به اطلاع علاقمندان به منابع طبیعی و محیط زیست میرساند شماره جدید نشریه “طبیعت ایران” (دو ماهنامه مهر و آبان 1402) منتشر و در سایت نشریه در دسترس است.
شماره جاری: دوره 8، شماره 4 – شماره پیاپی 41، مهر و آبان 1402
در این شماره از نشریه طبیعت ایران میخوانید :
“ مراتع و تمرکز اکوسیستمی در پژوهش و مدیریت” به قلم عادل جلیلی، در بخش سخن روز
در بخش دیدگاهها، مقالاتی با عناوین زیر را میخوانید:
1- ارزیابی اولیه اندازهگیری و پایش پوشش گیاهی گونزارهای ارتفاعات نیمه شمالی کشور
2- پایش آفات رویشگاههای جنگلی با تأکید بر آفات نوپدید در ناحیه رویشی صحارا- سندی
3- اپیدمی بیماریهای نوظهور در اکوسیستمهای جنگلی ملزومات و چالشهای مقابله با آنها
بخش نامههای علمی، این شماره نشریه شامل مطالب زیر میباشد:
1- تعیین اراضی مستعد زراعت چوب در اراضی غیر جنگلی در استان گیلان
2- برآورد سطح و میزان جنگلکاریهای سنواتی در تودههای دستکاشت شرق استان گلستان
3- نگرشی نو بر احداث، توسعه و مدیریت گلستانهای گل محمدی با ارقام بومی آذربایجان شرقی
گفتگوهای چالشی
جناب آقای دکتر احمد رحمانی گفتگوی چالشی این شماره نشریه طبیعت ایران را با موضوع “ منابع طبیعی و محیطزیست در برنامه هفتم توسعه کشور” با جناب آقایان هادی کیادلیری و محمد فیاض برگزار نمود.
نگاهی به طبیعت ایران
جنگلهای مانگرو یکی از بومسازگانهای مهم با فراوردههای متنوع و غنی در زنجیرههای غذایی مناطق ساحلی هستند که منبع تأمین انرژی محسوب میشوند و کالاها و خدمات فراوانی را با فواید اکولوژیک، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و زیباشناختی در رابطه با تأمین نیازهای جامعه فراهم میکنند. جنگلهای مانگرو یکی از حساسترین و آسیبپذیرترین زیستگاهها در مقابل مخاطرات محیطی و فشارهای انسانی بهشمار میروند. در مطالعه پیشرو سیمای طبیعی جنگلهای مانگروی خمیر و قشم، همچنین محدودههای مدیریتی موجود در این منطقه بررسی شد. مطابق با بررسیهای انجامشده برای حفاظت و برنامهریزی در این رویشگاه طبیعی و با توجه به پیشینه حفاظتی آن، نمیتوان به مرزهای مدیریتی و تقسیمات کشوری محدود شد، بلکه ضروری است این محدوده با در نظر گرفتن مرز بیولوژیک و پراکنش پوششهای جنگلی مانگرو، مورد حفاظت و مدیریت قرار گیرد. بنابراین، مدیریت حفاظتی چندوجهی در رویشگاه منحصربهفرد مانگروی کشور ایجاب میکند تا در چهارچوب طرح مدیریت، مبتنی بر زونبندی رویشگاه، خدمات این بومسازگان برنامهریزی شود و توسعه فعالیتهای انسانی در این منطقه، در چهارچوب محدودههای مدیریتی و حفاظتی، محور توجه و برنامهریزی قرار گیرد.
ستونها
- دوره هفتم ارزیابی جهانی تغییر اقلیم توسط IPCC آغاز شد
- زعفران و تغییر اقلیم
دانشمندان ایرانی
جناب آقای مهدی زهدی در معرفی دانشمندان ایرانی این شماره طبیعت ایران به معرفی “ زندگینامه دکتر حسین ارزانی استاد مرتعداری دانشگاه تهران” میپردازد.
معرفی گونههای گیاهی نادر و در معرض انقراض ایران
- کلوس، جواهری سبز در گنجینه فلور غنی زاگرس: جایگاه حفاظتی، تهدیدها و فرصتها
- جایگاه حفاظتی گونه انحصاری Scorzonera nivalis
مقالات منتشر شده در بخش “اخبار علمی و تحلیلی”
1- مکانیسمهای جدید تنظیمکننده پاسخ گیاه به دما
2- قدرت گل: نقش مورچهها در احیای جنگل
3- جنگلزدایی در مناطق استوایی با کاهش بارندگی ارتباط دارد
نقد کتاب
نقد و بررسی کتاب «بومشناسی بانک بذر خاک» توسط آقای دکتر یونس عصری
و در ادامه، “تصاویری از زیبایی های باغ گیاهشناسی ملی ایران و طبیعت زیبای ایران” را به شما تقدیم کردهایم.
نشریه “طبیعت ایران” بهمنظور توسعه دیدگاهها و دانش سیاستمداران، سیاستسازان، پژوهشگران، اساتید، دانشجویان، کارشناسان، بهرهبرداران و سایر علاقمندان به منابع طبیعی ایران از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه شماره ۹۴/۲۴۷۷۹ در تاریخ ۱۳۹۴/۱۱/۱۰ مجوز نشر دریافت کرده است. این نشریه متمایز از سایر نشریات علمی کشور است و در دوازده بخش بهشرح زیر مقالات و مطالب را چاپ خواهد کرد:
سخن سردبیر Editorial، دیدگاهها Scientific Views، نامههای علمیScientific Letters، اخبار علمی و تحلیلی Scientific News، نگاهی به طبیعت ایران Overlooking Iranian Nature، گفتگوهای چالشی Challenging Talks، تصاویری از طبیعت ایران Photos of Iran Nature، معرفی گونههای گیاهی نادر و در معرض انقراض ایرانRare and Endangered Plant Species of Iran، ستونها Columns، نقد کتاب Book Review، دانشمندان ایرانی Iranian Scientists