به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در مورخ 1401/12/07در محل سالن ساختمان اداری، سومین جلسه کمیته علمی ستاد نهضت مردمی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال با حضور دکتر علیزاده، رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور و رئیس کمیته؛ دکتر رضا احمدی، مجری طرح نهضت جهادی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال در کشور؛ دکتر نیک کامی، رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری؛ معاون و روسای بخش های تحقیقاتی و برخی از اعضای هیئت علمی، نمایندگانی از اعضاء هیئت علمی دانشگاه های کشور ، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، انجمن مرتع داری ایران و انجمن علمی سازگاری با کم آبی و خشکسالی به صورت حضوری و وبیناری و با دستو جلسه بررسی پیشنهاد ستاد نهضت مردمی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال در زمینه امکان استفاده از پهپاد در بذرپاشی مراتع و دیمزارهای کمبازده برگزار گردید.
در ابتدای جلسه، دکتر علیزاده ضمن خوشامدگویی به شرکتکنندگان در جلسه، اشاره مختصری به موضوعات مطرح شده در جلسات ستادی در حضور وزیر محترم جهاد کشاورزی به ویژه آخرین جلسه ستادی داشتند مبنی بر تاکید وزیر محترم روی بذرپاشی با پهپاد که از سوی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تامین بذر آن در سطح وسیع تقبل شده و آقای دکتر ابراهیمی، شرکت های دانش بنیان فعال در این حوزه و با هزینه بخش خصوصی را وارد عمل خواهند کرد. ایشان ادامه دادند دغدغه هایی بر این طرح متصور است از جمله: چه بذری؟ با چه تیماری؟ با چه اقدامات تکمیلی روی زمین؟ چه میزان منجر به جوانه زنی و نهایتا غنی سازی مراتع می شود؟ ایشان اظهار داشتند کمیته علمی می بایست نحوه و فرایند امور را رصد کند تا مانع اتلاف احتمالی هزینه های دولتی و یا بخش خصوصی گردد. ایشان ادامه دادند گزارشات امیدوار کننده ای از استفاده پهپادها و گزارشات ناامیدکننده ای نیز در این زمینه وجود دارد (به دلیل زمان نامناسب، تیمار نامناسب، بذر نامناسب و…) لذا در آخرین جلسه ستادی پیشنهاد دادم این موسسه با همکاری سازمان منابع طبیعی و سایر اعضا کمیته علمی، پس از بررسی ابعاد قضیه در قالب چند سطح پایلوت در کشور در مدت یکساله و پس از احصاء تیمارهای موفق، توصیه نهایی را به جلسه ستادی پیشنهاد دهد.
در ادامه جلسه، دو گزارش از مباحث تئوریک استفاده از پهپاد در بذر پاشی در کشاورزی و جنگل همچنین نتایج چند پژوهش مرتبط توسط همکاران هیئت علمی بخش تحقیقات مرتع ارائه گردید.
در این جلسه آقای دکتر نیککامی، ضمن تشکر از دو گزارش ارائه شده، اظهار داشتند نحوه کاشت، اصل نیست. بلکه آنچه اهمیت دارد، ایجاد شرایط احیا است. لذا اگر شرایط قرق رعایت نشود، گیاه مستقر نخواهد شد و طرح محکوم به شکست است. ضمن اینکه توجه به موضوع بارش ها و اقلیم شناسی، بسیار حائز اهمیت است. ایشان بر استفاده از فناوری های نوین و مفاهیم علمی برای کمک به اجرای طرح تاکید نمودند.
در این جلسه دکترابراهیمی، ضمن اشاره به ضرورت استفاده حداکثری از فرصت پیش آمده در جهت منافع منابع طبیعی کشور، اظهار داشتند باید از امکانات تجربه شده و تجربه نشده استفاده نمود و لازم است در حوزه درختکاری هم، از امکانات شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه پهپادها استفاده نماییم.
در ادامه، دکتر پورهاشمی ضمن اشاره به تجربیات ارزشمند استفاده از پهپاد در پژوهش های بخش تحقیقات جنگل موسسه، پیشنهاد دادند موضوع احیای مراتع در خارج از کمیته علمی فعلی مورد بحث قرار گیرد و تمرکز کمیته بر احیا و توسعه جنگل باشد. در همین راستا دکتر ثاقب طالبی یادآور شدند نباید موضوع احیا و توسعه جنگل را با موضوع احیای مراتع، ترکیب نمود.
در این جلسه دکتراحمدی ضمن تشکر از حضور اعضاء کمیته، اظهار داشتند سطوح، نقشه ها، محوطه های بذر گیری و گونه های گیاهی مناسب، احصا شده و لازم است کمیته علمی با توجه به محدودیت زمانی، کمک نماید تا روش کاشت به خصوص با کمک فناوری های نوین مثل پهپادها در این طرح مشخص گردد. ایشان ادامه دادند سطح 3.6 میلیون هکتار در طرح احیا و توسعه جنگل موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور احصا شده و همین سطح نیز در سازمان منابع طبیعی طی ده سال و با بررسی جامع، به دست آمده است. در ادامه، سایر اعضاء محترم، دیدگاه ها و نکته نظرات مد نظر خود را مطرح نمودند و در پایان جلسه، دکتر علیزاده اظهار داشتند در حال حاضر نظر کمیته علمی، بذرپاشی با پهپاد فقط در سطح پایلوت (در هر منطقه رویشی) می باشد و این موسسه، روش و چگونگی پاشش بذر را بررسی و با توجه به نتیجه اخذ شده، بهترین تیمار را برای اجرا توصیه خواهد نمود