تاکید بر ضرورت انجام تحقیقات تقاضا محور در نشست مشترک موسسات تحقیقاتی با مقام عالی وزارت

بازدید: 117 بازدید

نشست مشترک رئیسان موسسه های تحقیقاتی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با مقام عالی وزارت جهادکشاورزی در سه شنبه  ۱۱ تیر سال جاری در  محل وزارت جهادکشاورزی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مهندس حجتی وزیر جهادکشاورزی با تاکید بر ضرورت انجام تحقیقات تقاضا محور درخدمت رفع حل مشکلات کلان کشاورزی کشور خاطر نشان ساخت: تحقیقات کشاورزی در صورتی راهگشا است که یافته تحقیقاتی روی کاغذ نمانده و به دست بهره بردار برسد و این بدان معنی است که اگر یک محقق بخش کشاورزی بخواهد  آثار نتیجه تحقیق خود را در جامعه مشاهده کند لازم است از نخستین مرحله تعریف پروژه های پژوهشی ، تقاضامحوری سوژه تحقیقاتی خود را مدنظر داشته باشد.

وی هدف از برگزاری جلسات مشترک با موسسه های تحقیقاتی وزارت جهادکشاورزی را همفکری برای ارتقای اثربخشی تحقیقات دانست و یادآور شد: لازم است هر یک از مدیران مجموعه تحقیقات کشاورزی در موسسه ها و مراکز استانی برنامه ریزی تحقیقاتی مجموعه خود را به سمت وسوی تقاضامحوری جهت دهی کنند و به طور مرتب عملکرد خود را در حصول این نتیجه مورد ارزیابی قرار دهند.
مهندس حجتی با اشاره به ضرورت آسیب شناسی و اصلاح رویکردها  در ارائه راهکارهای نوین خاطر نشان ساخت: در سفرهای استانی که به طور مرتب آن را دنبال می کنم به طور عینی شاهد نتایج تحقیقات کشاورزی هستم و این جلسات نقد و بررسی به معنی انکار تلاش همکارانمان در موسسه ها و مراکز تحقیقاتی نیست هر چند انتظار ما  از بخش تحقیقات این است که  چند گام از ما جلوتر باشند و با آینده نگری ، ما را در تصمیم های اجرایی امروز به گونه ای یاری دهند که کشور ، آمادگی رویارویی با مسائل ۱۵ سال آینده را داشته باشد.

وزیر جهادکشاورزی با تاکید بر  ضرورت اتخاذ روش های مدیریتی مناسب در تحقق تولید پایدار خاطر نشان ساخت لازم است بخش تحقیقات با شناسایی مزیت ها و ظرفیت ها به ویژه در سرمایه خدادادی مانند منابع طبیعی راهکارهای مدیریت پایدار را ارائه دهد که این امر فقط ویژه منابع طبیعی نیست و باید این نگاه در سایر حوزه ها از جمله تحقیقات مراتع و گیاهان دارویی نیز تسری یابد.  

وزیر جهاد کشاورزی  با تاکید بر ضرورت انجام مطالعات و تحقیقات کاربردی خاطر نشان ساخت: ایران در گیاهان دارویی ظرفیت های بی نظیر و منحصر به فردی دارد و لازم است در زمینه توسعه گیاهان دارویی متناسب با اقلیم های مختلف و فرآوری گیاهان دارویی با همکاری شرکت های دانش بنیان اقدام شود.

در ادامه این نشست، رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور گزارشی از جدیدترین دستاوردهای موسسه تحت مدیریت خود ارائه نمود.

لازم به یادآوری است، هم‌زمان با پژوهش‌های زراعت چوب، توسط بخش تحقیقات چوب کاغذ موسسه، ظرفیت ارقام برای صنایع مختلف کشور از جمله کاغذ و انواع کامپوزیت مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

راهبرد اقدام ملی برای مدیریت پایدار بوم سازگان جنگلی زاگرس، با تاکید بر برنامه‌های ذخیره نزولات و آبخیزداری، احیا، توسعه و غنی‌سازی جنگل،عملیات بهداشتی و پرورشی، حفاظت و قرق و کاداستر و تدوین برنامه توسعه سطح زیر کشت گیاهان دارویی با تاکید بر معرفی ارقام جدید و حفاظت از ذخایر ژنتیکی این گیاهان و برنامه پایش در پاسخ به تغییر اقلیم از دیگر محورهای ارائه گزارش عملکرد رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور بود.

دکتر عادل جلیلی، چهار رویکرد محوری حفظ ذخایر ژنتیکی گیاهان دارویی در طبیعت با کاهش سطح برداشت، بهره برداری کنترل شده همراه با احیا در مراتع دارای ظرفیت برداشت، توسعه سطح زیر کشت گیاهان دارویی و اصلاح گیاهان دارویی برای افزایش عملکرد کمی و کیفی آنها را به عنوان رویکردهای مؤسسه تحقیقات جنگها و مراتع کشور در بخش گیاهان داروئی عنوان کرد.

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با اجرای طرح‌های ملی در ارتباط با گیاهان دارویی در راستای شناخت و فعال‌سازی ظرفیت اقتصادی گیاهان دارویی فلور ایران، زمینه توسعه این بخش را فراهم کرده است که طرحهای شناسایی گیاهان دارویی کشور و بررسی پراکنش طبیعی آنها، شناسایی ظرفیت فیتوشیمی گیاهان دارویی بومی کشور و بررسی سازگاری گونه‌های ارزشمند اقتصادی و معرفی ارقام پر محصول و سازگار از جمله این طرحها یوده است.

در بحث دستیابی به دانش فنی تولید گیاهان دارویی نخبه و دارای ارزش اقتصادی در صنایع مختلف دارویی سه پروژه کلان بر روی گیاهان گل محمدی،‌ آویشن و  مرزه در سطح کل کشور انجام شده که تاکنون نتایج بسیار خوبی در بر داشته است و به امید خدا تا حصول نتیجه نهایی ادامه خواهد داشت.

در موضوع گل محمدی، تعداد ۹ رقم و ژنوتیپ برتر برای مناطق مختلف اقلیمی کشور معرفی شده است که میزان محصول، پایداری عملکرد و سازگاری مهمترین شاخص های انتخاب رقم بوده است. در دو سال گذشته، این دستاوردها با هماهنگی معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی،  به ۲۳ شرکت تولید کننده  واگذار شده است.

طرحهای پایش عرصه های طبیعی کشور در قالب ۲ طرح جامع، ۱۵ پروژه ملی  در دست اجرا می‌باشد:

  • سنجش و پایش جنگلهای زاگرس با ۵ پروژه ملی
  • سنجش و پایش جنگلهای هیرکانی
  • پایش کیفی مراتع در مناطق مختلف آب و هوایی ایران
  • شناسایی و پایش منابع گردوغبار و ماسه های روان
  • پایش عوامل اقلیمی موثر بر گردو غبار
  • پایش روند خشکیدگی تالابها و نقش آنها در تولید گردو غبار
  • بررسی عوامل اقتصادی اجتماعی موثر بر گردوغبار و ارزیابی خسارات اقتصادی آن
  • پایش آفات و بیماریهای جنگلها و مراتع کشور

گفتنی است در حاشیه این نشست، نمایشگاهی از جدیدترین دستاوردهای تحقیقاتی موسسه تحقیقات علوم باغبانی برپا شده بود که مورد بازدید مقام  عالی وزارت و معاونان وی قرار گرفت و محصولات جدید هیبرید این موسسه معرفی شد.

دسته‌بندی اخبار صفحه اصلی
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت