روش مناسب تولید نهال میکوریزی
فندق جنگلی .Corylus avellana L
در نهالستان
نوع رسانه: نشریه فنی
موضوع: جنگل
نویسنده: یونس رستمیکیا، محمد متینیزاده و احمد رحمانی
برچسبها: تلقیح قارچ میکوریزی، چینه سرمایی، جمعآوری میوه، نهال فندق، نهالستان
تاریخ انتشار: 1401
هدف از تدوین این نشریه:
در ایران، رویشگاه جنگلی فندقلوی اردبیل با داشتن 912 هکتار توده خالص فندق، مهمترین ذخیرهگاه ژنتیکی گونه فندق در کشور محسوب میشود که بدلایل مختلف از قبیل تغییر کاربری، آتش سوزی، خشکسالی و تغییر اقلیم، جمعآوری و برداشت بیرویه میوه (بهدلیل خواصدارویی و ارزش اقتصادی بالا) در معرض تخریب شدید قرار دارند. بنابر این لازم است برنامههای جنگلکاری با این گونه مورد توجه جدی قرار گیرد. یکی از تکنیکهای زیستی برای تولید نهال سالم و قوی جهت نهالکاری موفق در رویشگاههای آشفته و تخریب یافته، مهندسی ریشه نهال است که در آن نهالهای جنگلی با قارچهای میکوریزی تلقیح میشوند. قارچهای میکوریزی از مهمترین میکروارگانیسمهای خاک هستند که قادر به ایجاد همزیستی با ریشه اغلب گیاهان در اکوسیستمهای طبیعی بوده بطوریکه در جذب آب و مواد غذایی به گیاه میزبان کمک کرده و باعث افزایش زندهمانی، رشد و مقاومت در برابر تنشهای محیطی میشوند. در این نشریه با زمان مناسب جمعآوری میوه، اعمال تیمار برای شکستن خواب بذر، روش کشت بذر، روش تلقیح قارچ و تولید نهال میکوریزی در نهالستان آشنا خواهید شد.