تشریح اهداف و ضرورت‌های تشکیل کارگروه مدیریت پارک‌های جنگلی

بازدید: 81 بازدید

گزارش مشروح گفتگوی دبیرخانه شورای راهبردی با آقای دکتر پور‌هاشمی (رئیس محترم بخش تحقیقات جنگل‌ مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در‌خصوص کارگروه راهبردی مدیریت پارک‌های جنگلی به شرح ذیل ارائه می‌شود

۱- چرا مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور به فکر تشکیل کارگروه‌ راهبردی مدیریت پارک­‌های جنگلی افتاد؟

ساختار منابع طبیعی کشور براساس بهره‌­برداری سنتی منابع طبیعی شکل گرفته و از توسعه، افزایش جمعیت و تغییر خواسته­‌‌ها غفلت شده است. ظرفیت این منابع برای توسعه اقتصادی به شدت محدود بوده و تبعات تخریبی زیادی هم دارد. در این شرایط است که می­‌توان با خدمات و بدون وابستگی به زمین، اقتصاد کشور را متحول کرد.

یکی از این ظرفیت­‌های خدماتی ظرفیت پارک­‌های جنگلی است. مدیریت پارک­‌های جنگلی به­‌عنوان یکی از منابع اکولوژیک و ذخایر ارزشمند ژنتیک کشور، برنامه جامع و راهبردی را می­‌طلبد که از یک­سو حفاظت و پایداری این منابع را تضمین کرده و از سوی دیگر بهره اقتصادی مطلوب را برای کشور و جامعه به­‌همراه داشته باشد. تدوین این برنامه نیازمند مشارکت کلیه پژوهشگران، اساتید، کارشناسان باتجربه، صاحب­‌نظران و دست­‌اندرکاران این حوزه است تا از برآیند علم و تجربه، برنامه‌­ای جامع و کاربردی تدوین و ارائه شود.

مؤسسه تحقیقات جنگل­ها و مراتع کشور به­‌عنوان نهاد اصلی پژوهش حوزه منابع طبیعی کشور، با سال­ها تجربه و پژوهش در رابطه با اکوسیستم و منابع جنگلی و بهره‌گیری از شبکه گسترده پژوهشی در سطح کشور و نیز ارتباط نزدیک با بخش اجرا و بخش دانشگاه، پتانسیل قابل­‌توجهی در تشکیل شبکه ارتباطی صاحب­‌نظران و ایجاد همسویی و تجمیع و تدوین نظرات و تجارب مختلف را به‌صورت یک برنامه راهبردی دارد. بنابراین، با دعوت از متفکران، اساتید و صاحب­نظران در حوزه پاک‌های جنگلی برآن شد تا از دل مباحث و تبادل نظرها و مبتنی بر تجارب گذشته، به‌تدوین برنامه راهبردی برای این حوزه برسد.

۲- آیا تابه‌حال خروجی این کارگروه‌ موفق به تولید اسناد راهبردی شده که در آینده سازمان‌های اجرایی بتوانند بهره جویند؟

فعالیت این کارگروه­ از نیمه دوم سال ۱۳۹۸ آغاز شد و در حال حاضر در نیمه راه است. پیش‌بینی می­‌شود طی یک سال آینده پیش‌­نویس سند راهبردی این کارگروه آماده شود.

۳-  لطفا در مورد ساختار و اعضای کارگروه مدیریت پارک‌های جنگلی توضیح بفرمائید؟

 ساختار کارگروه به‌­صورت زیر است:

رئیس کارگروه: آقای دکتر عادل جلیلی

 دبیر کارگروه: آقای دکتر هومن روانبخش

اعضای کارگروه متشکل از اعضای هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل­ها و مراتع کشور، دانشکده‌های  منابع طبیعی و محیط­زیست دانشگاه تهران، مدیر و کارشناسان دفتر جنگل‌کاری و پارک‌های سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، برخی اعضای شورایعالی جنگل، شهرداری تهران، وزارت گردشگری و سایر پژوهشگران و صاحب نظران مطرح در حوزه پارک­‌های جنگلی هستند.

۴- عملکرد این کارگروه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

کارگروه از دی­ماه ۱۳۹۹ رسماً شروع به فعالیت کرد و پس از برگزاری دو جلسه، با شیوع بیماری کووید-۱۹ تشکیل جلسات حضوری به­‌طور موقت متوقف شد، اما بخش جنگل مؤسسه به­‌عنوان متولی اصلی کارگروه، در مدت توقف جلسات، ضمن ادامه بحث و تبادل­‌نظر با اعضاء کارگروه در شبکه‌های  مجازی، به‌­عنوان یک کار پژوهشی، به پایش پوشش گیاهی و تنوع گونه‌های گیاهی در دوره قرق (به­‌دلیل شیوع بیماری کرونا) پارک جنگلی سرخه­‌حصار تهران پرداخت که نتایج آن در اولین جلسه حضوری کارگروه در آینده نزدیک ارائه خواهد شد.

دسته‌بندی اخبار و تازه های گروه مشورتی تدوین راهبردها اخبار و رویدادها
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت