خدمات اداره تجاری سازی و انتقال فناوری

Title

مشاوره تخصصی در حوزه زراعت چوب مشاوره تخصصی در حوزه گیاهان دارویی مشاوره تخصصی در حوزه زراعت چوب

خدمات موسسه در حوزه زراعت چوب

بخش تحقیقات صنوبر و درختان سریع الرشد در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور از سال ۱۳۶۷ با هدف توسعه زراعت چوب در کشور و بهبود عملکرد تولید چوب در واحد سطح تشکیل شده و تمرکز فعالیتهای این بخش تحقیقاتی بر روی جنبه های مختلف بنیادی و کاربردی گونه های سریع الرشد در استانهای مختلف کشور با شرایط اقلیمی متفاوت می باشد. در سالهای گذشته این موسسه با معرفی ارقام شناسنامه دار و پرمحصول صنوبر متناسب با شرایط اقلیمی کشور تحولی چشمگیر را در عرصه زراعت چوب در کشور ایجاد نموده است. از این رو، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، آمادگی خود را برای همکاری در موارد ذیل اعلام میدارد:

  1. تولید و ارائه قلمه صنوبر و درختان سریع الرشد از ارقام شناسنامه دار پرمحصول
  2. ارائه خدمات مشاوره ای و نظارت فنی در کلیه مراحل مختلف تولید

صنوبر

صنوبر با نام علمی .Populus Spp درختی است از تیره بید (Salicaceae) و شاخص‌ترین گونه‌ آن .Populus deltoids  Marsh است که گونه‌ای جنگلی محسوب نمی‌شود ولی به دلیل تند رشدی و چوب مناسب به فراوانی کاشته شده است.

با توسعه ارقام اصلاح شده گونه‌های تند رشد و دستیابی به  سطح بالاتری از میزان تولید چوب در هکتار، پایین آمدن زمان بهره‌برداری و بالا رفتن قیمت چوب، امکان رقابت زراعت چوب با برخی کشت‌ها مهیا شده است.  اهمیت توسعه زراعت چوب از آن جهت که درحال حاضر تولید سالانه یک هکتار از جنگل‌های درحال بهره‌برداری شمال کشور ۲٫۵ مترمکعب برآورد می‌شود (مجموع برداشت قانونی سالیانه حدود ۷۵۰ هزار مترمکعب) و میزان نیاز چوب مصرفی کشور (سالیانه حدود ۵ میلیون مترمکعب)، بیش از پیش بر آن افزوده می‌شود.

درصنوبرکاری‌ها چنانچه بخواهند از زمین‌های آن همچنان بهره‌برداری کنند، می‌توان تا چهار سالگی، انواع صیفی‌جات و مشابه آنها را در پای نهال‌ها کاشت که علاوه بر درآمدزایی، می‌تواند به افزایش رشد صنوبر نیز کمک نماید.

اصولا زراعت صنوبر و اکالیپتوس در اراضی لب شور و کم بازده نیز مقدور میباشد باتوجه به نیاز روز افزون به چوب منبع اصلی تامین چوب کشور برای کارخانجات عظیم چوب وکاغذ.نئوپان.تولید فیبر و کارگاهای چوب بری وسایر نیازهای صنعتی وابسته به چوب در شرایط فعلی بیشتر جنگلهای شمال کشور می باشد. این در حالیست که یک سوم از ۹/۱ میلیون هکتار جنگلهای شمال کشور را جنگلهای مخروبه و یا نیمه مخروبه و غیرقابل بهره برداری از نظر تولید چوب تشکیل میدهند.

توجیه اقتصادی کشت صنوبر

اکثر درختان، ده­ها سال زمان لازم است تا به مرحله برداشت چوب برسند که در مقایسه با عمر متوسط انسان، زمانی طولانی محسوب می‌شود. برای همین از دیرباز بشر به استفاده از گونه‌ها و روش‌هایی روی آورد که دوره برداشت را کوتاه‌تر کند و صنوبر یکی از مهم ترین گونه‌ها برای تحقق این هدف است. این گونه درختی به دلیل سازگاری زیاد و رشد سریع، برای رفع نیاز چوبی کشور مناسب است.

درآمد حاصل از صنوبر کاری بالاتر از کاشت درختان جنگلی است و میانگین برداشت چوب در پنج سال در هر هکتار بین ۲۰ تا ۲۵ متر مکعب است که ۱۵‌میلیون تومان ارزش اقتصادی دارد. مطابق تحقیقات به عمل آمده هزینه اولیه سالانه نگهداری هر هکتار از صنوبر کاری حدود یک میلیون تومان می‌باشد این میزان هزینه در سال‌های آینده می‌تواند به ۳۰۰هزار تومان در سال کاهش یابد که در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی هزینه صنوبر کاری بسیار اندک است.

