این نسل غول گیاه‌شناسی ایران

بازدید: 218 بازدید

حدود پنجاه سال از تاریخ تأسیس موسسه تحقیقات جنگل­ها و مراتع کشور و باغ گیاه‌­شناسی ملی ایران می‌گذرد. فعالیت مستقل این دو تشکیلات تحقیقاتی قبل از انقلاب و ادغام باغ گیاه‌­شناسی ملی ایران در موسسه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، در تحقیقات گیاه­‌شناسی ثمره­­ بزرگی را در برداشت. تشکیل بخش تحقیقات گیاه‌­شناسی، تأسیس هرباریوم مرکزی ایران و ظهور گیاه‌شناسان بزرگ در این بخش و هرباریوم از جمله این ثمرات است.

نسل اول این بخش تحقیقاتی، دانشمندان بزرگی را تحویل جامعه علمی کشور داد.

اینها با آرامش و با ثبات کامل، با تمرکز جدی در انجام وظایف علمی خود، آثار ماندگاری از خود به جا گذاشتند. این نسل شامل سرکار خانم دکتر زیبا جم ­زاد، دکتر علی اصغر معصومی، دکتر مصطفی اسدی و دکتر ولی ­ا… مظفریان است.

بازنشستگی خانم دکتر جم ­زاد و دکتر مصطفی اسدی در روز یکشنبه 30 آذر 1399 هجری شمسی، به انتها رسیدن فعالیت رسمی این دانشمندان است. البته بازنشستگی برای افراد علمی، صرفاً اتمام فعالیت­‌های رسمی از نقطه نظر بوروکراسی اداری است. انشاء‌الله با سلامتی کامل این عزیزان فعالیت­ علمی خود را پی­گیری خواهند کرد. در اینجا بصورت اجمالی اشاره کوتاه به دستاوردهای این عزیزان داشته باشیم:

سرکار خانم دکتر جم ­زاد را باید بانوی اول گیاه‌­شناسی ایران و مادر باغ گیاه‌شناسی ملی ایران نامید. در تدوین فلور ایران، نقش او کلیدی بوده است، چه در سر و سامان دادن و توسعه هرباریوم مرکزی ایران و چه در اجرای طرح جمع‌­آوری فلور استان‌­ها در فازهای مختلف و تمرکز ایشان در تدوین فلور ایران بر خانواده نعنائیان او را جزو معدود گیاه‌­شناسان این خانواده در سطح جهانی قرار داد. او در مدیریت بخش گیاه‌شناسی در حفظ تنوع گیاهی ایران نقش پیشرو داشت، از ابتدای تأسیس باغ گیاه‌­شناسی ملی ایران بعنوان یک کارشناس جوان فعالیت خود را آغاز نمود، با ورود اینجانب به موسسه تحقیقات جنگل­ها و مراتع کشور از سال 1371، همراهی ما دو نفر و با مشارکت خیلی از همکاران پیش­کسوت و جوان، باغ گیاه‌­شناسی ملی ایران تبدیل به یک پروژه منحصر بفرد در خاورمیانه و یکی از زیباترین باغ­‌های گیاه‌­شناسی در دنیا شد و به احترام این زحمات، قطعه­‌ای از باغ تحت نام ایشان به نام “باغ زیبا” نامگذاری شد.

فعالیت مهم و ماندگار دیگر ایشان پژوهش در جایگاه حفاظتی گیاهان در معرض خطر انقراض ایران است، که کتاب اول Red data book of Iranدر سال 1999 میلادی منتشر شد و کتاب دوم در این ارتباط انشاء‌الله بزودی چاپ خواهد شد. از ویژگی­‌های منحصر بفرد این خانم، ظهور یک مدیر ملی و بسیار جدی پژوهشی بوده است، اگر کسانی در مدیریت خانم­‌ها شکی داشتند با تجربه مدیریت ایشان مطمئناً به ظرفیت مدیریت خانم­‌ها ایمان پیدا می‌کردند.

