كودهاي زيستي و کاربرد آنها در جنگل

Views: 132 View
نمای جنگل

مریم تیموری

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات جنگل، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

 

برای حفاظت و توسعه جنگل­‌ها، وجود خاك سالم و مرغوب اهميت زيادي دارد. در خاك سالم، تركيب مناسبی از مواد آلي و معدنی وجود دارد، اما در بسیاری از خاک­‌ها، به‌ویژه خاک‌های مناطق تخریب­شده و در معرض تنش­‌های محیطی،‌ مشکل کمبود نیتروژن و عدم در دسترس بودن فسفر وجود دارد. بنابراین، برای جبران کمبود مواد غذایی از کودهای شیمیایی استفاده می‌­شود. کاربرد کودها بدون توجه به شرایط آب و هوایی و نیز وضعیت تغذیه­ای خاک، بر اکوسیستم خاک اثر گذاشته و علاوه بر از بين رفتن میکروفلور و میکروفون مفید خاك،‌ باعث بروز خسارات جبران­‌ناپذیر محیط‌زیستی، بهداشتی و اقتصادی می­‌شود. کاربرد کودهاي شیمیایی ازته به‌دلیل پایداری آنها در طبیعت، باعث آلودگی آب و خاك شده و از این طریق باعث ایجاد بیماري­‌هاي مختلف از قبیل سرطان در انسان می­شود. همانند سایر خاک‌ها،‌ خاک­های مناطق جنگلی نیز از کمبود مواد غذایی رنج می­برند. علاوه ‌بر اثرات زیان‌بار مذکور برای کودهای شیمیایی، در بیشتر موارد کوددهی مناطق جنگلی به‌دلایل مختلف ازجمله عدم دسترسی، به‌راحتی امکان‌پذیر نیست. این امر باعث شده که استفاده از مایه تلقیح­‌های میکروبی بومی هر منطقه، جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی به‌منظور رشد، توسعه و   زنده‌مانی بهتر گونه­‌های درختی باشد

در محیط­‌های طبیعی، رشد و تولید گیاهان به کمیت و تعادل آب، مواد معدنی، هوا، نور، گرما و نیز اثرات مثبت و منفی میکروارگانیسم­‌های ریزوسفر بستگی دارد. ریزوباکترهای محرک رشد (Plant growth promoting Rhizobacteria) به‌شکل طبیعی در خاک وجود داشته و قادر به بهبود رشد و سلامت گیاهان هستند. این باکتری­‌ها به‌طور عمده در ریزوسفر (بخشی از خاک که تحت تأثیر ریشه گیاه و ترشحات آن قرار دارد) یافت می­‌شوند. براساس واکنش متقابل آنها با گیاهان، ریزوباکترهای محرک رشد به دو گروه همزیست (که درون گیاه زندگی می­‌کنند) و آزاد (که بیرون سلول­های گیاهی زندگی می­‌کنند) تقسیم‌بندی می­‌شوند. برخی از آن­ها قادرند در گیاهان ساختارهای اختصاصی تشکیل دهند. از شناخته‌شده­‌ترین انواع باکتری‌های همزیست می­توان ریزوبیوم­‌ها را نام برد که با گیاهان خانواده لگومینوز رابطه همزیستی ایجاد می­‌کنند.

از ریزوباکترهای محرک رشد در سطح جهانی به‌عنوان کود زیستی استفاده می­‌شود. کاربرد آن­ها باعث افزایش بازده و درنتیجه توسعه پایدار جنگل می­‌شوند. كودهاي زيستي از ميكروارگانيسم‌­های زنده مختلف مانند باكتري­ها، قارچ‌­ها و جلبك­‌ها و یا فرآورده‌های آن­ها، به‌تنهايي و يا همراه با يكديگر تشکیل شده‌اند که باعث بهبود شرایط تغذیه‌­ای و درنهایت افزایش رشد و بازدهی گیاهان می­‌شوند. بهبود شرایط تغذیه­‌ای از طریق تأمین و یا افزایش در دسترس بودن مواد غذایی برای گیاهان انجام می­‌گیرد. این تعریف از کود زیستی فقط محدود به انواعی از باکتری­‌ها است که باعث تسهیل دسترسی گیاهان به مواد غذایی می‌­شوند، اما باکتری­‌های دیگری نیز وجود دارند که قادرند با مکانیسم­‌های دیگر مانند تولید هورمون گیاهی، کاهش تنش­‌های محیطی و ممانعت از رشد عوامل بیماریزای گیاهی به رشد درختان کمک کنند (شکل 1).

