پیرو تصویب برنامه توسعه گیاهان دارویی در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به ریاست جناب آقای دکتر اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در اواخر شهریور سال جاری، برنامه جهش تولید گیاهان دارویی در سطح حدود 32 هزار هکتار با هدف ایجاد 12 هزار نفر فرصت شغلی و تولید 34 هزار تن انواع گیاهان دارویی با جهتگیری صادرات 11 هزار تن در قالب یک تفاهمنامه امضا شده که به زودی ابلاغ خواهد شد.
این تفاهمنامه به منظور اجرای برنامه جهش تولید گیاهان دارویی کشور با هدف افزایش تولید، ایجاد اشتغال، بهرهمندی از مزایای گیاهان دارویی در توسعه سلامت و بهداشت عمومی و نیز ارتقاء بهرهوری مصرف آب در کشاورزی، بین سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان بسیج مستضعفین و صندوق کارآفرینی امید منعقد شد و توسط جناب آقای دکتر خاوازی وزیر محترم جهاد کشاورزی، جناب آقای دکتر نوبخت معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، جناب آقای غلامرضا سلیمانی رئیس محترم سازمان بسیج مستضعفین و جناب آقای اصغر نورالله زاده مدیرعامل محترم صندوق کارآفرینی امید امضا شد.
مسئولیت اجرای دو برنامه با عناوین زیر با اعتباری معادل 146/5 میلیارد ریال بر عهده مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور گذاشته شده است.
1- برنامه تولید بذر، نهال و نشا از ارقام اصلاحشده بومی و انحصاری گیاهان دارویی
2- برنامه استاندارد کردن فرآیند تولید با هدف تکمیل حلقههای پسین زنجیره گیاهان دارویی
در برنامه اول تولید بذر و نشاء از ارقام اصلاحشده بومی و انحصاری ایران به تعداد 50 رقم از 27 گونه گیاه دارویی (حاصل از نتایج تحقیقات)، شامل ارقامی از 9 گونه آویشن، 6 گونه مرزه، گل محمدی، ختمی، گل گاو زبان ایرانی، پنیرک، خار مریم، تخم شربتی، زیره سبز، زیره کرمانی و زنیان در دستور کار قرار دارد.
با اولین تولید بذر اصلاحشده در سال آینده، امکان کشت بیش از 3000 هکتار از گیاهان دارویی با ارقام اصلاحشده ممکن خواهد شد. بدیهی است با ایجاد این زیرساخت این روند به صورت افزایشی در سالهای بعد نیز قابل بهرهبرداری خواهد بود. همچنین تولید ارقام جدید از سایر گونههای گیاهی پرمصرف کشور در دستور کار قرار خواهد گرفت. افزایش درآمد تولیدکنندگان، افزایش ورود محصولات گیاهان دارویی به بازارهای جهانی و افزایش سهم کشور از تجارت جهانی با تکیه بر مزیتهای نسبی گیاهان دارویی بومی و انحصاری و استفاده از ارقام پرمحصول و با کیفیت از آثار و نتایج اجرای طرح است.
تولید این ارقام اصلاحشده در ایستگاه البرز کرج وابسته به مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور آغاز شده است.
در برنامه دوم، استانداردسازی فرآیند تولید اسانس از گل محمدی، اسانسگیری از سایر گیاهان و عرقگیری از گیاهان معطر در کشور با ایجاد پایلوتهایی در سطح نیمهصنعتی برای تولید اسانس استاندارد از گل محمدی و سایر گیاهان معطر و همچنین عرقیجات استاندارد و تعیین کیفیت و بازار پسندی صادراتی آنها و ترغیب صنایع داخلی برای اصلاح سیستمهای صنعتی خود و تولید فرآوردههای باکیفیت و دارای ارزش افزوده مناسب انجام خواهد شد.
اجرای این برنامه نیز با تکمیل سوله ایجاد پایلوت در مؤسسه شروع شده است.