هجدهمین نشست شورای پژوهشی مؤسسه در تاریخ 1402/10/10 با حضور علی علیزاده، رئیس مؤسسه؛ خسرو ثاقب طالبی، معاون پژوهش، فناوري و انتقال یافتهها؛ مسعود محمودیان، معاون اداري، مالی و پشتیبانی و سایر اعضاء در سالن جلسات مدیریت هماهنگی امور پژوهشی و ارتباطات علمی، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در ابتدای این جلسه، با اشاره به اینکه مؤسسه، متولی تحقیقات در حوزه منابع طبیعی است، بر اهمیت موضوع “پایش” تاکید کرد و ادامه داد “پایش”، اساس فعالیت های این مؤسسه است لذا قبل از انجام هر تحقیق، باید به شناخت و درک لازم از آنچه در طبیعت اتفاق می افتد برسیم. وی ادامه داد همه پدیده های طبیعی، درحال تغییر و تکامل هستند و “پایش”، همواره روی پدیده های درحال تغییر صورت می گیرد. رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور افزود طرح های پایش در مؤسسه، سال ها است که در چهارچوب ضوابط علمی، در حال اجرا است اما تا رسیدن به حد مطلوب، فاصله داریم لذا باید تلاش بیشتری انجام شود. ایشان تاکید کرد بخش های پژوهشی به ویژه بخش های جنگل، مرتع، بیابان و حمایت و حفاظت، توجه بیشتری به موضوع پایش داشته باشند.
علیزاده در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به اهمیت و ضرورت موضوع اکوانفورماتیک در طرح های پایشی اظهار داشت مبحث اکوانفورماتیک برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده بسیار ضروری است. ایشان ابراز امیدواری کرد تا چند سال آینده ایجاد یک سیستم اکوانفورماتیک کارا در مؤسسه محقق گردد.
علیزاده در ادامه سخنان خود با اشاره به اهمیت موضوع تحقیقات مشارکتی افزود دنیا به سمت تحقیقات مشارکتی پیش می رود و لازم است با تدوین دستورالعملها و ضوابط، امکان مشارکت نیروهای داوطلب مردمی اعم از بازنشستگان حوزه منابع طبیعی، دانشجویان، خیرین، طرفداران محیط زیست، و… را در اجرای طرح های پژوهشی با کمترین هزینه فراهم نماییم.
رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور خاطرنشان کرد فعالیت های پژوهشی مؤسسه در سه حوزه شناخت، مدیریت و بهره برداری است که در هر سه حوزه می توان از ظرفیت مشارکت های مردمی استفاده کرد.
در ادامه این جلسه، ثاقب طالبی پیشنهاد کرد یک گروه اقتصادی-اجتماعی در مؤسسه تعریف شود تا به کمک آن، موضوعات اقتصادی و اجتماعی در پژوهش های مشارکتی حوزه منابع طبیعی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
در ادامه، چند موضوع خبری توسط برخی از اعضاء، مطرح شد.
در این جلسه خانم دکتر شیرازی معاون بخش تحقیقات زیست فناوری، گزارش تحلیلی در حوزه زیست فناوری منابع طبیعی را ارائه کرد. ایشان در این گزارش ضمن بیان مواردی از جمله تعریف زیست فناوری، به چالش های کشور در این حوزه، راهکارهای زیست فناوری برای حفاظت و احیای منابع طبیعی، حوزه های کارکرد زیست فناوری و مشکلات و اقدامات بخش زیست فناوری اشاره و به پرسشهای مطرح شده پاسخ داد.
علیزاده ضمن تشکر از ارائه گزارش ایشان، اظهار داشت این گزارش برای معرفی و آشنایی سایر بخش ها با ظرفیت و توان بخش زیست فناوری بسیار خوب بود. وی افزود بخش زیست فناوری در هر سه حوزه شناخت، مدیریت و بهره برداری می تواند با سایر بخش ها همکاری کند. ایشان در ادامه ابراز امیدواری کرد بخش های پژوهشی مؤسسه به مرور بتوانند یک یا دو موضوع راهبردی را به عنوان محور فعالیت های بخش زیست فناوری تدوین کنند تا پس از چند سال بتوان دستاورد نهایی را ارائه کرد.
رئیس مؤسسه همچنین درخواست داشت برای تکمیل و بهبود این گزارش، نگاه تحلیلی دقیقتری درخصوص اثرگذاری و نقش بخش زیست فناوری در فعالیت سایر بخش ها مورد توجه قرار گیرد.