مسیری نو و کارآمد در زراعت چوب

Views: 161 View

در بخش تحقیقات صنوبر و درختان سریع‌الرشد مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور و در مسیر تلاش برای افزایش میزان تولید در واحد سطح صنوبرکاری، در کنار معرفی ارقام صنوبر پرمحصول، روش بهره‌برداری کوتاه‌مدت (short-rotation)، به‌عنوان یک سیستم تولیدی، مورد آزمایش و بهره‌برداری قرار گرفته است.

انقلابی در تولید مواد سلولزی

یکی از دلایل عدم علاقه زارعین به صنوبرکاری، زمان بهره‌دهی طولانی آن است. صرف زمان حداقل ۸ تا ۱۰ سال برای برداشت چوب صنوبر و کوچک بودن سطح مزارع و ارتباط معیشتی به درآمد سالانه حاصل از این مزارع، از موانع استقبال زارع و بهره‌بردار از صنوبرکاری است.

صنوبر را نیز می‌توان، همانند سایر محصولات زراعی، از سال دوم برداشت کرد.

برای رفع این مانع و محدودیت، در بخش تحقیقات صنوبر و درختان سریع‌الرشد، سیستم بهره‌برداری کوتاه‌‌مدت صنوبر در مزارع تحقیقاتی بررسی و آزمایش شد، نتایج نشان داد، صنوبر را نیز می‌توان، همانند سایر محصولات زراعی، از سال دوم برداشت کرد. هم‌زمان با بخش تحقیقات صنوبر، محققان بخش تحقیقات علوم چوب وکاغذ مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، نوع کارکرد تولیدی این سیستم بهره‌برداری را بررسی کردند. آنها نشان دادند، مواد سلولزی حاصل از برداشت‌های دوساله و سه‌ساله صنوبرکاری برای تأمین نیاز صنایع چوب‌های ترکیبی مناسب است و برداشت چهارساله نیز در صنایع کاغذسازی استفاده می‌شود.

نکته مهم در این نوع از سیستم بهره‌برداری، افزایش میزان تولید در واحد سطح است. میزان تولید در واحد سطح در مزارع سنتی بعد از ۱۰ سال حدود ۱۰ تا ۱۵ مترمکعب در هکتار است، در‌حالی‌که سیستم تولید به روش کوتاه‌مدت سبب افزایش تولید به میزان حدود ۴۰ تا ۶۰ مترمکعب در هکتار می‌شود. همچنین این روش ظرفیت بالایی برای تولید چوب به‌صورت مکانیزه دارد، که انقلابی در تولید مواد سلولزی است.

 

منبع: مجله طبیعت ایران به نشانی اینترنتی 

http://irannature.areeo.ac.ir

Category Main news Home page news News and updates of fast growing species News and events
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Login to the site