در ادامه برنامه احداث و تکمیل پروژه باغ گیاهشناسی زاگرس به عنوان یکی از باغهای اقماری باغ گیاهشناسی ملی ایران، عملیات تکمیل رویشگاه زاگرس این مجموعه در طی هفته گذشته، به انجام رسید. با توجه به اهمیت پروژه و ضرورت توجه به جزئیات علمی و فنی آن، این مرحله از کار توسط آقای دکتر عادل جلیلی مجری مسئول باغهای گیاهشناسی کشور و با حضور و نظارت تیم کارشناسی موسسه متشکل از آقایان مهندس خدایی و مهندس صمدی به انجام رسید.
به منظور حفظ ذخایر ژنتیکی جنگلهای زاگرس و انجام تحقیقات گیاهشناسی روی گیاهان این منطقه، باغ گیاهشناسی زاگرس در شهر خرمآباد در زمینی به مساحت ۱۲ هکتار از اراضی متعلق به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان در شمال غربی شهر خرمآباد، در حاشیه غربی دریاچه کیو به طور رسمی درسال ۱۳۹۵ افتتاح و عملیات اجرایی احداث آن آغاز شده است.
نقشه کلی باغ و فضاها و کلکسیونهای آن، در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور تهیه و برای اجرا و پیاده نمودن روی زمین، به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ابلاغ گردید. در طرح باغ الگویی، با توجه به کوههای زاگرس و پوشش گیاهی آن، گونههای بومی این رویشگاه مستقر خواهد شد. کلکسیون گیاهان دارویی، قطعه معرف رویشگاه زاگرس، کلکسیون میوههای وحشی و ارقام محلی، باغ سیستماتیک، گلخانه و نهالستان در این باغ پیشبینی گردیده است. به علاوه فضاهای سبز عمومی و گردشگری و آموزشی نیز از دیگر قسمتها هستند.
قطعه زاگرس این باغ، رویشگاه معرف جنگلهای طبیعی زاگرس (با قدمت بیش از 5000 سال و دربرگرفتن بخش وسیعی از رشتهکوه زاگرس) خواهد بود. درخت غالب این جنگلها بلوط است.
در این مرحله از عملیات عمرانی، تکمیل آبشار قطعه زاگرس، تکمیل چشمه و رودخانه واقع در بخش جنوبی قطعه زاگرس و همچنین بررسی جزئیات و طرح نهایی دریاچههای این قطعه در دستور کار بود.در این خصوص آبشاری با ارتفاع حدود 4 متر در بخش جنوبشرقی باغ ایجاد شد. طراحی خاص این آبشار با رویکرد نزدیک به طبیعت و استفاده از سنگها و صخرههای استخراجشده از کوههای اطراف محل پروژه، باعث منحصر بفرد بودن این پروژه در کشور شده است. بعلاوه اینکه، گیاهان مخصوص اقلیم زاگرس نیز به این قسمت انتقال داده شده و بخوبی مستقر شدهاند. همچنین دریاچهای با وسعت 2500 متر مربع به همراه گلدانها و باکسهای کشت گیاه در پاییندست این آبشار زیبا ایجاد شده است که محل استقرار انواع گونههای گیاهی آبدوست بومی زاگرس خواهد یود.
شایان ذکر است در این برنامه مذاکرات و نشستهای اداری و فنی با مسئولین محترم استانی و نیز پژوهشگران و دستاندرکاران این پروژه ارزشمند به عمل آمد. از جمله این موارد، نشست با رئیس محترم سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان، رئیس و معاونین محترم مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان و همچنین مجریان پروژههای تحقیقاتی مصوب و در جال اجرا در باغ گیاهشناسی زاگرس بود. در این نشستها، آقای دکتر جلیلی در رابطه با تامین بودجه از منابع استانی و همچنین اجرای پروژههای تحقیقاتی باغ گیاه شناسی بحث و مذاکره کردند.