جنگل، میتوان از ظرفیت های مشارکت مردم بومی استفاده کرد.

رئیس کمیته علمی نهضت مردمی کاشت یک میلیارد درخت با اشاره به عدم کفایت اعتبارات دولتی در اجرای این طرح مردمی گفت: این نوع طرح ها، زمانی موفق خواهند بود که از ظرفیت های مردمی استفاده کنند و اگر قرار است این طرح مردمی صرفاً با اعتبارات دولتی انجام شود در آنصورت در اولویت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور نخواهد بود. وی ادامه داد: نباید در تدوین و اجرای طرح های تحقیقاتی، به حمایت های دولتی بسنده کرد بلکه باید به دنبال استفاده از ظرفیت های مشارکت مردمی باشیم.

وی در ادامه افزود: مشارکت مردم در حوزه منابع طبیعی، کاملا روشن و واضح است و باید براساس واقعیات بومی کشورمان تصمیم بگیریم و همچنین بپذیریم که از تجارب کشورهای دیگر استفاده کنیم.

علیزاده ضمن تأکید بر کند و دشوار بودن موضوع جلب مشارکت های مردمی اظهار داشت: امیدواریم این جلسات ادامه داشته باشد و به تدریج موضوعات تخصصی تر، در آن مطرح شود تا بتوانیم راهکارهای جلب ظرفیت های مشارکت مردمی و فرا مؤسسه ای را بدست آوریم.

در این نشست، نظرات سایر حضار در ارتباط با موضوع “مشارکت های مردمی در پژوهش های منابع طبیعی”، به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.

گفتنی است این نشست، یکشنبه 1403/3/6 به صورت حضوری و برخط، در محل سالن معاونت اداری و مالی مؤسسه و با حضور علیزاده، رئیس مؤسسه؛ ثاقب طالبی، معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها، رؤسای بخش های تحقیقاتی و صاحبنظرانی از: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، مدیریت طرح های توسعه و محیط زیست دفتر فائو، اتحادیه شرکت های تعاونی تسهیلگران کشور، دفتر ترویج دانش و فناوری کشاورزی سازمان تات، دفتر مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان امور عشایر کشور، دفتر گیاهان دارویی، شورای هماهنگی شبکه تشکل های مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان های آذربایجان غربی، چهارمحال و لرستان و اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران، برگزار شد.

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کلیک نمایید.

 

دسته‌بندی اخبار صفحه اصلی
اشتراک گذاری
ورود به سایت