- معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستان کل کشور در بازدید از گودبرداریهای اخیر در ضلع شمالی باغ گیاهشناسی ملی ایران گفت: یکی از مصوباتی که حضرت آیت الله رئیسی، رئیس جمهور شهید در خرداد سال گذشته داشتند این بود که این برج سازی باید متوقف شود و حقوق اعضایی که در این پروژه حضور دارند نیز، در یک جانمایی مناسب، تأمین شود.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در تاریخ 15 مهر 1403، غلامعباس ترکی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستان کل کشور، با حضور در باغ گیاهشناسی ملی ایران، از آخرین وضعیت بلندمرتبهسازیها در ضلع شمالی این باغ بازدید بهعمل آورد. وی در این بازدید، ضمن اعلام اهتمام دادستانی مبنی بر رعایت قانون در رابطه با مصوبه دولت شهید رئیسی مبنیبر غیرقانونی بودن ساخت و ساز در حریم باغ گیاهشناسی ملی ایران، بر رعایت حقوق سهامداران و مالکان این پروژه مبنی بر واگذاری زمین معوض و جانمایی مناسب تأکید کرد.
معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستان کل کشور در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران گفت: “ما امروز به درخواست مسئولان وزارت جهاد کشاورزی از مجموعه باغ گیاهشناسی ملی و ضلع شمالی آن بازدید داشتیم. در گذشته، با توجه به بررسیهایی که صورت گرفته بود، احداثات در ضلع شمالی باغ، غیرقانونی اعلام شده بود. یعنی احداث برج های در حدود چهل طبقه، با توجه به این که منابع حیاتی مثل آب، خاک، هوا و تنوع زیستی را در باغ گیاهشناسی به مخاطره می اندازد و باغ گیاهشناسی نیز از حدود هشت هزار گونه گیاهی در کشور، بیش از چهار هزار گونه را در خود نگهداری میکند و حفظ این باغ برای حفظ محیط زیست کشور و تأمین هوای سالم برای پایتخت و سایر منابع حیاتی پایتخت، نیز بسیار حائز اهمیت است”.
ترکی ضمن اشاره به تصمیمات قبلی برای توقف این پروژه اظهار داشت:”در گذشته، این تصمیم گرفته شد که این احداثات متوقف شود. مراجع مختلفی هم که ما استعلام کردیم احداث این میزان برجسازی گسترده را خلاف قانون و خلاف مقررات معماری اعلام کردند، و پروانههای صادره از شهرداری هم دارای اشکالاتی بوده است که در مجموع، موضوع، با درخواست دادستانی به دولت ارجاع شد و یکی از مصوباتی که حضرت آیتالله رئیسی، رئیس جمهور شهید در خرداد ماه سال گذشته داشتند این بود که این برج سازی باید متوقف شود و حقوق اعضایی که در این پروژه حضور دارند نیز یک جانمایی مناسب برای تأمین حقوق این افراد صورت گیرد”.
وی درخصوص گودبرداریهایی که درحال انجام است افزود:”درحال حاضر آن چند برج که درحال ساخت بود متوقف شده، ولی باید دید این خاکبرداری که الان مشاهده میکنیم با ارجاع به نظر کارشناسان، آیا در محدوده حریم باغ است یا خیر و اگر بود باید مصوبه دولت در این زمینه رعایت شود”.
معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستان کل کشور ادامه داد: “یکی از موضوعاتی که ما دنبال میکنیم این است که با توجه به این که افرادی اینجا ذینفع هستند و سهامی تهیه کردهاند و باید پیگیری کنیم با جانمایی مناسب، حق آنها نیز تأمین شود. مهمترین مبنا برای حفظ حقوق باغ و سهامداران پروژه، دستور ریاست محترم جمهور است که بر این اساس ما هم باید باغ گیاهشناسی ملی را حفظ کنیم و از طرفی هم باید با همکاری وزارت راه و وزارت جهاد کشاورزی، با جانمایی مناسب، زمین معوض اختصاص داده شود و تراکم هم که مغایر با قوانین حریم و مغایر با قوانین ساخت و ساز شهری نباشد داده شود تا این عزیزان هم به حق خودشان برسند”.
وی تأکید کرد: “ما به عنوان مدعیالعموم و پیگیریکننده حق عامه، هر دو حق را به موازات هم پیش میبریم و با قاطعیت جلوی هرگونه برجسازی در این محدوده گرفته خواهد شد”.
ترکی در انتهای سخنان خود تصریح کرد: “برجهایی که در حال احداث بود در چند ماه اخیر با پیگیریهای انجام شده و دستور رئیس جمهور شهید و دستور قضایی متوقف شده است. درحال حاضر هیچ اقدام عمرانی و فعالیتی نباید صورت گیرد. در خصوص گودبرداری اخیر، نیازمند بررسی است طبعا اگر مشمول آن ممنوعیت قانونی شود، جلوی آن هم گرفته میشود”.
بعد از بازدید از محل پروژه، نشست مشترکی با حضور غلامعباس ترکی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستان کل کشور؛ خیام نکویی، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی؛ علی علیزاده، رئیس مؤسسه؛ نمایندگان وزارت راه و شهرسازی، شهرداری منطقه 22 تهران و دادستانی استان تهران، درخصوص آخرین وضعیت ساخت و ساز بنیاد تعاون ارتش در شمال باغ گیاهشناسی ملی ایران (در پهنه D) در سالن اداری-مالی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور برگزار شد.
در این نشست، پس از بحث و تبادل نظر حاضرین، تصمیمات زیر برای اجرا و پیگیری به تصویب رسید:
1- “در بازدید میدانی انجام شده مشاهده شد که ساخت و سازهای برج ها در حال احداث در ضلع شمالی باغ، متوقف میباشد که لازم است شهرداری بر تداوم توقف و جلوگیری از هرگونه ساخت و ساز نظارت نماید همچنین، شهردار محترم درخصوص گودبرداری اخیر، بررسی نمایند و اگر گودبرداری مغایر ضوابط حریم است جلوی هرگونه اقدام و عملیات اجرایی گرفته و نتیجه اعلام شود.”
2- “درخصوص قطعه 4.5 هکتاری واقع در شمال شرقی باغ گیاهشناسی ملی ایران، صرف نظر از اینکه در حریم باغ گیاهشناسی قرار گرفته است، مقرر شد با توجه به درختکاری انجام گرفته در زمین مذکور و با توجه به قانون هوای پاک، الزامات قانونی، لطمات جبران ناپذیر به باغ گیاهشناسی و حفاظت از سلامتی شهر، شرایط واگذاری برای مسکن سازی ندارد.”
3- “با درنظر گرفتن پروانه های قطعی صادر شده توسط شهرداری برای این پهنه موضوع برج سازی در ضلع شمالی باغ گیاهشناسی ملی ایران، میزان واحدها و پروانه های صادره برای واحدهای مسکونی و میزان تراکم آن به طور قطعی مشخص و مبنای اتخاذ تصمیم در کمیسیون ماده 5 و سایر موارد ذیربط برای حفظ حقوق اعضاء قرار می گیرد. توجه لازم درخصوص عدم ایجاد تعهد مازاد برای مدیریت شهری، دستگاههای متولی و کمیسیون های ذیربط معمول گردد.”
4- “پهنه S با توجه به کاربری خدماتی آن (اداری، تجاری و خدمات) که پروانه آن صادر شده است، درصورت درخواست تعاونی با رعایت ترتیبات قانونی با همکاری دستگاههای ذیربط (شهرداری، کمیسیون های ذیربط) موضوع مطرح و در حدود قانون درخصوص انتقال ساخت و سازهای این پهنه به آن مجموعه، مساعدت لازم برای حل مشکل اعضای تعاونی به عمل آید.”
5- “با توجه به دستور رئیس جمهور محترم شهید (به شماره 11463/م به تاریخ 1403/03/12) مبنی بر ” باغ گیاهشناسی ملی ایران نباید به خاطر مسکنسازی از بین برود در مکان دیگری زمین مناسب جبران گردد”، مراتب به نحو مقتضی از سوی وزارت راه و شهرسازی، وزارت جهاد کشاورزی و دادستانی به دولت اعلام تا درخصوص تسریع در اجرا و کیفیت اجرایی شدن آن تدابیر لازم اتخاذ شود.”
گفتنی است: گزارش خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از این رویداد، از شبکه تهران و در برنامه “اخبار شبکه تهران” ، ساعت 18 پانزدهم مهر 1403، پخش شد.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کلیک کنید.