در راستای اجرای سیاستهای راهبردی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور عملیات اجرایی پایش جنگلهای کشور در قالب سه پروژه تحقیقاتی ملی در مناطق رویشی هیرکانی و ارسباران، زاگرس و صحارا- سندی در ۱۷ استان کشور و با همکاری مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استانی آغاز شد.
به گفته مهندس میرآخورلو مجری ملی پروژههای مذکور، عملیات اجرایی پایش جنگلهای هیرکانی و ارسباران از مهرماه ۱۳۹۶ آغاز شده و پایش رویشگاههای زاگرس و صحارا – سندی (رویشگاههای جنگلی محدوده خلیج فارس و دریای عمان) از ابتدای سال ۹۷ اجرایی خواهد شد. هدف اصلی این تحقیق پهنهبندی پارامترهای کمی پراکنش، انبوهی، تغییر کاربری اراضی عرصههای جنگلی میباشد که با تکرار آن در سریهای زمانی ۵ ساله، ارزیابیهای کمی را بهمنظور پایش تغییرات محدودههای جنگلی، تراکم و کاربری اراضی در دورههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت بهعمل میآورد. در این سلسله پژوهشها، با استفاده از تصاویر ماهواره Sentinel2 و اطلاعات میدانی اقدام به تهیه نقشههای موضوعی پهنهبندی عرصههای با پوشش جنگلی در رویشگاههای کشور میگردد و فاکتورهای مساحت، انبوهی جنگل، نوع کاربری اراضی، پراکنش و موقعیت آنها در محدوده استانهای مورد مطالعه و قسمتهایی از استانهای همجوار مشخص خواهد شد. برای رسیدن به نتایج مذکور بعد از انجام پردازشهای اولیه روی دادههای ماهوارهای اقدام به تهیه نقشههای موضوعی (کاربری و انبوهی جنگل) اولیه شده و سپس محدودههای مشکوک به خطای نقشهها در طبیعت کنترل و اصلاحات لازم اعمال میشود. در مرحله بعد با استفاده از دادههای میدانی تصاویر مجددا طبقهبندی و نقشه نهایی استخراج میگردد. برای ارزیابی صحت نقشههای استخراج شده، نمونه برداری زمینی با روش نمونهبرداری دو مرحلهای (Two Stage Sampling) که برای نمونهبرداری در عرصههای وسیع مناسب است، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
نتایج بهدست آمده از این پروژهها میتواند بهصورت اطلاعات پایه، بههنگام و مستند بهعنوان مبنا و بستر مناسب و دقیق برای مقایسه و ارزیابیهای تحقیقاتی در رویشگاههای جنگلی موصوف مورد استفاده قرار گرفته و اطلاعات لازم از شرایط فعلی و روند تغییرات جنگلهای کشور را بهمنظور استفاده در برنامهریزیهای لازم برای حفاظت و احیاء این جنگلها در اختیار متولیان امر قرار دهد.