تأثیر آتش‌سوزی بر ویژگی‌های خاک در رویشگاه سیراچال

بازدید: 238 بازدید
آنش سوزی در ایستگاه تحقیقاتی سیراچال

الهام نوری، کارشناس پژوهش، بخش تحقیقات جنگل، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

 

تأثیر آتش‌سوزی بر ویژگی‌های خاک در هر اکوسیستم با توجه به شرایط اقلیمی و توپوگرافی، نوع و عمق خاک، نوع پوشش گیاهی و درنهایت مدت و میزان حرارت آتش متفاوت است. ویژگی‌های زیستی خاک بیشتر از ویژگی‌های شیمیایی و سپس فیزیکی تحت تأثیر آتش‌سوزی قرار می‌گیرند. آنزیم‌های خاک از شاخص‌های زیستی خاک محسوب شده که به تغییرات محیطی واکنش سریع نشان می‌دهند و بنابراین می‌توانند به همراه شاخص مواد مغذی خاک به‌عنوان ابزار سودمندی در بررسی شرایط خاک و گیاه در پاسخ به شرایط محیطی ازجمله آتش‌سوزی استفاده شوند.

در همین راستا، پروژه­ “تغييرات برخي ويژگي‏هاي زيستي خاک در اثر آتش‏سوزي در رويشگاه سيراچال”  در بخش تحقیقات جنگل مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور انجام شد. منطقه سيراچال يکي از مهم‏ترين رويشگاه‏هاي ارس در رشته‌کوه البرز است که در اثر آتش‌سوزي گسترده‏ای که به‌دلایل انساني در سال 1393 اتفاق افتاد، 20 هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی آن در آتش سوخت (شکل 1).

آنش سوزی در ایستگاه تحقیقاتی سیراچال

شکل 1- آتش‌سوزی در ایستگاه تحقیقاتی سیراچال

در راستای انجام پروژه، به‌منظور بررسی اثر آتش بر ویژگی‌های خاک، نمونه‌برداری خاک انجام شد (شکل 2). براساس یافته­های این پژوهش که در مدت زمان یک، دو و سه سال پس از آتش‌سوزی انجام شد، بافت خاک، pH، EC خاک و فعالیت آنزیم‌های آلکالین فسفاتاز و دهیدروژناز در دو منطقه آتش‌­سوزی‌شده و شاهد تفاوت معنی‌داری را نشان ندادند. مواد آلی خاک، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و همچنین فعالیت آنزیم‌های اسید فسفاتاز و اوره‌آز در خاک منطقه‌ آتش‌­سوزی‌شده نسبت به منطقه شاهد افزایش پیدا کرد که به‌دلایلی ازجمله سوختن پوشش گیاهی کف جنگل، بقایای مرده گیاهی، ریشه‌های درختان سرپا و همچنین تجزیه بقایای مقاوم بیوشیمیایی در اثر حرارت زیاد آتش و درنهایت اضافه شدن همه آنها به افق سطحی خاک بوده است.

نمونه برداری از خاک مناطقس که در سیراچال دچار آتش سوزی شده اند

شکل 2- نمونه‌برداری خاک از رویشگاه سیراچال (عکس: مصطفی خوشنویس، مهرماه 1395)

درمجموع و براساس نتایج پروژه، اثرات آتش‌سوزی پس از سه سال حداقل در خاک این اکوسیستم منفی ارزیابی نشد؛ اگرچه تأثیرات آتش‌سوزی در خاک‌های جنگلی به‌تدریج تغییر کرده و همچنان احتمال کاهش مواد آلی در مناطق سوخته نسبت به مناطق شاهد در سال‌های آینده وجود دارد که به‌دلیل کاهش پوشش گیاهی ناشی از آتش‌سوزی و تغییر شرایط خاک سطحی و درنتیجه افزایش جریان روان‌آب‌ها بر روی سطح خاک است که باعث شستشوی مواد غذایی موجود می‌شود.

 

 

دسته‌بندی اخبار و تازه های جنگل
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت