بازدید خبرنگار روزنامه اطلاعات از موزه حشرات باغ گیاه‌شناسی ملی ایران و مصاحبه با مسئول موزه، دکتر سمیرا فراهانی، عضو محترم هیئت علمی بخش حمایت و حفاظت

Views: 38 View

طی بازدید خبرنگار روزنامه اطلاعات از موزه حشرات باغ گیاه‌شناسی ملی ایران، واقع در بخش تحقیقات حفاظت و حمایت، در تاریخ 11 آذر 1403، مسئول موزه، دکتر سمیرا فراهانی، توضیحاتی پیرامون موزه حشرات ارائه کردند.

دکتر فراهانی در معرفی موزه گفتند: موزه نمایشی حشرات باغ گیاه‌شناسی ملی ایران با بیش از 3500 نمونه حشره و پروانه از ایران و سایر قاره‌های جهان، یکی از موزه‌های بزرگ و جذاب ایران است. نمونه‌های غیربومی در زمان تاسیس موزه و با بررسی گونه‌های نمایشی در سایر موزه‌های دنیا، خریداری و برخی تبادل شدند و برخی از نمونه‌ها نیز از سایر موزه‌های دنیا هدیه شدند.

در ادامه ایشان به وجه تمایز این موزه نسبت به سایر موزه‌های حشرات در ایران اشاره و دلیل این برتری را نمونه‌های تایید شده این موزه عنوان کردند به نحوی که همه نمونه‌ها، نام علمی تایید شده دارند و نمونه‌هایی که نام علمی مشخصی نداشتند نیز از متخصصان و کارشناسان این حوزه جهت شناسایی و نامگذاری علمی کمک گرفته شده است.

از سال 1370 طرح های متعددی در رابطه با شناخت تنوع زیستی جنگل ها و مراتع کشور انجام شد که ماحصل آن گردآوری نمونه‌هایی از راسته‌های مختلف حشرات در موزه و امکان مطالعه و تحقیقات دانشجویان و متخصصان این حوزه از سراسر دنیا ایجاد شد. در سال 1396 به دستور ریاست وقت موسسه و با توجه به داشتن زیرساخت‌ها و همچنین پتانسیل بخش، تصمیم به تاسیس موزه نمایشی حشرات در باغ گیاه‌شناسی ملی ایران گرفته شد. این موزه سرانجام با تلاش محققان بخش تحقیقات حمایت و حفاظت در سال 1397 جهت بازدید عموم افتتاح شد.

 موزه حشرات و پروانه‌ها، تا به امروز پذیرای طیف‌های مختلف جامعه اعم از دانش‌آموزان، دانشجویان و علاقه‌مندان به دنیای حشرات بوده است که در صورت هماهنگی قبلی گروه‌ها،‌ راهنمای موزه توضیحات لازم درباره مجموعه را ارائه و به سوالات بازدیدکنندگان پاسخ خواهند داد. وی خاطر نشان کرد: این موزه علاوه بر جاذبه‌های بصری، از نظر آموزشی و فرهنگ‌سازی نیز کاربرد دارد و مکانی برای ارتقاء سطح آگاهی، دانش و فرهنگ زیست‌محیطی مردم به خصوص کودکان و نوجوانان است تا با انواع حشرات سراسر دنیا و سودمندی آنان برای طبیعت آشنا شوند. نمونه بارز این حشرات مفید، زنبور عسل است که در گرده‌افشانی نقش مهمی در طبیعت ایفا می‌کند و حیات وابسته به این حشرات است. نکته مهم این است که تمام حشرات آفت نیستند. بیش از یک میلیون گونه حشره در دنیا شناسایی شده است که فقط تعداد کمی از آنها آفت محسوب می‌شوند و آن هم غالباً به دلیل دستکاری بشر در طبیعت اتفاق افتاده است. باید توجه داشت بسیاری از حشرات، نقش مهمی در کنترل بیولوژیک آفات دارند به عنوان مثال کفشدوزک‌ها که دشمن طبیعی شته‌ها هستند و از آنان تغذیه می‌کنند و می‌توانند جمعیت شته‌ها را پایین نگه داشته و کنترل کنند.

و کلام آخر، با بازدید از موزه حشرات و پروانه‌های باغ گیاه‌شناسی ملی ایران، بدون سفر به نقاط مختلف جنگل‌های تروپیکال، اروپایی و آمریکایی، می‌توان زیباترین و بزرگترین پروانه‌ها و حشرات اتاله شده دنیا را از نزدیک مشاهده کرد.

Category Department news Support and protection news and updates
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Login to the site