بازدیدها: 799
کتابخانه و مرکز اسناد منابع طبیعی ایران یکی از بزرگترین کتابخانه های تخصصی منابع طبیعی ایران است و مجموعه ای غنی و گسترده از منابع گوناگون در زمینه های مختلف علوم منابع طبیعی را در برمیگیرد. این کتابخانه که بر حسب نیازهای علمی بخشهای تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور به وجود آمده است، بیشتر به امر پژوهش اختصاص دارد و به گردآوری آثار مربوط به حوزه های علمی جنگل، مرتع، بیابان، گیاهشناسی، گیاهان دارویی، چوب، شیمی، ژنتیک، حمایت و حفاظت و مکانیزاسیون می پردازد. هسته اولیه این کتابخانه همزمان با تأسیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در محل مؤسسه در سال ۱۳۴۷ شمسی با هدف پشتيباني از پژوهشگران و دانشگاهيان حوزه هاي مختلف علوم منابع طبيعي از طريق فراهم آوري منابع اطلاعاتي وامكانات اطلاع رساني تخصصي تشکیل گردید. پيشينه بعضي از منابع موجود، به نيمه اول سده ۱۹ ميلادي برميگردد. ارزش علمي منابع کتابخانه آن را به عنوان مرجع مورد استفاده محققان، استادان و دانشجويان حوزه علوم منابع طبيعي كشور قرار داده است.
- بخش سازماندهي و نمايه سازي منابع
- بخش سفارش نيازهاي اطلاعاتي اعضای هيئت علمي و كارشناسان داخل و خارج از مؤسسه، تبادل كليه انتشارات مؤسسه با مراكز، سازمانها و دانشگاه هاي داخل و خارج از كشور در جهت توسعه ارتباطات بين کتابخانهاي
- بخش شناسايي و فراهم آوري اطلاعات مورد نياز همكاران
- بخش امانت
برنامه ريزي و انجام اقدامات لازم در خصوص تهيه آخرين دستاوردهاي علمي در حوزه موضوعی علوم منابع طبیعی، ايجاد تسهيلات رايانه اي جهت بازيابي مواد اطلاعاتي براي مراجعه كننده، قفسه خواني سالانه و وجين منابع مطابق با قوانين مؤسسه، پيش بيني تهيه و تكميل آرشيو نشريات لاتين كه ممكن است به صورت خريداري يا تبادلي باشد.
گردآوري مواد مورد نياز براي تحقيق در تك تك رشته هاي مربوط و سازماندهي اين مواد به نحوي كه دستيابي سريع به آنها ميسر باشد
مهمترین وظیفه این بخش امانت کتاب های غیرمرجع است. کتاب های این بخش در دو قسمت مجزا ( کتاب های فارسی و غیرفارسی) رده بندی شده اند که جوابگوی نیازهای مراجعه کنندگان اعم از داخل و خارج از مؤسسه میباشد. عضویت در کتابخانه تابع قوانین داخلی مؤسسه بوده و برای کلیه اعضای مؤسسه از اعضای محترم هیئت علمی، کارشناسان و کارمندان پس از طی مراحل ثبت در سیستم امانت امکانپذیر میباشد. مراجعه کنندگان از خارج از مؤسسه نیز با ارائه کارت شناسایی معتبر، هماهنگی بخش امانت و با رعایت قوانین میتوانند از امکانات امانت کتاب برخوردار شوند.
در حال حاضر، کتابخانه و مرکز اسناد، با مجموعه ای بالغ بر ۲۶۰۰۰ عنوان علمی و حدود ۳۰۰ عضو ثابت، روزانه پاسخگوی مراجعه کنندگان از داخل و خارج از مؤسسه تحقیقات است.
- ارائه خدمات اطلاعرسانی (علاوهبر جستجوي منابع از طریق منابع موجود در کتابخانه، امکان جستجو و دسترسی به جدیدترین و روزآمدترین مطالب از طريق پايگاههاي داخلي يا اتصال به شبكه جهاني اينترنت فراهم شده است.)
- اهدای کتابها و مجلات برای نهادهای پژوهشی بینالمللی و دریافت کتابها و مجلات بینالمللی برای کتابخانه
- برگزاری نمایشگاههای داخلی کتاب در محل کتابخانه و مرکز اسناد
- انتشار اخبار و تازههای کتابخانه
کتابخانه و مرکز اسناد منابع طبیعی با برنامه ریزی منسجم، سعی دارد منابع کتابخانه را به شیوهای گردآوری کند که نه تنها نیازهای فوری استفادهکنندگان بر آورده شود، بلکه مجموعهای منسجم و معتبر فراهم آید که به کمک آن و بر پایه اهداف و خدمات پیشبینی شده، در سال های بعد هم بتواند پاسخگو باشد.
هماکنون (بهار ۱۳۹۷) مجموعه کتابخانه شامل مجموعه کتابهای فارسی (بالغ بر ۵۳۰۰ عنوان)، کتابهای غیرفارسی (بالغ بر ۵۴۰۰ عنوان)، نشریات فارسی ( ۲۰۴ عنوان)، نشریات غیرفارسی (۷۵۷ عنوان)، گزارش های طرحهای تحقیقاتی ( بالغ بر ۴۵۴۰ عنوان)، گزارشها و اسناد غیرفارسی (بالغ بر ۳۸۰۰ عنوان)، پایان نامه های فارسی (بالغ بر ۱۴۰۰ عنوان)، پایان نامه های غیرفارسی( بالغ بر ۴۰ عنوان)، نقشه های توپوگرافی (بالغ بر ۲۴۰۰ عنوان سازماندهی شده و بیش از ۲۰۰۰ عنوان در دست سازماندهی) و مجموعه کتابهای الکترونیکی فارسی و غیرفارسی (بالغ بر ۱۶۰۰ عنوان سازماندهی شده و بیش از ۲۰۰۰ عنوان در دست سازماندهی) می باشد.
دسترسی به منابع موجود به استثنای منابع مرجع، به صورت سیستم قفسه باز و سیستم رده بندی منابع، براساس سیستم رده بندی کتابخانه کنگره امریکا (LC) Library of Congress Classification می باشد. منابع موجود در کتابخانه به زبانهای فارسی، انگلیسی، آلمانی، فرانسه، روسی، ترکی و … است.
همزمان با تجمیع مراکز آموزشی و تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و یکپارچهسازی فعالیتهای اطلاعرسانی، نرمافزار آذرسا به عنوان نرم افزار واحد برای همه کتابخانههای تابعه انتخاب گردید، که حاصل، تجمیع منابع کتابخانهای در فیپاک (فهرستگان یکپارچه پژوهشی آموزشی کشاورزی) به آدرس http://fipak.areeo.ac.ir میباشد. از مزایای این فهرستگان قابلیت جستجوی همه منابع کتابخانهای (مانند گزارشهای نهایی ، کتابها و …) موجود در کتابخانههای پژوهشی و آموزشی تابعه سازمان برای پژوهشگران حوزه کشاورزی و منابع طبیعی هم در داخل واحدها و هم خارج از آنها است

نام و نام خانوادگی :زهراسادات سجادی
تهران: کیلومتر ۵ آزادراه تهران-کرج، خروجی پیکانشهر، خ. سرو آزاد، بلوار باغ گیاهشناسی ملی ایران، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، کتابخانه و مرکز اسناد منابع طبیعی ایران
تلفن: ۶ – ۴۴۷۸۷۲۸۰-۰۲۱
داخلی ۵۶۲، ۲۳۶

گزارشات آماری
