هفدهمین نشست شورای پژوهشی مؤسسه در تاریخ 1402/10/3 با حضور علی علیزاده، رئیس مؤسسه؛ ثاقب طالبی، معاون پژوهش، فناوري و انتقال یافتهها؛ حسن علیپور، مدیرکل دفتر نظارت و ارزشیابی سازمان تات؛ خانم تاج الدین، رئیس گروه نظارت و ارزشیابی سازمان تات؛ رؤسای بخشهای تحقیقاتی و سایر اعضاء در سالن جلسات مدیریت هماهنگی امور پژوهشی و ارتباطات علمی، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در ابتدای این جلسه، چند موضوع خبری توسط برخی از اعضاء، مطرح شد.
در ادامه، علیزاده ضمن خوشامدگویی و تشکر از حضور مدیرکل دفتر نظارت و ارزشیابی در این جلسه در مورد طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت اظهار داشت مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در جایگاه کمیته علمی این طرح، همواره مواضع مشخص و شفافی داشته. ایشان در ادامه افزود در مقطع کنونی و پس از تغییر و تحول در وزارتخانه، موضوع طرح مذکور از سطح وزیر به سطح سازمان منابع طبیعی تغییر یافته است. رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت تصریح کرد، اگر روند کار به صورت غیر علمی و غیر کارشناسی باشد، اهداف طرح به طور دقیق و کامل محقق نخواهد شد. وی تأکید کرد بخش های تحقیقاتی مؤسسه می بایست دائما روند اجرای طرح در استان ها را رصد کرده و در صورت وجود ایراد و اشکالات، آنرا منعکس نمایند تا در این مسیر، آسیبی به جایگاه مؤسسه وارد نشود.
در ادامه این جلسه خداقلی، رئیس بخش تحقیقات مرتع گزارش تحلیلی خود درخصوص مراتع کشور را ارائه داد. ایشان در این گزارش ضمن بیان مواردی از جمله تعاریف مختلف از مرتع، مرتع داری، پروانه چرا، طرح مرتع داری، به مساحت مراتع موجود در جهان و در ایران، سیمای کاربری اراضی کشور، میزان تولید علوفه در مراتع ایران، میزان بهره برداری و صادرات سالانه گیاهان دارویی مرتعی کشور، ارزش اقتصادی مرتع و خدمات این اکوسیستم، چالشهای اکوسیستم های مرتعی و دستاوردهای بخش تحقیقات مرتع اشاره و به پرسشهای مطرح شده پاسخ داد.
در ادامه این جلسه مدیرکل دفتر نظارت و ارزشیابی سازمان تات ضمن تشکر و خشنودی از حضور در این جلسه توضیحاتی در خصوص برنامه ها، سیاستگزاری ها و اهداف آن دفتر ارائه داد. وی ضمن تأکید بر اهمیت ارزشیابی و نظارت داخلی هر مؤسسه در راستای افزایش بهره وری اظهار داشت ارزشیابی و نظارت از مهمترین وظایف هر مدیر است. وی افزود ارزشیابی و نظارت هنگامی اهمیت میابد که ارگان مربوطه دچار محدودیت هایی از جمله اعتبارات و بودجه، نیروی انسانی و … گردد. علیپور در ادامه درخواست کرد تا کمیته ارزیابی درونی در مؤسسه فعال شود تا بر اساس شاخص های اعلامی، ارزیابی توسط خود مؤسسه انجام شود. وی تاکید کرد این نوع ارزیابی، صرفاً با هدف اصلاح امور صورت می گیرد و مستندات احصا شده، برای خود مؤسسه کاربرد خواهد داشت. ایشان در انتهای سخنان خود ابراز امیدواری کرد با همکاری همه مؤسسات تابعه سازمان تات، موضوع ارزیابی درونی هر مؤسسه منتج به نتیجه شود.
در ادامه این جلسه، ثاقب طالبی ضمن خوشامدگویی به میهمانان و حاضرین در جلسه با اشاره به وجود سابقه سی ساله از ارزیابی درونی سالانه در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اظهار داشت در طی این سال ها به تدریج، تغییراتی در ارزشیابی طرح های پژوهشی استانی ایجاد شد و در این راستا شاخص های متعددی درنظر گرفته می شود. وی خاطرنشان کرد ارزیابی طرح های پژوهشی ستادی نیز به طور جداگانه انجام می شود.
در ادامه، علیزاده اظهار داشت سابقه چند ساله ارزشیابی در این مؤسسه، نشان می دهد با توجه به افزودن شاخص های متعدد از جمله نحوه تعامل بخش های تحقیقاتی با بخش های اجرایی در استان، این فرایند کاملتر و نظام مندتر شد.
رئیس مؤسسه در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تشکر از ارائه گزارش تحلیلی توسط رئیس بخش تحقیقات مرتع، درخواست داشت برای تکمیل و بهبود این گزارش، موارد ذیل مورد توجه قرار گیرد:
کاستن از تنوع آماری؛ انجام تحلیل گسترده تر روی موضوع معادن و تبعات آن بر مراتع کشور؛ انجام تحلیل گسترده تر درخصوص گرانی قیمت علوفه و تأثیر آن بر مراتع؛ انجام تحلیل گسترده تر در موضوع احیاء مراتع و میزان اثربخشی روش های موجود در احیای آن.