معرفی ارقام “رایحه” و “شمیم” از آویشن دنایی

Views: 330 View
  • رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، در گفت و گو با خبرگزاری ایانا از خالص سازی و معرفی دو رقم آویشن بومی کشورمان، تحت عنوان ارقام “رایحه” و “شمیم” خبر داد.

به گزارش روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، ابراهیم شریفی عاشورآبادی در این گفت و گو اظهار داشت: خالص سازی و معرفی دو رقم ` کشورمان، که تحت عنوان ارقام “رایحه” و “شمیم” شناخته می شوند، در پی تلاش مستمر و تحقیقات ۱۷ ساله متخصصین این مؤسسه، محقق شده است.

وی درخصوص فاز اول طرح جامع آویشن افزود: در ايران 18 گونه از آويشن بومي، شناسايي شده که در شرايط مختلف اقليمي كشور پراکنش دارند. به‌منظور ارزيابي ابعاد متنوع اين گياه ‌دارويی ارزشمند، فاز اول طرح جامع تحقيقاتي تحت عنوان “بررسي پراكنش، نيازهاي اكولوژيك، امكان كشت و اهلي كردن و ويژگي‌هاي فيتوشيميايي گونه‌هاي جنس آويشن (Thymus)” در مؤسسه تحقيقات جنگل‌ها و مراتع كشور مطرح و نسبت به تشكيل كارگروهي تخصصي همچنین، طراحی بانک اطلاعات ویژه، اقدام شد.

شریفی عاشورآبادی افزود: مرحله اول طرح جامع آويشن از سال 1386 به‌مدت پنج سال و با بيش از 60 پروژه تحقيقاتي ملي و ‌منطقه‌اي در سطح 22 استان کشور اجرا و پس از اتمام مرحله اول طرح جامع همچنین، تدوين مجموعه 16 جلدي در تحقيقات آويشن، اطلس رنگی آويشن‌هاي ايران با هدف معرفي تعدادي از ويژگي‌هاي كاربردي جنس Thymus تهیه شد.

رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی درخصوص اهداف مرحله دوم طرح جامع آویشن که از سال 1396 لغالیت 1401 به اجرا درآمد گفت: هدف از اجرای پروژه‌های مرحله دوم طرح جامع، بررسی‌های تکمیلی گونه‌های جنس Thymus به منظور معرفی رقم بود. وی ادامه داد: ویژگی های مرفولوژیک همچنین، عملكرد ماده خشک، درصد اسانس، عملکرد اسانس و ترکیب های موجود در اسانس از جمله صفاتي بودند که بدليل اهميت، مورد توجه بيشتری قرار گرفتند.

شریفی عاشورآبادی افزود: بر اساس شاخص های مورد بررسی، در هر کدام از گونه های بومی مورد مطالعه، اکسشن های نخبه انتخاب شدند. در اولین مرحله از معرفی اکسشن های نخبه، دو اکسشن با شماره 60 و 72 از گونه آویشن دنایی انتخاب شده و گزارش رقم آنها تهیه شد که پس از بازدید کارشناسان موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال از مزارع استانی، در اردیبشهت 1403، اکسشن شماره 60 به عنوان رقم “رایحه” و اکسشن شماره 72 به عنوان رقم “شمیم” ثبت و معرفی شدند.

وی با تأکید بر این که این ارقام، عملکردی به مراتب بالاتر از رقم “آویشن باغی” که در این تحقیقات به عنوان شاهد در نظر گرفته شد، دارند اظهار داشت: از ویژگی برجسته رقم “رایحه” می توان به عملکرد سرشاخه، اسانس و تیمول بالای آن و از ویژگی بارز رقم “شمیم” نیز می توان به عملکرد اسانس و تیمول بالای آن اشاره کرد.

شریفی عاشورآبادی ادامه داد: با توجه به مقاومت بالای این ارقام و سازگاری آنها با اقلیم کشور، به راحتی قابلیت جایگزینی با کشت رقم وارداتی آویشن باغی را دارا بوده و در صورت استخراج اسانس این دو رقم آویشن، در کنار امکان صرفه جویی ارزی، ماده موثره بیشتری را در اختیار شرکت های داروسازی و آرایشی و بهداشتی قرار خواهند داد.

رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی با اشاره به این که در بررسی اقتصادی، کشت آویشن در مقایسه با کشت برخی گیاهان مرسوم مانند گندم، جو، یونجه و ذرت علوفه ای در ۷۰ درصد مناطق کشور داری مزیت نسبی است افزود: این گیاه، گزینه بسیار مناسبی برای احیای مراتع، و کشت در دیم زارهای کم بازده است و درآمد خالص بیشتری از گیاهان زراعی در زمین های کم بازده حاصل می کند.

وی افزود: به غیر از سال اول، هزینه داشت و برداشت مزرعه نسبت به درآمد حدود ۲۰ درصد است و با یکبار کشت می توان تا چهار سال نسبت به برداشت محصول اقدام نمود.

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کلیک کنید.

Category Department news Home page news Medicinal plants news and updates
Share
Login to the site