مکانیسم های افزایش رشد

شکل 1- تصویر شماتیک از مکانیسم عملکرد ریزوباکترهای افزایش دهنده رشد

 

استفاده از کودهای زیستی در طی 30 سال گذشته، افزایش چشمگیری پیدا کرده است. یکی از دلایل افزایش استفاده از این کودها، توجه افکار عمومی به آلودگی­‌های محیط‌ زیستی ناشی از مصرف کودهای شیمیایی و کاهش هزینه­‌های تولید است. استفاده از ریزوباکترهای مفید بخشی از سیستم مدیریتی برای رسیدن به توسعه پایدار است. اگرچه به‌طور عمده از کودهای زیستی برای افزایش رشد محصولات کشاورزی استفاده می­‌شود، اما موارد استفاده متعددی از ریزوباکترهای محرک رشد در جنگل نیز وجود دارد. از ریزوباکترهای محرک رشد برای بهبود رشد و کاهش شوک حاصل از انتقال نهال­‌ها به عرصه استفاده می‌­شود. در موارد متعددی، اثرات مثبت تلقیح ریزوباکترهای محرک رشد (کودهای زیستی) در بهبود رشد و زنده­‌مانی، افزایش وزن خشک،‌ افزایش رشد طولی و قطری نهال­‌ها و کاهش بیماریزایی توسط قارچ‌­های بیماریزا در مقایسه با نهال­‌های شاهد گزارش شده است.

با وجود امکان استفاده از مایه­ تلقیح­ میکروبی برای بهبود رشد گونه­‌های جنگلی، اطلاعات موجود در زمینه چگونگی تأثیر عواملی مانند نوع خاک، رطوبت خاک و اسیدیته خاک بر تعامل بین مایه ­تلقیح میکروبی کامل نیست. به‌علاوه باید واکنش متقابل بین مایه ­تلقیح­ میکروبی و قارچ‌های میکوریزی و سایر موجودات زنده خاک بررسی شود. با افزایش دانش در زمینه میکروفلور خاک، می­‌توان از آنها در توسعه پایدار جنگل استفاده کرد. استفاده از کودهای شیمیایی و آفت­ک‌ش­ها در جنگل­‌های صنعتی برای افزایش رشد درختان جنگلی به‌منظور تأمین نیازهای روزافزون انسان امروزی کاربرد زیادی دارد. تولید کودهای شیمیایی حدود یک درصد از کل انرژی جهان را مصرف می­‌کند، اما کارایی آن­ها حدود 60 تا 70 درصد است. در عین حال این کودها اثرات منفی بر سلامت انسان از طریق ورود در چرخه‌های غذایی و محیط زیست دارد . به‌علاوه  منجر به تخریب زمین و کاهش تنوع زیستی می­‌شود که تبعات اقتصادی- اجتماعی فراوانی را به‌دنبال خواهد داشت. افزایش کاربرد ریزوباکترهای افزایش‌دهنده رشد گیاهان یکی از راه‌حل­‎‌های احتمالی برای برآورده کردن نیازهای بشری و به حداقل رساندن آسیب به محیط‌‌‌ زیست است. در بیشتر کشورها، سیاست­‌هایی برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی وضع و اجرا می‌­شود. تجاری‌سازی و کاربرد کودهای زیستی سال به سال در حال افزایش است، با این وجود هنوز مصرف آنها بسیار کمتر از کودهای شیمیایی است. مهم­ترین عاملی که می­‌تواند مصرف کودهای زیستی را افزایش دهد، تقاضا است. هنوز افراد زیادی در استفاده از فن‌آوری‌های جدید و کارایی کودهای زیستی مردد هستند. بنابراین، لازم است قوانین و سیاست‌­هایی توسط دولت­‌ها و نیز سازمان­‌های بین­‌المللی برای تشویق استفاده از این نوع کودها وضع شود. همزمان باید فعالیت‌‌های پژوهشی توسط باکتری­‌شناسان، شیمی‌دان‌ها و پژوهشگران جنگل و ژنتیک برای افزایش کارایی این کود­ها انجام شود. استفاده از کنسرسیوم­‌های میکروبی با اثرات مختلف برای گیاهان متفاوت می­‌تواند باعث بهبود جنبه­‌های مختلف رشد درختان شود. به‌علاوه، پیشرفت در فن‌آوری‌هایی که باعث افزایش نیمه‌­عمر کودهای زیستی می­‌شوند، باعث تسهیل توزیع و کاربرد آنها خواهد شد.

Category Forest news and updates
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping cart

No products in the cart.

Return To Shop
Login to the site