تصویب برنامه توسعه گیاهان دارویی در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی

Views: 124 View

در نشست امروز ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی که به ریاست جناب آقای دکتر اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور و با حضور نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده، معاون علمی و فناوری رییس جمهور، وزرای کشور، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، راه و شهرسازی، رییس سازمان امور اداری و استخدامی، رییس  صندوق توسعه ملی، رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، رییس کمیته امداد امام خمینی (ره) و رییس کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام و مسئولین محترم سازمان برنامه و بودجه کشور برگزار شد برنامه اقتصاد مقاومتی توسعه گیاهان دارویی، به تصویب رسید.

دکتر فاطمه سفیدکن معاون پژوهشی مؤسسه در ابتدای این جلسه که مهندس طهماسبی و دکتر منصور معاونان وزارت جهاد کشاورزی و دکتر زینلی مجری طرح گیاهان دارویی نیز حضور داشتند، ضمن ارائه گزارشی از مهمترین یافته‌های تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در حوزه گیاهان دارویی، روند افزایشی توسعه سطح زیرکشت گیاهان دارویی و احیای رویشگاه های طبیعی را مطرح کردند.

سپس ضمن گزارش پیشرفت هایی که در حوزه تولید، فرآوری و مکانیزاسیون گیاهان دارویی در کشور انجام شده بود، مهمترین چالشهای موجود در کشور را بشرح زیر مطرح کردند:

۱- روند رو به رشد اما ناکافی صادرات
۲- سهم ناچیز ایران از تجارت جهانی گیاهان دارویی
۳- نا کافی بودن فرآوری و صادرات مواد خام
۴- برداشت بی رویه گیاهان دارویی از طبیعت

همچنین رویکردهای اصلی در توسعه گیاهان دارویی به صورت زیر مطرح شد:
۱- حفظ ذخایر ژنتیکی گیاهان دارویی در طبیعت با کاهش سطح برداشت
۲- تکیه بر مزیت نسبی و رقابتی گیاهان دارویی بومی و انحصاری
۳- توسعه سطح زیر کشت گیاهان دارویی با ارقام اصلاح شده و پرمحصول
۴- فرآوری گیاهان دارویی با رویکرد بالابردن ارزش افزوده

سپس برنامه وزارت جهاد کشاورزی در چند محور توسعه کشت گیاهان دارویی، ثبت و معرفی ارقام اصلاح شده، احیاء رویشگاه‌های گیاهان دارویی و همچنین حمایت از ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری مطرح و برای اجرای آن اعتباری حدود ۱۱ هزار میلیارد ریال بشرح زیر درخواست شد.

– ایجاد خط اعتباری ویژه برای اجرای برنامه های توسعه کشت و فرآوری گیاهان دارویی و احیاء رویشگاههای طبیعی
– تخصیص اعتبار بلاعوض برای معرفی ارقام جدید و تکثیر بذر و نهال ارقام اصلاحی
– تخصیص اعتبار بلاعوض برای طراحی و ساخت دستگاه های مکانیزاسیون و صنایع فرآوری

در ادامه برخی از اعضای دولت و همچنین مسئولین سازمان برنامه و بودجه کشور ضمن تأکید بر اهمیت گیاهان دارویی و نقش آفرینی در ایجاد اشتغال و ثروت بر ضرورت توسعه فرآوری از جمله در مورد زعفران، سرمایه گذاری از طریق شرکت های دانش بنیان، حفاظت از ذخایر ژنتیکی گیاهی در عرصه های منابع طبیعی، حل مسائل توسعه بازار و بازگانی داخلی و خارجی توسط متخصصین ذیربط، اهلی کردن گیاهان دارویی و توسعه سطح زیر کشت، توجه به اشتغال زایی کم نظیر گیاهان دارویی، تهیه اطلس گیاهان دارویی، استانداردسازی، تهیه بسته های اجرایی برای سرمایه گذاران و حمایت از تحقیقات مطالب ارزشمندی را بیان کردند.
در خاتمه آقای اسحاق جهانگیری بر سرمایه گذاری برای افزایش تولید گیاهان دارویی به عنوان یکی از طرح‌های اولویت دار اقتصاد مقاومتی تأکید کرده و بیان نمودند این پروژه از هر منظری که نگاه کنیم یکی از مهمترین پروژه های اقتصاد مقاومتی است که متکی بر ظرفیت‌های کشور است.
معاون اول رئیس جمهور در نشست ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، گفت: یکی از اولویت‌های اقتصاد مقاومتی درون زایی است که طرح تولید گیاهان دارویی به ظرفیت‌های داخلی اتکاء دارد و مشمول رویکرد درون زایی اقتصاد مقاومتی است.
وی عدالت محوری را از دیگر رویکرد‌های اقتصاد مقاومتی دانست و افزود: طرح تولید گیاهان دارویی به معنای واقعی، عدالت بنیان است و اگر به اشتغال‌زایی و درآمد‌زایی برای مناطق محروم کمک کند به توسعه عدالت منجر می‌شود.
آقای جهانگیری، دانش بنیان بودن را رویکرد سوم اقتصاد مقاومتی برشمرد و گفت: خیلی‌ها فکر می‌کردند گیاهان دارویی ارتباطی به دانش بنیانی ندارد در حالی که یکی از پایه‌های مهم اقدامات شرکت‌های دانش بنیان فعالیت در عرصه تولید گیاهان دارویی است.
وی مردمی بودن و برون گرایی را از دیگر رویکرد‌های اقتصاد مقاومتی عنوان کرد و افزود: اگر تولید گیاهان دارویی مردمی شود و بتوانیم محصولات خوبی تولید شود، می‌توان آن را بیش از پیش به کشور‌های دیگر صادر کرد.
ایشان در ادامه طرح افزایش تولید گیاهان دارویی را دارای رویکرد‌های پنج گانه اقتصاد مقاومتی دانست و از مسئولان حاضر در این نشست خواست این وظیفه مهم ملی را در نظر بگیرند و به تکمیل زنجیره آن کمک کنند.
رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی افزود: بسیاری از گیاهان دارویی به طور خام صادر می‌شود و درآمد ما از محل صدور این گیاهان ۹۵۰ میلیون دلار است، در حالی که با سرمایه گذاری و تکمیل زنجیره تولید و صادرات این محصولات می توان ارزش درآمد‌های ناشی از آن را به ۱۶ میلیارد دلار افزایش داد.
وی از دبیرخانه ستاد فرمانده اقتصاد مقاومتی خواست برای توجه به سرمایه گذاری به منظور افزایش تولید محصولات گیاهی وقت بگذارد و اعتبار هزار میلیارد تومانی برای این بخش اختصاص یابد.
آقای جهانگیری تأکید کرد: تولید گیاهان دارویی یکی از مهمترین طرح‌های اولویت دار اقتصاد مقاومتی است، که مطمئنم اگر منابعش تامین شود اشتغال و درآمدزایی خوبی را ایجاد می‌کند.

Category Main news Home page news News and events special news
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Login to the site