بازدید دکتر علیزاده از خسارت پروانه دم قهوه ­ای بلوط در منطقه طارم

بازدید: 114 بازدید

به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، به دنبال اعلام وقوع خسارت پروانه دم قهوه­ای در جنگل های بلوط منطقه طارم مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، دکتر علیزاده با توجه به اهمیت موضوع، به همراه محققان آن مرکز در تاریخ 1402/6/13 از این جنگل ­ها بازدید به عمل آورد و از نزدیک خسارات وارده و وضعیت موجود این جنگل­ها را مشاهده نمود. رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در این بازدید ضمن اشاره به این موضوع که جنگل های بلوط در استان قزوین از اهمیت فراوانی برخوردار هستند و تقریبا ناشناخته مانده اند، اظهار داشت حضور پررنگ دستگاه های اجرایی در حفظ و صیانت از این جنگل های ارزشمند، ضروری است. ایشان در ادامه، بر استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک در عرصه جنگلی برای مهار و مدیریت عوامل خسارتزا، تاکید نمود.   

گفتنی است پروانه دم قهوه­ای بلوط، حشره­ای است که از گذشته­های دور در جنگل­های بلوط منطقه طارم حضور داشته است. قبلا، این حشره با توجه به اکوسیستم منطقه و به­صورت دوره ای چند ساله، طغیان نموده و سپس توسط عوامل کنترل کننده بیولوژیک (اعم از پارازیتوئیدها، پرداتورها، پاتوژن ها و عوامل آب و هوایی) در همان سال کنترل می­شد.

در سال 1399 با انجام پایش در جنگل­های بلوط منطقه طارم، خسارت شدیدی از این حشره در جنگل بلوط منطقه علی آباد (350 هکتار) مشاهده شد، بطوریکه 80 درصد مساحت جنگل توسط این حشره آسیب دیده بود. با انجام پایش این آفت از سال 1399 تا 1401 نه تنها خسارت کاهش پیدا نکرد بلکه به جنگل منطقه حسن آباد (378 هکتار) نیز سرایت نمود و این احتمال وجود دارد که به جنگل حسین آباد با سطح حدود 2500 هکتار انتقال یافته و خسارت جبران ناپذیری را در این جنگل ایجاد نماید.

 در اثر خسارت این آفت درخت بلوط دو بار در سال برگزایی می­نماید که این عمل باعث تضعیف درخت و طی سال­های متمادی، باعث خشک شدن آن می­شود. از آنجاییکه امکان مبارزه شیمیایی با این آفت در اکوسیستم طبیعی وجود ندارد باید از سایر روش­های مبارزه (بیولوژیک، زراعی و ….) استفاده کرد و با انجام مدیریت تلفیقی مبارزه، از گسترش آن جلوگیری کرد.

در بهار سال 1402 لاروهای زمستان گذران پس از خروج از لانه ­های خود از برگ­های بلوط در جنگل­ های حسن آباد، فردوس و علی آباد، تغذیه نموده به ­طوریکه در اواخر خرداد، بیش از 90 درصد از جنگل، مورد تغذیه لاروها قرار گرفته بود. طی بازدیدی که در اواخر مرداد از این جنگل ها انجام شد، مشاهده گردید در جنگل­ های منطقه حسن آباد و فردوس، هیچ لاروی بر روی درختان بلوط وجود ندارد.

 

دسته‌بندی اخبار صفحه اصلی
اشتراک گذاری
ورود به سایت