دکتر علی­ اصغر معصومی دوست همیشگی اینجانب، فردی در ظاهر محافظه‌کار ولی در باطن بسیار با جسارت فعالیت­‌های پژوهشی خود در گیاه­‌شناسی را پی­گیری نمود. در فلور ایران بر روی جنس گون که بیشترین تعداد گونه انحصاری را در بین تمامی جنس­‌ها در ایران دارد تمرکز پیدا کرد و به یکی از گون­‌شناسان مطرح در دنیا تبدیل شد، که کار بسیار سخت و سترگی بود. فلور گون ایران را در سه جلد در فلور فارسی ایران و همچنین با همکاری پرفسور پودلش در فلور ایرانیکا به چاپ رساند. به حق باید او را پدر فلور گون ایران نامید. دکتر معصومی در سال‌­های 1371-1367 مدیریت این موسسه را نیز به عهده داشت و در جهت‌گیری تحقیقاتی این موسسه چه در دوران مدیریت خود و چه در عضویت او در شورای راهبردی نقش کلیدی داشته است. سفرهای علمی توأم با آرامش و خوش‌اخلاقی با این دانشمند بزرگ گیاه‌­شناسی کشور از خاطرات شیرین برای اینجانب بوده است.

دکتر مصطفی اسدی را باید “معمار فلور فارسی ایران” نامید، از بدو ورود ایشان در باغ گیاه­‌شناسی ملی ایران، فعالیت خود را در هرباریوم مرکزی ایران متمرکز کرد و در شکل‌گیری این هرباریوم زحمات زیادی کشید. بعد از جمع ­آوری کامل  گیاهان ایران، مسئولیت اجراء و تدوین فلور فارسی ایران را بعهده گرفت. با هدایت ایشان و با مشارکت سایر گیاه­‌شناسان در طول 30 سال گذشته، تدوین فلور ایران مراحل پایانی خود را می‌­گذراند، انشاءالله در یک سال آینده اختتام تدوین فلور ایران را جشن خواهیم گرفت، که یادگاری بس عظیم و ارزشمند برای علم گیاه­‌شناسی ایران خواهد بود.

فرد چهارم این نسل بزرگ و عزیز، دکتر ولی­ ا… مظفریان است. باید او را دایره ­المعارف گیاه­ شناسی ایراننامید، نقش او در شکل­‌گیری هرباریوم مرکزی ایران با جمع‌­آوری گسترده از گیاهان در نقاط مختلف کشور تعیین کننده بود. در تدوین فلور خانواده ­های بزرگ چون چتریان و جنس­‌های مهم خانواده­ کاسنی‌ها زحمات زیادی را کشیدند. در چند سال اخیر تمرکز ایشان بر روی تدوین فلور استان­‌ها بوده است که یادگارهای ارزشمندی از ایشان است.

این چهار دانشمند گیاه­‌شناسی کشور در فرایند تدوین فلور ایران، صدها گونه‌های گیاهی جدید را برای علم گیاه­‌شناسی معرفی کردند که ردپای ماندگار از آنها در علم گیاه‌­شناسی می‌باشد.

این رسم روزگار است، نسل­‌ها می‌­آیند و می‌روند ولی خوشا به حال کسانی که خود را از حواشی نجات داده و آثار ارزشمندی از خود باقی­ می‌گذارند. آرزو می‌کنیم این بزرگان در دوران بازنشستگی با تندرستی و آرامش در کنار عزیزان خود زندگی بکنند و همچنین با ادامه تلاش علمی خود در راستای هدایت نسل جوان گیاه­‌شناس، این موسسه تحقیقاتی ارزشمند کشور را یاری رسانند.

                                                                                            عادل جلیلی

رئیس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

28 آذر سال 1399

دسته‌بندی اخبار اصلی اخبار صفحه اصلی اخبار و تازه های گیاه شناسی اخبار و رویدادها
اشتراک گذاری
ورود به سایت