در هفته گذشته، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، میزبان رئیس و مدیران دستگاه اجرایی متولی منابع طبیعی کشور در نشست تخصصی زراعت چوب بود.
در این نشست، نتایج به دست آمده از چهار پروژه اجرا شده در مؤسسه، شامل پراکنش و مساحی صنوبرکاریهای کشور با استفاده از دادههای ماهوارهای sentinel-2، وضعیت کمی و کیفی صنوبرکاریهای مناطق مختلف کشور، تولید قلمه و نهال استاندارد و بالاخره تهیه نقشههای کاداستر اراضی اختصاصیافته به کشت صنوبر در استان گیلان با استفاده از تصاویر ماهوارهای و انجام عملیات زمینی توسط مجریان پروژهها ارائه شد.
توسعه زراعت چوب یکی از اقدامات مهم در زمینه حفاظت از جنگل هاست.
سرپرست سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در این نشست بیان داشت: توسعه زراعت چوب یکی از اقدامات مهم در زمینه حفاظت از جنگل هاست. زراعت چوب می تواند به عنوان یک گزینه موثر در کاهش اثرات طرح تنفس جنگل در مقولهی تامین نیاز سلولزی کشور عمل نماید و موسسه تحقیقات با حمایت های تعلمی و ترویجی بستر مناسبی برای توسعه است. با معرفی کلون های پرمحصول در زراعت چوب و ارائه نهال و قلمه رایگان بدنبال توسعه این بخش هستیم و امید داریم امسال با آغاز کاشت نهال از آذرماه بتوانیم به عدد قابل توجهی در زمینه توسعه زراعت چوب برسیم.
شهبازی در ادامه از پیگیری تامین تسهیلات ارزان قیمت از محل بند الف تبصره ۱۸ خبر داد و افزود: در حال رایزنی برای در نظر گرفتن این رسته فعالیت به عنوان یک کسب و کار مهم در بهره مندی از اعتبارات اشتغال روستایی و عشایری هستیم.
وی گفت: به دولت پیشنهاد دادهایم که ۱۵ هزار هکتار توسعه زراعت چوب را با استفاده از آبهای غیر متعارف به انجام برسانیم و وزارت نیرو نیز مکلف به تامین آب باشد.
مسئول اول منابع طبیعی کشور با بیان اینکه در بخش جنگل نیازمند نگاه تحولی هستیم، افزود: در طرح جایگزین جنگلهای شمال (طرح تنفس) همکاری و مساعدت موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع می تواند به پیشبرد این طرح بسیار کمک نماید.
سازمان جنگلها مقوله زراعت چوب و گیاهان دارویی را باید با یک نگاه جدی پیگیری نماید.
در این نشست، رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با تأکید بر همکاری ارزشمندی که میان سازمان و مؤسسه در حال انجام است، تأکید کردند که کارگروهِ تشکیل شده در سازمان با مدیریت دکتر میرعرب با بحث و تبادل نظر در درون کارگروه، در یک دوره زمانی کوتاه، تمام مسائل زراعت چوب را نهایی نماید.
دکتر عادل جلیلی ادامه دادند: مؤسسه دو موضوع زراعت چوب و کشت گیاهان دارویی در مراتع کم بازده را به جد دنبال میکند.
و در ادامه، با نام بردن از زراعت چوب به عنوان یک نهضت بزرگ در برنامه های توسعهای، خواستار یک نگاه جدیتر به دریافت زمین حتی تا ۲۰۰ هزار هکتار برای گسترش این برنامه شدند. ایشان در این خصوص به اراضی فراوان و پتانسیل آنها در ایستگاههای مراکز استانی و همچنین نهالستانهای سازمان جنگلها اشاره کردند که در صورت وجود عزم راسخ، میتواند به خوبی برای زراعت چوب به کار گرفته شود. به نظر وی زراعت چوب میتواند بعنوان یک نهضت بزرگ به اقتصاد معیشتی کمک بسیاری کند.
جلیلی تاکید کرد: سازمان جنگلها مقوله زراعت چوب و گیاهان دارویی را باید با یک نگاه جدی پیگیری نماید.
استفاده از آب های غیر متعارف برای توسعه زراعت چوب در قزوین
در این نشست جواد میرعرب رضی مجری زراعت چوب کشور ب اشاره به اینکه امسال بیش از ۳ میلیون نهال را با همکاری منابع طبیعی استان ها تولید شده است، بیان کرد: انجمن صنفی کارفرمایان چوب کشور در خصوص تضمین خرید مکاتباتی داشته است. شرکت های پیشرو برای توسعه و کمک به فرهنگ سازی زراعت چوب در قسمت تولید نهال و نیز یارانه سود تسهیلات اظهار علاقمندی داشته اند.
رضی تصریح کرد: در خصوص بهره مندی از آب های نامتعارف نیز اقدامات خوبی صورت گرفته و اولین پروژه بزرگ مقیاس در این زمینه در قزوین در حال پیگیری و انجام است.