تقسیم بندی اکوسیستم های کلان و خرد مرتعی

بازدید: 147 بازدید

این جلسه در تاریخ 25-11-1399 برگزار گردید. آقای دکتر خداقلی بیان کردند که باتوجه به شکنندگی اکوسیستم‌های مرتعی کشور که سطح وسیعی از مناطق مختلف بیابانی و نیمه بیابانی و کویری و درمنه زار و استپی را تشکیل می‌دهد و خدماتی که این عرصه به جوامع انسانی خارج از مراتع ارائه می‌دهند، بازنگری در مدیریت این اکوسیستم‌ها در راستای استفاده واقعی آنها در حفظ تنوع زیستی و حفظ آب و خاک یک امر ضروری است. ایشان در ادامه بیان کردند که بطور کلی راهکارها و اولویت های تحقیقاتی آموزشی و اجرایی باید با توجه به شرایط اکوسیستم‌ها ارائه شود، بطوری که هر یک از متخصصان مرتع، انرژی و توان خود را بر یکی از اکوسیستم‌ها متمرکز نموده و دغدغه آنها پاسخ به مسائل و مشکلات حاکم بر این رویشگاه باشد.
در ادامه رویشگاه‌ها و اکوسیستم‌های مختلف مرتعی که با مشورت کارشناسان مجرب پیشنهاد شده بود با ذکر جزئیاتی از ویژگی‌ها آنها ارائه گردید.
در ادامه، سرکارخانم دکتر سفیدکن، معاون محترم پژوهشی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع اظهار داشتند که باید تعریف دقیق اکوسیستم‌های کلان مرتعی بیان شوند و مشخصات آنها بررسی گردد. همچنین، اکوسیستم‌هایی که به شکل جدید مطرح می-شوند را باید بر روی نقشه کشور مشخص کنیم و نشان دهیم که هر کدام از این اکوسیستم های کلان روی نقشه جایشان کجاست و آیا با هم هم‌پوشانی دارند یا ندارند. ایشان در ادامه بیان کردند که در گام بعدی، بایستی برنامه های راهبردی و برنامه‌های تحقیقاتی برای هر اکوسیستم مشخص گردد.
آقای دکتر جلیلی، رئیس محترم موسسه جنگلها و مراتع اظهار داشتند؛
ما در ایران بر اساس سه مولفه عرض جغرفیایی، ارتفاع از سطح دریا، و اقلیم، اکوسیستم ها را بررسی می کنیم. بطوریکه هر یک از این اکوسیستم ها مانند شوره زار و درمنه‌زار ها، اکوسیستم های شبه آلپی و شن زار ها، گون زارها و چمن زارها اکوسیستم‌هایی هستند که تحت شرایط زمین شناسی، خاک شناسی و وضعیت هیدرولوژی خاصی بوجود آمدند که هر کدام پوشش گیاهی خاص خودشان را دارند. به طور کلی 8 اکوسیستم کلان در مرتع داریم: بدلند، وتلند، شن زار، چمن‌زار، درمنه زار، گون زار، شوره زار، آلپی، نیمه آلپی.
در فاز بعدی بایستی تقسیم بندی زیر واحد های اکوسیستم ها را انجام دهیم. در واقع فاز بعدی تکمیل و تثبیت اکوسیستم‌های کلان مرتعی و خرده اکوسیستم ها در مراتع است.
به طور خلاصه، سه کارگروه در مرتع همزمان باید فعالیت کند تا برنامه راهبردی مرتع را تدوین کنند؛
1) تثبیت و تکمیل جامع اکوسیستم‌های کلان مرتعی و زیر واحدهای آنها
2) تببین جهت گیری‌های تحقیقاتی هر یک از اکوسیستم های مرتعی
3) تببین ساختارهای مدیریتی این اکوسیستم ها

برای دریافت صورتجلسه کلیک کنید.

دسته‌بندی اخبار و تازه های گروه مشورتی تدوین راهبردها
اشتراک گذاری
ورود به سایت