یکصد و سی و هشتمین همایش دفاع از طرحهای تحقیقاتی خاتمه یافته موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور صبح امروز با هدف ارائه آخرین دستاوردهای علمی و یافتههای کاربردی حاصل از طرحهای تحقیقاتی و به منظور تبادل نظر و بررسی کارشناسان و محققان عرصههای علمی و اجرایی منابع طبیعی، برگزار شد.
در این همایش که با حضور رییس و معاون پژوهشی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور و جمعی از پژوهشگران عرصه های مختلف منابع طبیعی سراسر کشور برگزار شد، نتایج ۱۲۴ فقره پروژه تحقیقاتی خاتمه یافته پژوهشگران موسسه در قالب سخنرانی در سه پنل تخصصی ارائه و ۱۲۱ فقره پوستر نیز در معرض دید حاضرین قرار گرفت.
شناسایی، ارزیابی مورفولوژیکی و احیای بذر ذخایر ژنتیکی جنس گون
در این همایش نتیجه طرح جامع تحقیقاتی شناسایی، ارزیابی مورفولوژیکی و احیای بذر ذخایر ژنتیکی جنس گون موجود در بانک ژن منابع طبیعی ایران که اولین پنل همایش را به خود اختصصاص داد توسط مجری طرح علی اشرف جعفری عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ارائه شد.
این پروژه شامل طرحهایی با عناوین ارزیابی عملکرد و صفات زراعی و احیای بذر ذخایر ژنتیکی گون موجود در بانک ژن منابع طبیعی ایران، پروژه شناسایی نمونههای جنسهای گون موجود در بانک ژن گیاهی منابع طبیعی، مطالعه و بررسی تعداد کروموزوم ها و سطوح پلوئیدی نمونه های جنس گون موجود در بانک ژن منابع طبیعی و همچنین ارزیابی آزمایشگاهی اکسشنهای بذری جنس گون در بانک ژن و بررسی نوع خواب و عوامل موثردر برطرف کردن خواب آنها است.
این طرح با هدف کشت، شناسایی، ارزیابی و احیای بذر گون های موجود در بانک ژن منابع طبیعی، تهیه شناسنامه صفات زراعی و مورفولوژیکی و سیتوژنتیکی، تعیین روشهای مناسب جوانه زنی و کاشت بذور و تعیین بهترین تیمار خواب شکنی برای گونههایی که مشکل جوانهزنی دارند، انجام گرفته است. گروهبندی تودههای گون مورد مطالعه بر اساس صفات مورفولوژیکی و سیتوژنتیکی انجام شده که محققان در این زمینه به اطلاعات ارزشمندی دست پیدا کرده اند.
بررسی کاربرد روش نمونه برداری KNN به منظور جایگزینی با روش معمول نمونه برداری در جنگلهای شمال و غرب کشور
در ادامه همایش نتیجه پروژه ملی بررسی کاربرد روش نمونه برداری KNN به منظور جایگزینی با روش معمول نمونه برداری در جنگلهای شمال و غرب کشور توسط رضا اخوان عضو هیئت علمی بخش تحقیقات جنگل موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور و مجری ملی این طرح ارائه و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
بررسی امکان استفاده از روش نمونه برداری k-NN در جنگلهای شمال کشور به جای استفاده از روش پلات های دایرهای ۱۰ آری با هزینه کمتر و دقت نمونهبرداری مناسب و به علاوه بررسی امکان استفاده از روش نمونه برداری k-NN در جنگلهای غرب کشور به جای استفاده از روش خط نمونه با دقت نمونهبرداری بیشتر در این پروژه بررسی شده است.
این پروژه مزیت استفاده از روش نمونه برداری k-NN را بررسی کرده است. محققان در این طرح به بررسی نتایجی مانند دقت مناسب تر نمونهبرداری در روشk-NN نسبت به روش خط نمونه بوده و به علاوه بالاتر بودن سرعت نمونهبرداری به روش k-NN نسبت به روش های پلات دایره ای و خط نمونه دست یافته اند.
بررسی سازگاری و استقرار گونه های درختی غیر مثمر با استفاده از فاضلاب و توانمندی گونه های مختلف در ترسیب کربن و فلزات سنگین
در آخر نیز نتیجه پروژه ملی بررسی سازگاری و استقرار گونه های درختی غیر مثمر با استفاده از فاضلاب و توانمندی گونه های مختلف در ترسیب کربن و فلزات سنگین توسط هاشم کنشلو مجری این طرح ارائه شد.
این پروژه ملی به مدت پنج سال در مناطق خشک و نیمه خشک کشور و با اهدافی چون تعیین مناسب ترین و سازگارترین گونه های درختی با توجه به شرایط محیطی (اقلیم، خاک و پساب فاضلاب)، تولید مواد سلولزی و چوبی، کاهش آلودگی هوا، خاک و آب و همچنین بررسی قابلیت گونه های درختی غیرمثمر در ترسیب کربن و فلزات سنگین، افزایش فضای سبز و پیشگیری از بیابان زایی انجام شده است.
این طرح در مدت پنج ساله اجرا نشان داده که جنگلکاری در اراضی بایر تاثیر مطلوبی بر ترسیب کربن دارد و به علاوه ثابت کرده است برخی گونه های درختی در جذب برخی عناصر سنگین مانند سرب نقش بسیار مهم و غیر قابل انکاری ایفا میکنند.
در پایان هر یک از پنلها، کارشناسان و صاحب نظران حاضر در جلسه به پرسش و پاسخ و ارائه پشنهادات و بررسی دقیقتر و موشکافه نتایج این طرح ها پرداختند و با ارائه تجربیات خود به پیش برد هر چه بهتر مسیر تحقیقات در عرصه های مختلف منابع طبیعی کشور کمک کردند.
حاضرین همایش در آخر از ۱۲۱ فقره پوستر ارائه شده در یکصد و سی و هشتمین همایش دفاع از نتایج پروژه های تحقیقاتی نیز دیدن کردند.