- در سومین روز از برنامه انتقال یافته ها در سال 1403، ایستگاه تحقیقاتی البرز، میزبان جمعی از کشاورزان پیشرو، محققان، مروجان و بهرهبرداران بود تا آخرین یافتههای تحقیقاتی در زمینه “تعیین نیاز آبی گیاه با استفاده از لایسیمترهای تحقیقاتی” و “الگوی کشت مکانیزه گیاهان دارویی با مصارف سرشاخه”، مورد بررسی و ارائه قرار گیرد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، امروز اول خرداد، در سومین روز از برنامه انتقال یافته ها، ابراهیم شریفی عاشورآبادی رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، به موضوع تعیین نیاز آبی گیاه با استفاده از لایسیمترهای تحقیقاتی پرداخت و روح الله رحیمی، عضو هیئت علمی این بخش، درخصوص الگوی کشت مکانیزه گیاهان دارویی با مصارف سرشاخه، صحبت کرد.
شریفی عاشورآبادی در ابتدا، موضوع تامین آب قابل دسترس گیاه اشاره کرد و گفت: تامین آب قابل دسترس گیاه از عوامل مؤثر بر افزایش عملکرد محصولات کشاورزی است و عدم دسترسی گیاه به مقدار مناسب آب، موجب کاهش عملکرد آن می شود. او افزود: با توجه به شرایط اقلیمی ایران، تامین منابع آبی بیشتر، امکان پذیر نیست.
وی در ادامه، در رابطه با روش های بهینه سازی آب در مصرف کشاورزی افزود: با استفاده از جدول نیاز آبی گیاهان، می توان با در اختیار گذاشتن آب مورد نیاز در طول دوره رشد از اثرهای منفی تنش های شدید کم آبی و همچین از مصرف بیش از حد آب، ممانعت کرده و بدین وسیله، ضمن بدست آوردن عملکرد مناسب، در مصرف آبیاری نیز صرفهجویی نمود.
رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، ضمن برشمردن روش های اندازه گیری گفت: در برآورد نیاز آبی یک گیاه، می توان میزان آبی را که به صورت تبخیر- تعرق از دسترس آن خارج می شود به عنوان مبنا قرار داد و نیاز خالص آب مورد نیاز گیاه را از این طریق برآورد نمود. وی توضیح داد: تبخیر- تعرق فرایندی ترکیبی است که شامل تبخیر از سطج خاک و گیاه و تعرق از سطح گیاه می شود).
وی در ادامه با اشاره به انواع روش تبخیر اظهار داشت: ما در این مکانیزم با دو روش تبخیر مواجه هستیم. اول: تبخیر- تعرق پتانسیل و دوم: تبخیر تعرق واقعی. او ادامه داد: در تبخیر- تعرق پتانسیل، اگر محددیت وجود نداشته باشد حداکثر مقدار آب می تواند توسط خاک و گیاه خارج شود. در حالتی هم که تبخیر-تعرق گیاه پایین تر از تبخیر-تعرق مطلق باشد، به آن، حالت تبخیر-تعرق واقعی گفته می شود.
رئیس بخش گیاهان دارویی و محصولات فرعی در ادامه به روش “لایسیمتر” در تبخیر- تعرق گیاه اشاره کرد و افزود: در برآورد تبخیر-تعرق مستقیم گیاه، از روش لایسیمتر استفاده می شود. لایسیمترها مخازنی به شکل مکعب مستطیل و یا سایر شکل های هندسی بوده که از فلز، بتن و سایر مواد ساخته می شوند و معمولا در زمین نصب می شوند. وی ادامه داد: در هر لایسیمتر پس از کاشت گیاه، میزان آب ورودی، آب خروجی، آب تبخیر شده از سطح خاک و آب تبخیر-تعرق شده از گیاه کنترل می شود.
شریفی عاشورآبادی در انتهای صحبت هایش به تعیین نیاز خالص آب آبیاری پرداخت و گفت: با استفاده از نتایج بدست آمده از روش های لایسیمتری و یا محاسباتی، جدول تبخیر-تعرق گیاه، طراحی می شود. این جدول گیاه را در دهههای رشد نشان می دهد. همچنین باید به این نکته توجه کرد که قسمتی از نیاز آبی گیاه توسط بارندگی تامین می شود بنابراین، لازم است که بارندگی مؤثر در طول دوره فصل رشد تعیین شود.
در ادامه برنامه، روح الله رحیمی با اشاره به چند مورد از تجهیزات خاکورزی مناسب برای حوزه گیاهان دارویی و نحوه کار آنها، گفت: گیاهان دارویی باید به موقع و بدون فوت وقت، برداشت و به مراحل بعدی فرایند، منتقل شوند.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، درخصوص روش های کشت گیاهان دارویی گفت: دو روش برای این کار وجود دارد: روش کاشت با بذر و روش کاشت با نشاء. وی افزود: روش دوم، مقرون به صرفه تر است.
روح الله رحیمی در ادامه با اشاره به این نکته که امکان خاکورزی گیاهان دارویی به صورت کاملاً مکانیزه وجود دارد افزود: استفاده از مکانیزاسیون در حوزه گیاهان دارویی، مزایای متعددی دارد که میتوان به: افزایش ظرفیت مزرعه ای، افزایش سرعت کار، کاهش سختی کار و کاهش تلفات در هنگام برداشت گیاهان زینتی اشاره کرد.
وی در انتها به صورت عملی، شرکت کنندگان در برنامه را با تجهیزات مکانیزاسیون موجود در ایستگاه، آشنا ساخت.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کلیک نمایید.