گزارش پروژه بین‌المللی “بررسی تنوع گونه‌ای سوسک‎های ساپروکسیلیک در راشستان‎های شمال کشور”

Views: 130 View

مجری پروژه:  محمد ابراهیم فراشیانی (بخش حمایت و حفاظت)

طبق تفاهم‌نام‌ه­ای که در سال 1393 در طی سفر هیئت آلمانی به ریاست آقای پروفسور مولر استاد دانشگاه وورتزبورگ و معاون پارک ملی باواریای آلمان با موسسه تحقیقات جنگل­ها و مراتع کشور منعقد گردید، پروژه “بررسی ارزیابی سوسک­‌های ساپروکسیلیک در راشستان­‌های شمال کشور” مشتمل بر 3 زیر طرح در استان­‌های گلستان، گیلان و مازندران در موسسه تحقیقات جنگل­ها و مراتع کشور تصویب و مورد اجرا قرار گرفت. در راستاي این پروژه، تیم آلمانی تاکنون چندین بار به ایران و تعدادی از محققان موسسه به آلمان سفر داشته‌اند، با توجه به تجربه و تخصص تیم آلمانی در زمینه‌های مختلف شامل شناسایی گونه­ ها، انتخاب محل­‌های مناسب جهت نصب تله و روش نمونه­‌برداری تبادلات علمی انجام گرفت. همچنين ابزار مورد نیاز برای نمونه­‌برداری و تله‌های مورد استفاده در این طرح توسط همکاران آلمانی تهیه و در محل­ های مناسب در شمال ایران نصب گردید.

از بین بردن درختان پوسیده و شاخه‎های خشکیده درختان در جنگل‎ها یکی از علل عمده از دست دادن تنوع‎زیستی در اکوسیستم‎های جنگلی است. موجودات زنده متعددی در چوب‌های در حال مرگ و یا مرده جنگل‎ها در حال فعالیت هستند که در این بین حشرات بیشترین تعداد گونه را به خود اختصاص می­‌دهند. درختان پوسیده در جنگل‎ها منبعی غنی از حشرات ساپروکسیلیک (چوب‌زی) به ویژه سخت‌بالپوشان و دوبالان محسوب می‌شوند. این گروه از حشرات علاوه بر اینکه بخش مهمی از تنوع‎زیستی جنگل‎ها را شامل می‎شوند، نقش مهمی در چرخه کربن را نیز برعهده دارند. در بین حشرات ساپروکسیلیک، سخت‎بالپوشان با تنوع زیاد و تعداد گونه‎های فراوان دارای اهمیت زیادی هستند. با توجه به اینکه حفظ تنوع‎زیستی لازمه توسعه پایدار است، لذا در این مسیر شناخت تنوع‎گونه‎ای اکوسیستم‎های پیچیده جنگلی بسیار مهم است.

در این پروژه،‌ به‎منظور شناسایی گونه‎های سوسک‎های ساپروکسیلیک در راشستان‎های استان‌های شمال کشور، نمونه‎برداری با استفاده از تله‎های گودالی (Pitfall) و پنجره‎ای (Window traps) طی سال‎های 1395 تا 1397 در جنگل‎هایی با مدیریت حفاظتی و مدیریت بهره‎برداری در سه استان گلستان، مازندران و گیلان انجام شد. در این طرح در مجموع تعداد 4283 نمونه از 368 گونه سوسک و سن جمع­‌آوری شد که از این مقدار تعداد 3765 عدد متعلق به 268 گونه سوسک­‌های ساپروکسیلیک بودند. در بین نمونه­‌های جمع‌­آوری شده تعداد 44 عدد از 7 گونه ساپروکسیلیک متعلق به راسته هتروپترا (Heteroptera) بودند. از سوسک­‌ها و سن­‌های جمع­‌آ‌وری شده تعداد 56 گونه مختص و محدود به جنگل­‌های هیرکانی است (اندمیک) و در هیچ جای دیگر وجود ندارند و 16 گونه نیز هنوز شناسایی نشده­‌اند. از گونه­‌های ساپروکسیلیک اندمیک جنگل­‌های هیرکانی، تعداد 30 گونه بطور مشترک از روی درخت راش (Fagus orientalis) و ممرز (Carpinus betulus)، 22 گونه از روی توسکا (Alnus subcordata) و 13 گونه از روی (Quercus castaneifolia) جمع­‌آوری شدند. همچنین در میان سوسک­‌های جمع­‌آوری شده، تعدادی از سوسک­‌های باقی‌مانده از جنگل­‌های باستانی و کهن اروپا را می‌توان مشاهده کرد که از این تعداد، 8 گونه از روی راش، 7 گونه از روی توسکا، 4 گونه از روی ممرز و 3 گونه از روی بلوط جمع‌­آوری شد. علاوه بر این گونه‌هایی یافت شدند که در اروپا  حضور ندارند ولی خویشاوندی نزدیکی با بقایای گونه­‌های جنگل­‌های قدیمی و باستانی اروپا دارند که می­‌توان به گونه‌های Aesalus ulanowskii (Lucanidae), Clinidia marginicolle (Rhysodidae) و Limoniscus wittmeri (Elateridae) اشاره کرد. در کل در این پروژه،‌ 9 گونه جدید روی راش، 6 گونه جدید روی توسکا، 5 گونه جدید روی بلندمازو و 4 گونه جدید روی ممرز کشف و شناسایی شدند. مطالعات تنوع گونه‎ای نشان داد که تنوع گونه‎ای سوسک‎های ساپروکسیلیک در جنگل‌هایی با مدیریت حفاظتی بیشتر از جنگل‎هایی با مدیریت بهره‎برداری است.

         

Category International relations news
Share
Login to the site