- به همت اداره ترویج و انتقال یافتههای تحقیقاتی، در ششمین روز از برنامه انتقال یافتهها در سال ۱۴۰۳،ایستگاه تحقیقاتی البرز، میزبان جمعی ازمحققان، مروجان و بهرهبرداران بود تا آخرین یافتههای تحقیقاتی در زمینه “ افزایش عملکرد تولید در هکتار درختان صنوبر تبریزي و کبوده تحت تأثیر کوددهی با لجن فاضلاب همچنین، مقایسه عملکرد کمی و کیفی درختان صنوبر تبریزي و کبوده پنج ساله” مورد بررسی و ارائه قرار گیرد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، امروز 27 شهریور، در ششمین روز از برنامه انتقال یافتهها، “آزاده صالحی” عضو هیئت علمی بخش تحقیقات صنوبر و درختان سریع الرشد در ابتدای ارائه خود ضمن اشاره به موضوع “لجن فاضلاب” گفت: لجن فاضلاب به عنوان یک محصول فرعی مهم ناشی از فرآیند تصفیه فاضلاب، نوعی پسماند آلی است که میتواند سبب افزایش غلظت عناصر غذایی اصلی و ریزمغذیهای خاک همچنین، بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شود.
وی در ادامه به اهمیت مدیریت و دفع مناسب لجن فاضلاب تولیدی به عنوان یکی از موضوعات مهم زیستمحیطی، اشاره کرد و افزود: با توجه به تولید سالانه مقادیر زیادی لجن فاضلاب در تصفیهخانهها و اهمیت مدیریت و دفع مناسب لجن فاضلاب تولیدی به عنوان یکی از موضوعات مهم زیستمحیطی، میتوان از این پسماند آلی ارزان قیمت با درنظر گرفتن احتیاطهای زیست- محیطی در چهارچوب برنامههای پایش و کنترل مستمر در زراعت چوب و جنگلکاریها با اهداف: بهبود موادآلی و عناصرغذایی خاک، کاهش استفاده از کودهای شیمیایی ناسازگار با محیط زیست و مدیریت و دفع ایمن و ارزان لجن فاضلاب تولید شده، استفاده کرد.
این پژوهشگر همچنین با مرور یافته های تحقیقاتی درخصوص مقایسه عملكرد كمي و كيفي درختان صنوبر تبريزي و كبوده پنج ساله، اظهار کرد: در اکثر نقاط کشور نسبت به چند دهه گذشته با تغییرات زیادی از نظر متوسط درجه حرارت و طول دوره گرما در فصل رویش و دسترسی به منابع آبی مواجه شدهایم. به تبع تغییرات آب و هوایی ایجاد شده، سیستم آبیاری از جوی پشته به سيستم آبیاری قطرهای تبدیل شده، فواصل بین دورههای آبیاری افزایش (یکبار در هفته) و مدت زمان آبیاری درختان در هر دور آبیاری نیز کاهش یافته است و تمامی این فاکتورها در کنار هم سبب شده است که نیاز آبی درختان به خوبی تأمین نشود و عواقب ثانویه متعددی شامل کاهش رشد، ضعیف شدن گیاه، افزایش ابتلاء به آفات و بیماریها و کاهش زندهمانی رخ دهد.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات صنوبر و درختان سریع الرشد در بخش دیگری از سخنان خود به نتایج این پژوهش ها اشاره کرد و گفت: نتايج بررسي عملکرد کمی رشد درختان دو گونه صنوبر در پايان سال چهارم رویش نشان داد كه تأثير تيمار لجن فاضلاب بر متغيرهاي قطر برابر سینه، ارتفاع، حجم در هكتار و متوسط رويش حجمی ساليانه معنيدار بود ضمن اینکه تأثير گونه نيز بر متغيرهاي قطر، ارتفاع، حجم در هكتار و متوسط رويش حجمي ساليانه معنيدار بود. بهطوريكه در تمامی این متغیرها مقادیر بیشتر مربوط به درختان صنوبر تبریزی بود.
صالحی افزود: كوددهي با لجن فاضلاب منجر به افزايش معنيدار غلظت عناصر غذايي اصلي، برخي از ريزمغذيها و فلزات سنگين در اندامهاي گياهي شد ولی تأثیر معنیداری روی افزایش و یا کاهش ابتلاء درختان صنوبر دو گونه تبریزی و کبوده به آفات و بیماریها نداشت.
وی در ادامه درخصوص نتايج مقایسه عملکرد کمی درختان صنوبر تبریزی و کبوده اظهار داشت: این نتايج نشان داد كه بهطوركلي درختان صنوبر تبريزي، بهطور معنيداري از نظر متغیرهای رويشي (قطر و ارتفاع) و عملكرد توليد چوب نسبت به درختان صنوبر كبوده از وضعيت بهتری برخوردار بودند. همچنین از فصل رويش چهارم، تحت تأثیر تنش آبی، عملکرد کیفی درختان صنوبر تبریزی با ابتلاء به آفت سوسك چوبخوار كه خسارت اقتصادي به درخت صنوبر وارد ميكند، به شدت کاهش یافت. در مقابل، تأثیر ثانویه تنش آبي بر درختان صنوبر كبوده با ابتلاء درختان به آفت شته مومي همراه بود همچنین، در اثر تنش آبی، تعدادی از درختان صنوبر تبریزی دچار خشكيدگي شدند، ولی تنش آبی بر زندهمانی درختان صنوبر کبوده تأثیر چندانی نداشت.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کلیک کنید.