برگزاری دومین جلسه کمیته علمی ستاد نهضت مردمی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال

Views: 103 View

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در مورخ 1401/11/23 و در محل سالن ساختمان اسناد موسسه، دومین جلسه کمیته علمی ستاد نهضت مردمی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال با حضور دکتر علیزاده، رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور و رئیس کمیته؛ دکتر محمد حسن عصاره، رئیس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال؛ دکتر رضا احمدی، مجری طرح نهضت جهادی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال در کشور؛ دکتر نیک کامی، رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری؛ معاون و روسای بخش های تحقیقاتی، مسئولین ذیربط از سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور؛ نمایندگانی از اعضاء هیئت علمی دانشگاه های کشور و پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری به صورت حضوری و وبیناری برگزار گردید.

دستور این جلسه شامل: – ارائه گزارش دکتر احمدی از اهم اقدامات اجرایی به عمل آمده – ارائه دکتر مبصر (عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال) درخصوص بررسی اجمالی موضوع کاشت گیاهان پوششی و ارتباط کاشت نهال با امنیت غذایی – ارائه دکتر ابراهیمی با موضوع استفاده از دستاوردهای دانش بنیان – ارائه دکتر پرهمت در زمینه امکان و چگونگی استفاده از آب های سبز؛ در ارتباط با طرح نهضت جهادی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال در کشور بود.

در ابتدای جلسه، دکتر علیزاده ضمن خوشامدگویی به شرکت کنندگان در جلسه کمیته علمی ستاد نهضت مردمی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال، اشاره مختصری به موضوعات مطرح شده در جلسه قبل داشتند و ابراز امیدواری نمودند تا به تدریج در جلسات کمیته علمی، موضوعات به شکل تخصصی تر، مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

در ادامه، دکتر احمدی ضمن تشکر از حضور اعضاء کمیته در این جلسه، ابراز امیدواری نمودند تا با تعامل و همفکری، اجرای این طرح به صورت درست، به پیش برود. ایشان در ادامه با اشاره به این موضوع که هدف این طرح مردمی، توسعه پوشش گیاهی در کشور می باشد، گزارشی اجمالی از آخرین وضعیت اقدامات اجرایی به عمل آمده را ارائه نمودند. مجری طرح نهضت جهادی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال در کشور اظهار داشت اولین گام مهم ، تهیه و تامین بذر و نهال سالم و مناسب بوده و بر تهیه نقشه های مکان محور تاکید نمودند. ایشان در ادامه ضمن اشاره به اهمیت مباحث فرهنگی در طرح مذکور، اعلام کردند که سامانه ای با عنوان سامانه ثبت اطلاعات برای پایش نهال از تولید تا کاشت تهیه شده که از هفته آتی به شکل جدی اجرا خواهد شد ضمن اینکه سامانه ای برای پایش نحوه توزیع نهال نیز تدوین شده است.

دکتر احمدی ضمن اشاره به ساختار ستاد نهضت مردمی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال، بیان داشتند که این ستاد شامل کمیته علمی، کمیته مسئولیت اجتماعی و کمک های مردمی، کمیته اجرایی، کمیته ارتباطات و اطلاع رسانی و کمیته مالی و پشتیبانی می باشد. ایشان اظهار داشتند تفاهم نامه هایی با شهرداری ها و دهیاری ها منعقد شده تا از ظرفیت تولید و کاشت نهال آنها استفاده شود.

در این جلسه، دکتر عصاره ضمن اشاره به ضرورت استفاده حداکثری از فرصت پیش آمده در جهت منافع منابع طبیعی کشور، بر توجه به دستاوردهای علمی مرتبط، استفاده از گونه های گیاهی بومی و سازگار شده، اهمیت نگاه به منافع مردم برای جلب مشارکت آنان، تاکید کردند. ایشان ادامه دادند حدود 500 نهالستان رسمی در کشور وجود دارد که قادر به افزایش ظرفیت تولید خود هستند و در این نهالستان ها به سلامت و اصالت، توجه ویژه می شود. از سویی دیگر، حدود 1500 نهالستان غیر رسمی نیز در کشور موجود است که می­توان در راستای حمایت از طرح مردمی مذکور، نسبت به ساماندهی و استفاده قانون مند از ظرفیت آنها برای گواهی نمودن نهال اقدام نمود. ایشان ادامه دادند در این طرح مردمی، می توان از گیاهان پوششی مانند گیاه کاپاریس (کپر) استفاده نمود که در ادامه، گزارشی از بررسی های انجام شده ، ویژگی های این گیاه و نقش مثبتی که گیاه مذکور در این طرح مردمی می تواند داشته باشد توسط دکتر مبصر ارائه گردید.

در این راستا، دکتر علیزاده ضمن تاکید بر اهمیت وجود سازوکاری مناسب در نهالستان ها برای تایید و گواهی نمودن نهال تولیدی اظهار داشتند یکی از دغدغه های موجود برای ادامه دار شدن این طرح مردمی، ضرورت گواهی شدن نهال با نظارت موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال برای جلوگیری از انتقال عوامل بیماریزا می باشد لذا ضروری است استانداردهای لازم در این زمینه تهیه و اعلام شده و شرایط صدور مجوز برای نهالستان های غیر رسمی برای استفاده از ظرفیت آنان فراهم آید.      

در ادامه جلسه، دکتر نیک کامی ضمن اشاره به نمونه هایی از طرح های موفق و ناموفق در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری بیان داشتند که به منظور جلوگیری از خسارات احتمالی می بایست به نتیجه طرح های قبلی توجه گردد. ایشان در ادامه ضمن اشاره به سامانه های استحصال آب در80 منطقه کشور و نتایج مثبت حاصله، بر استفاده از این سامانه ها در راستای موفقیت طرح مزبور تاکید نمودند. 

دکتر ثاقب‌طالبی، ضمن قدردانی از حضور اعضاء در جلسه و نظرات ارائه شده، یادآور شدند نقش کمیته علمی، به عنوان بازوی کمکی برای دکتر احمدی به عنوان مجری طرح، بوده و بر فعال سازی جدی طرح های مدیریت جنگل، آموزش افراد فعال در نهالستان ها در راستای جلب مشارکت مردمی، استفاده از گونه های مناسب با کارکردهای زیست محیطی و عدم بکارگیری گونه های مثمر(باغی) در طرح مردمی مذکور تاکید نمودند.

در این جلسه، دکتر پرهمت اظهار داشت موضوع مشارکت عمومی و موضوع آب به عنوان دو فاکتور اصلی برای موفقیت این طرح مردمی می باشند لذا نقش آموزش بسیار اهمیت میابد. ایشان در ادامه، گزارشی در زمینه امکان و چگونگی استفاده از آب های سبز ارائه نمودند.

دکتر ابراهیمی ضمن اشاره به نمونه هایی از طرح های دانش بنیان انجام شده در راستای توسعه سرزمین پایدار اظهار داشت که حکمرانی صحیح این طرح در گرو کمیته علمی بوده و باید از فرصت پیش آمده به نفع منابع طبیعی کشور استفاده نمود. ایشان ادامه داد برای امکان پایداری طرح مذکور، می بایست بخش خصوصی را به آن متصل کرد. در ادامه، سایر اعضاء محترم، دیدگاه ها، نکته نظرات و سوالات مد نظر خود را مطرح و بر اجرای صحیح و علمی طرح تاکید نمودند.

Category Home page news
Share
Login to the site