مشاوره تخصصی در حوزه گیاهان دارویی

توجیه اقتصادی کاشت گیاهان دارویی

کشور ایران یکی از بکرترین و مستعدترین مناطق برای پرورش و تولید انواع گیاهان دارویی است. در گذشته از این ظرفیت طبیعی که کارکردی بهداشتی– درمانی دارد، بهره برداری چندانی نمی شد، اما طی ۱۰ سال گذشته کشت، پرورش و تولید اقلام دارویی، بهداشتی و آرایشی، مکمل های دارویی و خوراکی رشد چشمگیری داشته و شرکت های داروسازی به این سمت گرایش پیدا کرده اند.

 از طرفی تولید و تجارت گیاهان دارویی در سال های اخیر باتوجه به مزایای بسیاری که دارد رقم قابل ملاحظه ای را به خود اختصاص داده است، براساس گزارش ایرنا و بانک جهانی، بازار تولید و مصرف گیاهان دارویی جهان در ۳ دهه اخیر از کمتر از ۵ میلیارد دلار به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. این رقم تا سال ۲۰۵۰ میلادی به ۵۰۰میلیارد دلار خواهد رسید. این آمار گویای افق روشن گیاهان دارویی در صنعت داروسازی جهان است.

تنوع گونه‌های دارویی دارای ترکیبات ارزشمند، گیاهان دارای ارزش اقتصادی بالا مانند زعفران و گل محمدی، تنوع اقلیمی برای تولید انواع گونه‌های دارویی، نیروی انسانی و منابع انرژی ارزان از پتانسیل‌های مهم کشور جهت توسعه کشت و صنایع مرتبط با گیاهان دارویی است. 

توجیه اقتصادی کاشت گیاهان دارویی

خوشبختانه با گسترش روزافزون مصرف فرآورده های گیاهان دارویی و تمایل به استفاده از داروها با منشا گیاهی در جوامع جهانی و کشورهای توسعه یافته و از طرفی استفاده گسترده این محصول چه در صنعت داروسازی و چه در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی، باتوجه به قابلیت هایی در کشور وجود دارد فرصت مغتنمی است تا به بهترین نحو ممکن برای رشد تولید و صادرات محصول مذکور تلاش کرد و حضورخود را در بازارهای جهانی بیش از بیش افزایش داد. ازگشت سرمایه تولید گیاهان دارویی حداقل روی کاغذ قابل توجه است. به‌عنوان مثال یک هکتار به‌لیمو از سال دوم در چهار برداشت در حدود ۳/۵ تا ۴تن محصول تولید می‌کند که با توجه به قیمت هر تن آن‌که حدود ۷۵میلیون تومان است، حدودا ۳۰۰میلیون تومان نصیب تولیدکننده می‌شود. 

خدمات موسسه در حوزه گیاهان دارویی

بخش گیاهان دارویی و محصولات فرعی از سال ۱۳۶۸ فعالیت خود را به منظور اهتمام به مدیریت دانش در زمینه گیاهان دارویی، استفاده بهینه از توان علمی و تحقیقاتی داخلی و خارجی در حوزه گیاهان دارویی؛ استفاده حداکثری و اصولی از طبیعت و فراورده‌ها و محصولات فرعی جنگل و مرتع، در راستای سلامت انسان و رفاه اجتماعی شروع کرده، به طوری که ضمن انجام ده­ها پروژه و طرح تحقیقاتی، در همکاری با دانشگاه­های کشور به امر تربیت نیروی متخصص در قالب اجرای پروژه­های دانشجویی کمک شایان توجهی نموده است. در حال حاضر نیز این بخش ضمن انجام تحقیقات بنیادی و کاربردی معمول تلاش دارد در قالب اجرای طرح های خاص به بر طرف­سازی معضلات بخش صنعت نیز کمک نماید. 

این بخش از اجرای تحقیقات مشترک با کلیه دستگاه­­ها و نهادهای آموزشی و پژوهشی استقبال کرده و همچنین آمادگی دارد تا تجربیات چندین ساله خود را در زمینه­ های مختلف تحقیقاتی در اختیار علاقمندان قرار دهد. از این رو، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، آمادگی خود را برای همکاری در موارد ذیل اعلام میدارد:

  • تولید بذر و نهال گیاهان دارویی
  • کشت و فراوری گیاهان دارویی
  • تولید عرقیات و اسانسهای گیاهی
  • ارائه خدمات مشاوره ای و نظارت فنی در کلیه مراحل مختلف تولید
  • مشاوره و آموزش در جهت رفع نیازها و مشکلات واحدهای صنعتی در کلیه مراحل تولید
  • به اشتراک گذاری نتایج طرحهای تحقیقاتی انجام شده