به اطلاع علاقمندان به منابع طبیعی و محیط زیست میرساند شماره جدید نشریه “طبیعت ایران” (دو ماهنامه فروردین و اردیبهشت 1402) منتشر و در سایت نشریه در دسترس است.
شماره جاری: دوره 8، شماره 1 – شماره پیاپی 38، فروردین و اردیبهشت 1402
در این شماره از نشریه طبیعت ایران در بخش دیدگاهها، مقالاتی با عناوین زیر را میخوانید:
1- دیپلماسی گردوغبار در حل مسئله هیرمند و هامونهای سیستان
2- ارزیابی اولیه اندازهگیری و پایش پوشش گیاهی رویشگاههای شور
3- روند تغییرات آفات و بیماریهای رویشگاههای صنوبر و بید در استان همدان
بخش نامههای علمی، این شماره نشریه شامل مطالب زیر میباشد:
1- کشت مخلوط و تککشتی یونجه و علفگندمی تاجدارAgropyron cristatum) ) در شرایط دیم پنج منطقه آبوهوایی ایران
2- کارایی اسانس گیاهان دارویی و معطر بومی ایران در تهیه داروهای ضدمیکروبی
3- تله های فرمونی و نوری، ابزار مناسب برای ردیابی و کنترل شبپره شمشاد
4- لزوم ارزیابی و پایش گیاهان بیگانه در ایران
گفتگوهای چالشی
جناب آقای دکتر احمد رحمانی گفتگوی چالشی این شماره نشریه طبیعت ایران را با موضوع “تأمین نهادهها، امکانات و شرایط لازم برای احیا و توسعه جنگلها و طرح کاشت یک میلیارد نهال” با جناب آقایان دکتر وحید اعتماد، رضا احمدی، کامران پورمقدم، کامبیز اسپهبدی، مهدی پورهاشمی و مهندس ابراهیمیرستاقی برگزار نمود.
نگاهی به طبیعت ایران
در این بخش ” کوه کلّار، خانهای برای زیستمندان منحصربهفرد در قلب زاگرس: گزینهای ایده آل برای یک پارک ملی در مناطق آلپی ” معرفی شده است.
استان چهارمحال و بختیاری از نواحی غنی و متنوع ازنظر گیاهی، جانوری و آبوهوایی است. بومنظامهای مختلفی از جنگل، تالاب، رودخانه، مرغزار و نواحی آلپی را میتوان در این استان کوچک یافت. کوه کلّار، سومین قله بلند این استان است. موقعیت ویژه جغرافیایی این کوه سبب شده است تا از دیرباز پژوهشگران تنوع زیستی و گردشگران زیادی به سوی آن جلب شوند. زندگی و بقای گیاهان، حیوانات و معیشت عده زیادی از مردم به این کوه وابسته است. درههای متعدد، آبشارها، چشمهها، تالابها، ارتفاعات مختلف و سازندهای مختلف زمینشناسی سبب ایجاد تنوع بسیار در گونههای گیاهی زیستگاههای مختلف این کوه شده است. بخش زیادی از گونههای گیاهی انحصاری ایران در نواحی آلپی و نیمهآلپی قرار دارند که متأسفانه در ایران بهندرت محافظت میشوند. این کوه با داشتن نواحی آلپی و غنای گونهای فراوان، گزینهای مناسب برای یک منطقه محافظتشده آلپی است. این کوه خانه گونههای مختلف است که برخی از آنها مانند Hedysarum plumosum Boiss. & Hausskn.، Clinopodium kallaricum (Jamzad) Bordbar و Dionysia bachtiarica Bornm. & Alex. تنها از این کوه گزارش شدهاند. همچنین، یکی از سکونتگاههای مهم خرس قهوهای و سایر پستانداران بزرگچثه ایران است. چرای بیرویه، برداشت گیاهان، شکار و تغییر کاربری زمین از مهمترین عواملی هستند که بومسازگانهای این منطقه کوهستانی را بهطور جدی تهدید میکنند. ضروری است با انجام اقدامات لازم و افزایش آگاهی عمومی از این کوه حفاظت شود.
ستونها
1- تغییر اقلیم و ریز اقلیم های شهری
2- تحقیقات گیاهان دارویی و رویکردهای مورد انتظار در کشور
دانشمندان ایرانی
سرکار خانم دکتر پریسا پناهی در معرفی دانشمندان ایرانی این شماره طبیعت ایران به معرفی “زندگینامه استاد زیبا جمزاد، پیشکسوت علم گیاهشناسی ایران” میپردازد.
معرفی گونههای گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران
جایگاه حفاظتی گونه مهرگیاه Mandragora autumnalis در ایران
مقالات منتشر شده در بخش “اخبار علمی و تحلیلی”
1- آبوهوای آینده ما تا حدی به میکروبهای خاک بستگی دارد، آنها چگونه تحت تأثیر تغییرات آبوهوایی قرار میگیرند؟
2- چگونه تغییر در یک تکژن منجر به ایجاد گونه جدیدی از گل میمون شد
3- محققان موفق به کشف آستانهای شدند که سبب پاسخ جنگلها به خشکسالی میشود
نقد کتاب
نقد و بررسی کتاب تکنولوژی تولید تختهفیبر توسط آقایان دکتر سعید مهدوی و بهنام غلامپور
و در ادامه، “تصاویری از زیبایی های باغ گیاهشناسی ملی ایران و طبیعت زیبای ایران” را به شما تقدیم کردهایم.
نشریه “طبیعت ایران” بهمنظور توسعه دیدگاهها و دانش سیاستمداران، سیاستسازان، پژوهشگران، اساتید، دانشجویان، کارشناسان، بهرهبرداران و سایر علاقمندان به منابع طبیعی ایران از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه شماره ۹۴/۲۴۷۷۹ در تاریخ ۱۳۹۴/۱۱/۱۰ مجوز نشر دریافت کرده است. این نشریه متمایز از سایر نشریات علمی کشور است و در دوازده بخش بهشرح زیر مقالات و مطالب را چاپ خواهد کرد:
سخن سردبیر Editorial، دیدگاهها Scientific Views، نامههای علمیScientific Letters، اخبار علمی و تحلیلی Scientific News، نگاهی به طبیعت ایران Overlooking Iranian Nature، گفتگوهای چالشی Challenging Talks، تصاویری از طبیعت ایران Photos of Iran Nature، معرفی گونههای گیاهی نادر و در معرض انقراض ایرانRare and Endangered Plant Species of Iran، ستونها Columns، نقد کتاب Book Review، دانشمندان ایرانی Iranian Scientists