نویسنده : سمیه خیری عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
دشت لوت وسیع که به عنوان یکی از بزرگترین بیابان های زمین شناخته می شود، منطقه سوزان مرکزی لوت را در خود جای داده است که ناسا به طور مداوم آن را شامل داغ ترین نقطه سیاره زمین می داند.
محیط چالش برانگیز و سخت کویر لوت با اندازه گیری انجام شده توسط ماهواره Aqua Modis دمای سطح زمین را به رقم شگفت انگیز 80.83 درجه سانتیگراد در منطقه مرکزی لوت ثبت کرده است که در نوع خود بیهمتاست. چنین گرمای شدید، محیطی بسیار خشن است که رشد هر گونه ای از حیات را تقریباً غیرممکن می کند.
محیط فوق العاده سخت کویر لوت منابع آبی محدودی دارد. تنها منابع آب این منطقه، رودخانه دائمی کال شور، سفره های زیرزمینی پراکنده و حوضچه های کم عمق آب زیرزمینی است. جالب اینجاست که دانشمندان اخیراً یک سیستم آب زیرسطحی را در قلب بیابان کشف کردهاند که بینشهای جدیدی را در مورد زمینشناسی منطقه و پتانسیل حمایت از حیات نشان میدهد.
کشف جنس جدیدی از دیاتومه ها با نام Lutophila در بیابان لوت واقعاً یک یافته قابل توجه است، به ویژه با توجه به شرایط بی نهایت داغ و شوری که این جنس رشد می کند. حضور این دیاتومه در حوضچه های فوق العاده شور و رودخانه کال شور در فرورفتگی مرکزی لوت که به عنوان داغترین نقطه روی کره زمین شناخته شده است نشان دهنده این واقعیت است که زندگی در چنین محیط نامناسبی هنوز وجود دارد و این یک پدیده واقعاً قابل توجه است!
حضور Lutophila نشان می دهد که حتی در سخت ترین شرایط، زندگی راهی برای تداوم پیدا می کند. این کشف نه تنها به درک ما از تنوع حیات روی زمین میافزاید، بلکه سازگاری و انعطافپذیری موجودات را در محیطهای فوق العاده گرم و شور روشن میکند.
منبع:
Kheiri S., Edlund M.B., Spaulding S., Solak C.N., Izadi B., Sabouri J. Lutophila gen. 2024. nov. a new genus from the hottest place on Earth, Lut desert, Iran. Phytotaxa. 641 (2): 099-111